Tradiční Pochod živých připomněl holocaust

16. duben 2007
Zprávy

Společnou modlitbou ze oběti holocaustu skončil letošní Pochod živých z bývalého koncentračního tábora v Osvětimi do tábora v Březince. Pochod ale také provází skandál kolem zpronevěry peněz z jeho nadace.

Zvuk šofaru zahájil hlavní část pietních akcí u trosek krematoria v bývalém táboře Auschwitz II. Birkenau. Pochodu živých se účastnilo asi šest tisíc mladých Židů z Izraele, západní Evropy nebo Spojených států a také zhruba tisíc jejich polských vrstevníků.

"Projít ty dva kilometry do Březinky, to znamená zamyslet se nad usmířením. Je to také čas modliteb a především metafyzický zážitek," říká jedna z účastnic. "Jako Polák to asi neprožívám stejně jako Židé. Vidím, že někteří pláčou a jiní hledají své kořeny," uvedl další.

Izraelské ministerstvo školství ale zvažuje, jestli má Pochod na židovskou mládež skutečně zamýšlený vliv. Mnozí po návštěvě Osvětimi trpí psychickými problémy, které se obracejí v agresivitu vůči Polákům. K tomu se přidaly i problémy šéfa pořádající organizace - izraelského ministra Abrahama Hirchsona. Ten je podezřelý, že z fondů Pochodu zpronevěřil několik set tisíc dolarů.

autoři: mkp , mdo
Spustit audio