Tomáš Klus

10. červen 2010

Po roce se na pražský Ovocný trh vrací úspěšný projekt kavárny POTMĚ. Kromě toho, že stejně jako v uplynulých pěti ročnících nabídne svým návštěvníkům kávu v té nejčernější tmě, letos provoz kavárny doprovází i série doprovodných hudebních vystoupení. A právě jeden z jejich protagonistů, zpěvák Tomáš Klus, ve čtvrtek přišel do studia Radiožurnálu odpovídat na otázky Tomáše Pancíře. V pátek 11. června bude hostem Stanislav Hrabě, fotbalový odborník.

15. června Tomáš Klus vystoupí na doprovodném koncertu – a to na netradičním místě. Přímo na střeše kavárny, odkud bude zpívat nejen sympatizantům celého projektu, který chce podpořit nevidomé, ale i ostatním kolemjdoucím. Nebude to první jeho podobná zkušenost. Ze střechy už totiž zpíval i během uplynulého ročníku kavárny POTMĚ.

Přiznává, že loňské vystoupení bylo až nestandardně dramatické. „Překvapil mě déšť,“ vzpomíná dnes. „Seslal na mě několik trestů, pravděpodobně za hříchy, o kterých jsem do té doby nevěděl, ale začal jsem o nich raději přemýšlet. Déšť totiž způsobil to, že mi začal probíjet mikrofon. Takže jsme museli asi na hodinku nebo na dvě přerušit preludium a schovat se někde pod střechu.“

Tomáš Klus

Kavárna POTMĚ, kterou chce svým vystoupením Tomáš Klus podpořit, si klade jeden hlavní cíl – ukázat i zdravým lidem, jak se žije nevidomým. Samotný Tomáš Klus přiznává, že život ve tmě není ani zdaleka snadný: „Já sám jsem byl v kavárně rád, že jsem si vůbec sedl.“

Jeho zkušenost z kavárny POTMĚ ho prý obrovsky pozitivně nabila – především díky přístupu samotných nevidomých k jejich vlastnímu osudu. „Člověk pořád řeší nějaké svoje starosti a stresy a najednou se dostane do styku s lidmi, kteří opravdu mají nějaký problém, ale vůbec to tak neberou,“ vysvětluje mladý zpěvák.

Tomáš Pancíř se zpěvákem Tomášem Klusem

I proto se Tomáš Klus v Dopoledním Radiožurnálu pokoušel přesvědčit posluchače, aby si na návštěvu kavárny POTMĚ a setkání s nevidomými udělali také čas. A nejen to. Ve vysílání totiž zavzpomínal na své první setkání s Anetou Langerovou nebo skromně vysvětlil, proč je rád, že jej poté, co při udílení cen Anděl získal ocenění Zpěvák roku, lidé berou stále jako dřív.

Své otázky mu ve vysílání pokládal moderátor Tomáš Pancíř. A zpěvákovy odpovědi si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Klusem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio