Topinamburům se říká „židovské brambory“. Původně jsou ale z Mexika

12. prosinec 2019

Topinambur pochází z Mexika, z území indiánského kmene Topinambus. Do Evropy se dostal až po objevení Ameriky. Stal se oblíbenou stravou Židů – proto je tato rostlina známá jako „židovské brambory“.

Na rozdíl od brambor, kterým se trochu podobají, neobsahují jako zásobní látku škrob, ale inulin, což je také polysacharid. Tato látka ale při rozkladu nezvyšuje hladinu krevního cukru, topinambury jsou tedy dobré i pro diabetiky, kteří si jinak na obsah cukru a škrobu musejí dávat při tvorbě jídelníčku pozor.

V hlízách topinamburu je obsažen i kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C i další vitamíny, a také draslík.

Topinambury

Topinambury zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu obecně, také působí protirevmaticky a protiastmaticky, mají i detoxikační účinky.

Mají velmi jemnou chuť. Nastrouhané nebo nakrájené na plátky je přidejte do salátů, hodí se skvěle jako příloha, můžete je opéct nebo dát do polévky. Když budete jíst pravidelně topinambury, harmonizujete žlučník s ostatními orgány.

A ještě jedno doporučení: hlízy topinamburu vařte jen krátce (velmi brzy jsou měkké), a to s kapkou citronové šťávy, aby nemodraly, ale zůstaly pěkně bílé.

Spustit audio

Související