Tonko Mardešič: Neplodnost můžeme označit za civilizační chorobu

Neplodnost považuje spíš za civilizační nemoc, zároveň však dodává, že neexistuje pár, kterému by dnešní medicína nedokázala pomoci. Hostem Radiožurnálu byl tentokrát Tonko Mardešič, vedoucí pražského centra asistované reprodukce.

„Hlavní otázkou je, jestli pár akceptuje navržené řešení,“ dodává v úvodu rozhovoru a připomíná, že narůstá počet párů, které se potýkají s neplodností. Zatímco před 10 nebo 15 lety byly příčiny především na straně žen, dnes se situace mění a s plodností mají problémy především muži.

K prvnímu mimotělnímu oplodnění v Československu došlo v roce 1982. „Klasické dítě ze zkumavky se narodilo v roce 1984. Myslím, že o tom ani neví, protože si rodina nepřála, aby se tento případ dál řešil,“ vzpomíná Tonko Mardešič. Upozorňuje však, že na informování dítěte nevidí nic špatného. „Umělé oplodnění je léčba jako každá jiná,“ domnívá se.

Naopak dárcovství vajíček a spermií je anonymní. „Naše legislativa je historicky velmi liberální. Dárcovství je anonymní a jsem přesvědčený, že by to tak mělo zůstat,“ vysvětluje Tonko Mardešič. Pacientům i dárcům prý tento přístup většinou vyhovuje.

Tonko Mardešič byl hostem Radiožurnálu

Jak funguje institut náhradní matky v Česku? Jakým způsobem ovlivňuje psychika fyzický stav člověka? A může být neplodnost způsobená i psychickými problémy? Také to si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Tonkem Mardešičem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.