Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví

Těžko v tuto chvíli říct, jak to za této vlády dopadne s českým zdravotnictvím. Ministr zdravotnictví Julínek je pro mnohé symbolem toho, jak vláda neumí nebo nechce komunikovat se svým okolím. Zároveň snad nejvíce zmiňován jako adept na vyhazov z vlády. Má za sebou jednu prohru s koaličními partnery na začátku léta a ani druhý pokus nevypadá úplně dobře. Lidovci i zelení se vzpírají a nechtějí podpořit jeho balík čtyř reformních zákonů. I přes odpor KDUČSL byl dnes předložen vládě. Ta o něm dlouho jednala, nakonec ale nedošla k žádnému závěru. Budoucnost zdravotnických reforem je opravdu značně nejistá, zvláště, když se mnozí občanští demokraté z regionů začínají stavět proti jedné z manter vlády regulačním poplatkům. Začíná středečních Dvacet minut Radiožurnálu. Zdraví vás a dobrý poslech přeje Martin Veselovský. Ve studiu Českého rozhlasu vítám ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka. Dobrý večer, pane ministře.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Včera Českému rozhlasu na adresu vašich posledních reformních zákonů řekl lidovecký předseda Jiří Čunek toto:

Jiří ČUNEK, předseda strany /KDUČSL/ /ukázka/:
Musí proběhnout setkání odborníků jednotlivých stran, kteří budou diskutovat o těchto zákonech, protože nejde jenom o ty odstavce, ale jde také o konkrétní vypořádání připomínek, to znamená, to je věcná debata, to není debata na mé úrovni, ale je to debata na úrovni odborných komisí. Ty zákony teď nejsou v té fázi, že by mohly být projednány ve vládě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik lidovecký předseda Jiří Čunek. Pane ministře, vypadá to, že měl pravdu.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
No nevím, vy jste v tom úvodu mě vylíčil poměrně hodně negativně, nevím, jestli to byl úmysl. Mohl jste třeba mě vylíčit jako toho, kdo zavedl hexavakcínu v České republice, kdo zlevnil léky v České republice, kdo zavedl 550 nových léčiv od 1. listopadu zase bez doplatku a mohla ta úvodní slova znít jinak, ale já už to beru tak, že v těch médiích člověk se toho nedočká toho vděku. Já symbol nekomunikace, tak...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já ta slova přečtu klidně ještě jednou a vy určitě zjistíte, že jsem neříkal pan ministr je symbolem. Je vnímán jako symbol a vy dobře víte, že v médiích jste opravdu vnímán jako symbol.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
No, to nevím, to nevím zcela jistě, ale tím pádem takový obraz vnucujete, ale myslím si, že je potřeba postavit se nějak k tomu, co říkal pan Jiří Čunek a k vládě. Rozhodně vláda jednala o mých zákonech jako především o zákonech, které se standardně předkládají do vlády s připomínkovým řízením, po dvouleté práci, po věcných záměrech zákonů, byl to opravdu velký balík zákonů, který po padesáti letech vlastně dává nový právní rámec pro české zdravotnictví. My máme zákon z roku 66, takže za celou dobu od devadesátých let tady žádný ministr nebyl schopen předložit normu, která by to dala do pořádku a do souladu. Z tohoto hlediska bylo na vládě jasné, že musí proběhnout ta klasická vládní procedura s připomínkami resortu a s řádným projednáním a z tohoto ohledu, a tím pádem jsme si jaksi už dopředu řekli, že bude přerušen tento bod, protože se předpokládalo, že další jednání budou mít spíše politický charakter, nikoliv odborný, to nesouhlasím s Jiřím Čunkem. Nicméně jsou tam nějaké odborné připomínky, které ale předkládají jednotlivé politické strany. To, co se týče toho projednávání na vládě, tam jsme vypořádali všechny resortní připomínky, to, co nám vytkla legislativní rada vlády, jsme zapracovali, přijali, navíc já rovnou na té vládě jsem nabyl kompromis lidovcům, co se týče nespecifických služeb, to znamená, to jsou některá ustanovení, co se týče umělého oplodnění a potratů, to znamená...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Můžete, pane ministře, specifikovat, jak ten kompromis vypadá z vaší strany?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Ta nabídka v podstatě řešila veškeré připomínky, které jsem já zaznamenal při jednání s monseigneurem Graubnerem a samozřejmě i připomínky KDUČSL, především potratové turistice, kterou jsme fakticky zlikvidovali, protože teď mohou jít na potrat pouze naši občané a občané EU, to už zakázat nemůžeme. Co se týče například umělého oplodnění, přijali jsme zúžení této léčby neplodnosti pro jednak muže a ženu a pro sezdaný pár. Zařadili jsme tam informování zákonných zástupců třeba u nezletilých při potratech a podobné věci, nakládání s embryi, zbylými embryi při umělém oplodnění. Je to asi deset, deset bodů, které nám předložili, které jsme dali do pořádku tak, aby ta norma byla opravdu přesně taková, nebo v těch intencích jak byla založena v roce 86, to znamená, aby nedošlo k žádnému uvolnění v této oblasti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, vy jste na dnešním zasedání vlády tyto návrhy zapracovali a v těchto, řekněme, deseti bodech, o kterých jste teď, pane ministře, mluvil, by minimálně u KDUČSL tedy z vašeho pohledu neměl být dále problém?