Tomáš Sedláček: Z ekonomie se stalo moderní náboženství, nejekumeničtější víra světa

Predikce ekonomů mohou pro nezasvěcené pozorovatele působit jako věštění z křišťálové koule. I ekonom a vysokoškolský pedagog Tomáš Sedláček byl vždycky proti takovému prorokování, které vytváří falešný pocit jistoty a stádové chování, kdy se lidé nespoléhají na instinkt.

Proč si ekonomie troufá předvídat budoucnost? „Oni řeknou: ,Já nevím, nebuďte bláhová, nemám křišťálovou kouli, bla bla bla… 4,2.‘ Takhle vypadá typický rozhovor s analytikem – na začátku vám řekne 20 důvodů, proč to nemůže vědět, a na konci vám to číslo stejně vysolí. Myslím, že to děláme proto, že jsme fascinovaní teoretickou fyzikou a fyzika nebo věda si klade podmínku, že pokud člověk něčemu rozumí, tak by měl být schopen předvídat chování subjektu,“ vysvětluje Sedláček.

Podívejte se na videozáznam z celého rozhovoru s Tomášem Sedláčkem:

Dalším tématem rozhovoru byl průmysl 4.0, tedy nahrazení lidské práce technologií. Tomáš Sedláček nabízí paralelu s prací před 100 lety a dnes, kdy člověk z té doby by mohl mít pocit, že dnes nepracujeme, ale odpočíváme. Dnes také málokdo vyrábí něco rukama, mnoho povolání Sedláček charakterizuje jako povídání příběhů.


Mám takovou tezi, že v dnešním světě se z ekonomie stalo takové moderní náboženství a že ekonomie je nejekumeničtější víra světa, na které se celý svět shodne. Je to takové cílování bez cíle, kdy růst se ukazuje být neutrálním cílem. Víra v růst, že v momentě, kdy ekonomika neroste, tak je něco špatně, je víra, která může nakonec roztrhnout Evropskou unii nebo vést k válkám. TOMÁŠ SEDLÁČEK

„Můj filozofický příspěvek do této debaty je ten, že nejen že roboti nahradí naši práci, ale nahradí i naše touhy. V ekonomii pracujeme s nabídkou a poptávkou. Nabídka, tedy to, co vyrábíme, bude drtivě substituována umělou inteligencí a robotizací, ale bude substituována i poptávka. To znamená, že roboti nám budou říkat, po čem toužit a jak toužit,“ myslí si Sedláček.

Souhlasíte s ním? Jak probíhá Světové ekonomické fórum v Davosu? A proč o sobě říká, že je „kecací ekonom“? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Sedláčkem. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.