Toník z Jihlavy musí do školy v Puklicích. Matka pro postiženého synka místo v Jihlavě nenašla

4. leden 2018
Zprávy z

Lenka Nekolová z Jihlavy přes půl roku hledala místo pro svého postiženého syna na základní škole. Uspěla ale až v nedalekých Puklicích, kam syn Toník dochází i s osobním asistentem. Paní Lenka se cítí být diskriminovaná. Nově má na takové případy dohlížet a podávat pomocnou ruku veřejná ochránkyně práv.

„Pan ředitel mě oslovil už při zápisu Toníka, kdy mi sám o sobě volal, jestli nezvažuji, aby navštěvoval jejich školu. Když jsem mu ale sdělila, že syn má diagnózu a potřebuje speciální péči, ta mi rovnou řekl, že takové podmínky nenabídne,“ řekla Českému rozhlasu Lenka Nekolová, matka postiženého syna.

Ředitel ZŠ Kollárova Tomáš Zeman, pod kterou spádově syn Toník spadá, si ale na nic takového nepamatuje: „Nepamatuju si, že by tady byla paní Nekolová a žádala o přijetí syna. Nemám ani žádnou písemnou žádost,“ stojí si za svým ředitel.

Paní Nekolová hledala školu pro svého syna přes půl roku. Napsala si seznam a obvolávala jednu po druhé. Většinou ale se stejným výsledkem. „V podstatě se se mnou nikdo nechtěl bavit. Bylo to o tom, že třídy jsou plný a jestli chci dát dítě s asistentem do třídy s třiceti dětmi. Nikdo se tou myšlenkou nechtěl zaobírat. Až venkovská škola v Puklicích řekla ano.“

Ombudsmanka bude mít dohled

Podobným případům by mohl zabránit úřad veřejné ochránkyně práv. Od letošního roku má možnost cíleně sledovat a vyhledávat problémy postižených lidí. Českému rozhlasu to řekla mluvčí úřadu Iva Hrazdílková.

Dagmar Zápotočná, ředitelka Integračního centra Sasov by uvítala, kdyby úřad sledoval i integraci postižených na základních školách a věří, že to může přinést efekt. „Účinný, krátkodobý efekt v případě, že někde je diskriminace nastavena.“

autoři: mik , Daniel Burda , Vít Palacký
Spustit audio