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Podle jednání vlády vlastně ty zákony by byly ke schválení samozřejmě po zapracování všech těch připomínek. Je to velká porce zákonů, dejme tomu tři, čtyři, pět připomínek na zákony je obvyklé při takovýhle rozsáhlých normách, kdy se vyřeší vždycky rozpor, který zůstal v připomínkovém řízení, který jsme vypořádali na místě, nebo vzhledem k tomu, že je to přerušeno, tak dodáme ještě písemné materiály, což bude do zítřka nebo do pozítřka všecko v pořádku. To znamená fakticky ty zákony v tom řádném procesu byly akceptovány.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A mimochodem, to vy jste teď takovou malou větičkou řekl, že bylo předem dohodnuto, že bude to jednání vlády ohledně zdravotnických zákonů přerušeno. Tak to opravdu bylo dohodnuto?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Ano, tak to bylo opravdu dohodnuto, protože tak to navrhl pan premiérem především při tom jednání, aby se vytvořil prostor pro avizované nesouhlasy expertů nebo některých poslanců z těch menších koaličních stran tak, aby došlo ještě jednou k vypořádání těchto připomínek. Zdůrazňuji ještě jednou, protože my jsme to udělali několikrát a teďka by šlo znovu to s nimi pobrat tak, aby byly identifikovány opravdu rozpory, které by měly už koaliční charakter, které potom by se musely řešit na koaliční úrovni, a tak je domluven i ten další postup.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste tady popsal velice standardní postup při přijímání novel zákonů, které procházejí legislativní radou vlády, připomínkovým řízením, meziresortním eventuálně připomínkovým řízením, potom jednání vlády. Cítíte se být v současné době v nějaké nadstandardní situaci ohledně toho posledního reformního balíku v českém zdravotnictví, projednává se to až příliš často určité připomínky koaličních partnerů?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Jednoznačně jsme tomu věnovali daleko víc času než obvykle, vedlo se více jednání, není třeba obvyklé, aby v připomínkovém řízení třeba zasedli představitelé politických stran a s nimi se provedlo připomínkování jejich připomínek, to se obvykle nechává až na sněmovnu. V tomhle smyslu opravdu nadstandardní, přičemž mně bylo jasné, že při tak citlivých zákonech ve zdravotnictví toto je nezbytné. Nicméně permanentně se vracely ty připomínky buďto opakovaně zase znovu na stůl jakoby nevypořádány a samozřejmě i doprovázeny jaksi silnou rétorikou o tom, že je nějaký problém, ale když se potom člověk podíval na ten konkrétní problém, tak zjistil, že je to jedna věta, anebo, že to je špatná interpretace, že to nechápou kolegové, jak je to přesně míněno a často to stačilo udělat vysvětlení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dokázal bych si takový postup tak, jak jste ho teď popsal, pane ministře zdravotnictví, představit například u opoziční strany, se kterou byste například chtěli dohodnout na nějakém společném postupu. Ale my tady mluvíme o dvou menších koaličních stranách, se kterými jste ve vládě, o lidovcích a o zelených. Neberete to trochu úkorně, že zrovna vám a vaším reformním zákonům je věnována taková "péče"?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Tak musím přiznat, že trošku úkorně bere, ale zároveň vnímám, jak tahle oblast zdravotnictví byla zanedbávána, jak se o ní dlouho nemluvilo a jak vlastně svým způsobem zůstala na půl cesty a malinko to v tom zdravotnictví zahnilo ten socialismus. A my vlastně se vracíme do devadesátých let, a když si připomenete debaty v jiných oblastech průmyslu třeba v devadesátých letech, tak ta debata byla taky takhle živá a bylo potřeba daleko víc komunikovat, takže na druhou stranu je to pochopitelné. Proto jsem taky souhlasil s tím, abychom vedli ještě jedno kolo jednání s tím ovšem, že opravdu požaduju, aby byly specifikovány jasně problémy. Ne, aby bylo říkáno, tam je protiústavnost, tam je nějaký problém, ale aby někdo jasně řekl jaký, abychom mohli ho pojmenovat vysvětlit, popřípadě i zapracovat tuto záležitost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale to už je to další kolo politické, o kterém jste mluvil, že to...

