Tragická bilance požáru na Kornatu

31. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Národním parku Kornaty zahynulo při hašení požáru šest hasičů, řada dalších byla zraněna. Nedaleko Splitu se při zábavě na moři zranila česká turistka. Chorvatští odborníci na cestovní ruch pokládají rok 2010 za přelomový.

Tragédie na ostrovech
V Národním parku Kornaty se stala tragédie. Při hašení požáru tam zahynulo šest hasičů a řada dalších byla zraněna. Sedm nejvážněji zraněných teď bojuje o život v nemocnici. Přestože běží vyšetřování, není přesně známo, co se na Kornatech stalo.

V noci foukal prudký vítr, který měnil směr. Hasiči se tak nejspíš dostali do obklíčení ohnivého živlu a neměli šanci utéct. Oheň už sice nehoří, vzhledem k počasí ale na místě zůstává chorvatská armáda. Kvůli neštěstí budou Chorvaté držet státní smutek.

Česká turistka v nesnázích
Nedaleko Splitu se při zábavě na moři zranila česká turistka. Nezvládla let padákem a spolu s instruktorem skončila v nemocnici. Zranění naší turistky jsou vážná.

Chorvatsko se chce zmodernizovat
Chorvatští odborníci na cestovní ruch pokládají rok 2010 za přelomový, a to hned z několika důvodů. Má se zvýšit kvalita hotelových služeb v průměru na čtyři hvězdičky, nabídku "slunce a moře" mají podstatně doplnit další atraktivity. Projekty, s nimiž se už počítá nebo které jsou rozpracovány, představují obrovské investice - kolem 4 miliard eur.

KURZY A BENZÍN:

Za jedno euro dostanete 7 kun a 26 lip a za 100 korun 25,77. Litr Naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

PROVOZ:

Na chorvatských silnicích je dnes velmi živo. Silný provoz se čeká i v noci a v sobotu ráno. Důvodem je tradiční střídání u moře. Na dálnici Split - Záhřeb se čeká před tunely Svety Rok a Mala Kapela, na obou místech jsou zhruba čtyřkilometrové kolony. Další kolona je před Záhřebem na mýtnici - tam je to asi na čtvrt hodiny.

Kvůli silnému větru jsou některé části dálnice uzavřeny pro motocykly, autobusy a kempingové přívěsy. Komplikace hlásí také istrijský ypsilon a staré cesta od moře před Karlovacem. Ve vnitrozemí jsou některé silnice mokré. Na hranicích do Slovinska se zatím nečeká - Macelj odbavuje průběžně.

POČASÍ:

U moře bude v sobotu většinou polojasno, v Dalmácii ještě oblačno s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 16 až 22 stupňů, odpolední 23 až 28 stupňů. Vát bude slabý severozápadní vítr, místy bura.

Jachtaře upozorňujeme na silný nárazový vítr - 30 až 40, ve Velebitském kanálu až 55 uzlů. Během rána se situace uklidní - povane proměnlivý vítr do 20 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, na severním Jadranu čtyřka. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu