Tomáš Zima: Do distanční výuky jsme skočili rovnýma nohama. Zkušenosti je potřeba využít

1. červenec 2020

Distanční vzdělávání se osvědčilo a ve výuce už zůstane. Teď jde jen o to, jaký podíl z výuky na něj připadne

Čtěte také

Situace kolem koronaviru má i jedno pozitivum v oblasti distanční výuky. To, o čem se dlouho myslelo, že nejde a nepůjde, najednou kvůli pandemii koronaviru a uzavření vysokých škol šlo.

„Do distanční formy chceme převést hlavně tu méně kontaktní výuku,“ říká v pořadu Jak to vidí... lékař a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zahraniční spolupráce

Univerzita Karlova v rámci distanční výuky spolupracovala také se zahraničními univerzitami. „Je zde třeba využít sdílení zkušeností a výborných přednášek ze zahraničních škol a prostě se více otevřít.“ 

Distanční výuku pro zahraniční studenty připravuje právě i Univerzita Karlova. Letos škola přijala podle Zimy přibližně stejný počet zahraničních uchazečů jako v loňském roce.

Vzhledem k tomu, že se ambasády různých zemí otevírají kvůli pandemii koronaviru postupně – záleží na stavu v regionu – je škola podle Zimy připravena odbavit distančně i začátek výuky.

Nucená přestávka

 Vybraným studentům hradí škola pobyt z evropských dotací, z projektu Erasmus +.

Pandemie koronaviru kromě výuky na vysokých školách zastavila na jaře také výměnné studentské programy typu Erasmus. „Dvě třetiny zahraničních studentů odjely z Univerzity Karlovy v průběhu března,“ zmiňuje Zima.

Velká řada z nich ale byla se školou i nadále ve spojení právě díky distanční formě. Podobné to bylo podle rektora univerzity i s českými studenty, kteří byli v evropských zemích. „Většina z nich se vrátila a komunikovala se svými univerzitami.“

Od podzimu nanovo

„V tuto chvíli si s univerzitami vyměňujeme dopisy, že jsme otevřeni a připraveni,“ říká Zima. Naposledy podle něj došlo k výměně dopisů například s Trinity College v Dublinu a s nizozemskými univerzitami v Lovani a Leidenu.

Režim, který byl před kovidem se podle něj obnoví od podzimu. Výuka se uskuteční jak prezenční, tak distanční formou. „V Evropě se epidemiologická situace stabilizuje a případy onemocnění covid-19 tady prostě budou, stejně jako jsou tady případy spalniček,“ uzavírá rektor.

Další témata rozhovoru: vývoj onemocnění covid-19; rozvolňování; protipandemická opatření ve školství; dohoda o spolupráci s organizací Unicef; zmizení článku profesora Tomáše Hudlického.

autoři: Vladimír Kroc , cpk
Spustit audio

Související