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Ano, přesně tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A kdo se sejde a kdy?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
My jsme naplánovali takový formát, že v sobotu by se měli sejít zástupci zelených i KDUČSL v Praze na ministerstvu a měly by to být v gardu vždycky odborníci a příslušní politici, kteří se tím zabývají a my vezmeme všechny ty připomínky, co už nám ty jednotlivé strany předložily, které máme zaznamenány, které jsou, a probereme to s nimi ještě jednou a budeme trvat a domluvili jsme se takhle s partnery, aby bylo jasně vyselektováno, aby bylo odděleno zrno od plev a bylo opravdu specifikováno pro to nejvyšší jednání, co je problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, po této schůzce, která proběhne v sobotu u vás na ministerstvu zdravotnictví, bude ještě potom nějaká asi politická na nejvyšší úrovni?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Ano, ano, přesně tak. Pan premiér se musí sejít na té nejvyšší úrovni v rámci K3, K9.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tušíte, kdy to bude?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Tak to naplánuje pan premiér, ale protože je to příští týden na vládě pokračování jednání, tak to musí být do té vlády.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, ta sobotní schůzka by měla přinést jaksi definitivní resumé toho, jak zní problémy, které mají s vašimi reformními zákony. A za to už se dál nepůjde, protože takových schůzek minimálně několik měsíců zpátky už několik probíhalo, vysvětlovacích. Vy sám jste říkal, že těm zákonům je věnováno ze strany koaličních partnerů možná větší péče než je normální. Co když potom bude další požadavek? Ta vláda příští týden nemusí být opět definitivní, co se vašich zákonů týče a může být další požadavek.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Tak záleží na tom, jestli opravdu vůle pro české občany přijmout nové normy, které jim přinášejí plno pozitivního. Tady je taky potřeba říct, o co všechno občané přijdou, když ten zákon nebude přijat, a jestli to má být kvůli nějaké nejistotě některých poslanců, tak je to do jisté míry i od nich určitá neodpovědnost, takže pokud k tomu budou přistupovat konstruktivně, a budou jasně argumentovat a přinesou co mají, tak není problém i ty jejich obavy vyvrátit, popřípadě zapracovat do zákona, popřípadě pro průchodnost potom udělat nějaký koaliční kompromis, u kterého já můžu asistovat spíš jako s odbornou poradou než, že bych mohl už do toho zasáhnout, protože já mám čisté svědomí, já jsem napsal ty zákony pečlivě a snažili jsme se maximálně, maximálně postavení českého pacienta změnit, i lékařů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To vypadá, pane ministře, teď, že se, řekl bych, zříkáte té politické roviny. Na druhou stranu, pokud jednat K9, tak s velkou pravděpodobností byste se jí také mohl účastnit, alespoň to tak někdy bývá zvykem?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Ano, ale je strašně důležité. Ta moje role je tam spíše taková, abych upozornil na důsledky třeba takového kompromisu, co to znamená finančně, protože změna ustanovení v takovém zákonu může znamenat třeba propad šesti set milionů a my je v rozpočtu nemáme, tak tuhle informaci někdo musí dostat nebo se tím naruší nějaký systém poskytování zdravotní péče. Ty lidé, kteří k tomu přistupují, nemají ten komplexní pohled na všechny ty čtyři normy, které jsou provázány jako my a nemůžou odhadnout, že třeba změna, na které oni trvají a myslí si, že tím dosáhnou nějakého pozitiva, že nemá třeba nějaký negativní důsledek, který je daleko horší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Mým dnešním hostem je ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Pojďme k tomu politickému kompromisu, který pravděpodobně bude učiněn na závěr ještě dalšího expertního jednání. Jste ochoten zaplatit za takový kompromis například existencí toho systému regulačních poplatků?