Tomáš Cikrt: Arbitráž skončila. Diag Human nikdy neuzná, že Česko vyhrálo

Letitý spor mezi Českou republikou a firmou Diag Human je podle ministerstva zdravotnictví u konce. Diag Human je ale jiného názoru a bude se dále soudit s Českem. Kde leží pravda? „Diag Human nikdy neuzná, že Česko vyhrálo. Podle mého přesvědčení arbitráž skončila,“ míní bývalý mluvčí ministra zdravotnictví a autor knihy o kauze Diag Human Tomáš Cikrt.

Diag Human oznámila, že se kvůli výroku arbitrů obrátí na zahraniční exekuční soudy. Jakou bude mít firma šanci? „Uvidíme, jestli Diag Human bude mít peníze a dobré právníky, kteří by obstáli v zahraničí,“ míní Tomáš Cikrt.

Čtěte také


Podle společnosti Diag Human nadále platí arbitráž z roku 2008. Podle té měla Česká republika firmě vyplatit 11 miliard korun a úroky by mohly stále růst.

Česká vláda v roce 2002 uznala, že zaplatí firmě přes 300 miliónů korun. „Vše, co se od roku 2002 stalo, je nicotné, nelze na stejnou věc požadovat další peníze, a to je logika rozhodnutí soudu,“ nastiňuje.

Ale co se změnilo od roku 2008, kdy byly noviny plné zpráv, že Česko prohrálo arbitráž? „Obrana je posledních sedm let vedena kontinuálně, chytře a razantně, což je také důvodem úspěchu,“ míní s tím, že se rovněž v souvislosti s kauzou změnilo mediální prostředí, které před tím ovládala firma Diag Human. „Novináři se kauzou začali více zabývat,“ říká.

Kdo všechno chyboval v kauze Diag Human? Jakou úlohu sehrála změna sestavy rozhodců? A kdo vlastní společnost Diag Human? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

autoři: mav , prh
Spustit audio