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Ten systém regulačních poplatků byl jeden z prvních kroků, který nám pomohl udržet stabilní zdravotnictví a myslím, že je vidět, že se to hodí, protože my máme teďka pololetí rezervu pět miliard, blíží se rok s finanční krizí a když si uvědomíme, že poplatky přibližně tuhle částku vygenerovaly jako úsporu, tak zaplať Pán Bůh za tyto peníze, protože nebudeme muset třeba opožděně platit doktorům a u lidí se neprojeví nějaký problém ve zdravotnictví, přestože bude nějaký dopad na českou ekonomiku, takže to je, si myslím, podstatný sdělení. Lidé taky potřebují mít určitou jistotu z hlediska svých práv a poskytování služeb, a to my se snažíme dosáhnout zákonem o veřejném zdravotním pojištění, kdy zlepšujeme tu situaci také tím, že jasněji říkáme, na co mají nárok v rámci bezplatného zdravotnictví a za co se připlácí, a to je...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je, ale teď mluvíte o budoucnosti, to je ve chvíli, kdy by...

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
To je o budoucnosti, ale ta budoucnost je strašně důležitá, protože vlastně z našeho zdravotnictví by měla tím pádem mizet korupce a měli bychom možnost legálního doplácení si nad ten náš nárok, který se žádným způsobem nijak nezužuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já o tom, pane ministře, vůbec nepochybuji, opravdu ne. Na druhou stranu vy sám jste to pojmenoval celkem jasně. Bude expertní jednání a pak proběhne politické jednání na nejvyšší úrovni, ze kterého vyjede nějaký kompromis, jehož výsledkem by mohlo být, že se všichni koaliční poslanci seberou a ty zákony protlačí Poslaneckou sněmovnou.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Já jsem chtěl takhle nerozvážně říct to, že ten první krok poplatky mají určitou cenu, ale ty samotné zákony a změna českého zdravotnictví má tu cenu vyšší. To znamená, jestliže mám odpovědět jako férově na tuto otázku, aniž bych nikam ustupoval a vytvářel si nedobrou pozici, tak určitě ten prostor tam je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Chce to po vás někdo?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Zatím to po mně nikdo nechce a já ani nechci v tomhle smyslu cokoliv nabízet, protože máme koaliční dohodu o poplatcích, poplatky fungují a je potřeba, aby byly všichni odpovědní všichni členové koalice a nedělali si ze zdravotnictví rukojmí a za každou cenu takovou změnu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O kom mluvíte, pane ministře, kdo si dělá z koaličních partnerů rukojmí ze zdravotnictví?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Já mluvím v tomhle případě jak o některých poslancích za zelené, tak o poslancích za KDUČSL, ale taky i o našich poslancích, kteří si například řeší teďka problém v rámci přípravy na kongres a boje, myslím tím například poslance Borise Šťastného, všichni tak trošku si berou to zdravotnictví a vykládají o něm leccos, ale protože se to hodí v tom politickém boji a protože chtějí jakoby na oltář své strany hodit nějaké své bodíky a myslí si, že zrovna tohle téma, které je takové teďka ve floru, že je to dobré na to, aby něco nabídli ve svých partajích. Já si myslím, že se hluboce mýlí, protože vlastně tím, že brzdí tady tyhle reformní zákony, tak se připravují o efekty, které tahle reformní vláda slíbila a které budou jednoznačně pozitivní a teďka jde o to, abych já je přesvědčili, aby věřili, že ty efekty pozitivní budou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste to sám, pane ministře zdravotnictví, zmínil, jsou tady dokumenty jako je koaliční smlouva nebo programové prohlášení vlády, tam v kapitole zdravotnictví je celkem jasně psáno, že budou zavedeny regulační poplatky ve zdravotnictví. A teď k tomu vezměme mnoho regionálních politiků ODS celkem jasně říká, pojďme se nějakým způsobem dohodnout a opravdu ustoupit minimálně v regionech od placení regulačních poplatků. Minimálně lidovci se snaží se snaží ten systém regulačních poplatků ne snad demontovat, ale minimálně ořezat, jaksi bych tak řekl z té spodní i horní věkové hranice. Nejde to už proti koaliční smlouvě, nebo programovému prohlášení vlády?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Tak jednoznačně jde. To myslím teďka především snahu poslanců, proto je důležité vždycky o tom udělat koaliční ujednání. Jednoznačně další ukrajování z těch poplatků znepřehledňuje ten systém a znejišťuje ty lidi. Takže já vždycky bráním ten systém tak, aby prostě nebyl ještě více negativně vnímám a jenom proto, že uděláme nějaký populistický krok, který údajně má někomu, nějaké skupině pomoct, třeba u těch dětí to bylo markantní. Ale tady jde o to, že co se týče těch krajských reprezentací, tam je těžká vymahatelnost dodržování vládního programového prohlášení, protože oni si tam žijí svým životem a spíš z mého pohledu je to spíš takový morální poklesek, nebo znevěrohodnění ODS. Když přistoupím na něco kvůli, čím mě porazili vlastně soupeři a je ztráta hrdosti a je to popírání sama sebe, a to není dobrá zpráva pro naše voliče. Já nevím potom, jak budou vypadat v těch následujících volbách třeba komunálních, nebo může to změnit i vnímání potom do budoucích parlamentních voleb, pokud nesplníme to, co jsme v roce 2006 těm voličům nabídli, pokud nebudou hmatatelné efekty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste, tím myslím ministry české vlády, dali předsedovi vlády Mirku Topolánkovi obrazně řečeno své posty k dispozici. Jak jisté máte svoje křeslo ministra zdravotnictví?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
No, já samozřejmě taky patřím mezi ty, který jsem dal svoje křeslo k dispozici a já myslím, že moje křeslo je o to nejistější, o co se míň podaří prosadit ve zdravotnictví. Já jsem se tady tak trošku na začátku ohradil, ono toho totiž nebylo málo, co jsme ve zdravotnictví udělali, těch kroků je hodně. Takže já celkem mám čisté svědomí, co se všecko napravilo po těch deseti letech, kdy se na tom resortu nic pořádně neudělalo. Ale protože ty první kroky nebyly jenom poplatky, ale byly to ony zmíněné léky, kdy opravdu se snížily teďka ceny léčiv od prvního listopadu a lidé to pocítí, když jsme zavedli limit, kdy lidem se vrací peníze, kteří jsou vážně nemocní, kdy se soustředily peníze a jsou rezervy ve zdravotním pojištění na zaplacení drahých onemocnění, no, tak teďka bych byl strašně rád, aby se z té připravované reformy prosadilo aspoň něco, přinejmenším tato porce, která zase významně posílí práva pacientů a přinese jim plno pozitivního, včetně oné možnosti si legálně připlatit a neuplácet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A je možné, anebo není naopak vyloučené, že po tom všem, co jste říkal jako úspěchy svého resortu za vašeho vedení, že právě tato poslední porce těch čtyř zákonů může být tím, co vám obrazně řečeno srazí vaz? Je to možné, že to tak bude?

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Nechci, nechci to předjímat. Já zatím za tyto zákony bojuju a bojuju také za vás a za všechny vaše příbuzné a...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Děkuju pěkně, pane ministře.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
A za sebe, aby v českém zdravotnictví to vypadalo o mnoho lépe a jinak. Potom by bylo určitě dobré, aby byla přijata i ta druhá porce zákonů a máme tady už změnu, která opravdu by stála za to.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Mým hostem byl ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Děkuji za váš čas, pane ministře. Na shledanou.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Děkuju za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji vám dobrý poslech a příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio