Tohle typické americké jídlo má svůj původ v Mongolsku. A nese jméno německého města

12. únor 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Počátek historie hamburgeru se datuje až k mongolským jezdcům a jejich kusům masa, naklepaným pod koňským sedlem během jízdy, známým dnes jako tatarský biftek. Pokrm odkoukali Rusové, a když se v 17. století rozmohl obchod po moři, dostal se tento recept do Hamburku.

Tam se stal takzvaný „Hamburg steak“ oblíbeným mezi námořníky, protože namleté, prosolené a lehce vyuzené maso se strouhankou a cibulí vydrželo během zaoceánské plavby dlouho poživatelné. A tak se dostal až do New Yorku.


První zmínka o receptuře takzvaných hamburských klobásek se objevila v kuchařce Angličanky Hannah Glasseové z roku 1758.

První zmínka o hamburgeru v americkém tisku pochází z ledna 1889. O datum i místo vynálezu hamburgeru, tak jak jej známe dnes, se však vedou tvrdé spory.

Byl to v roce 1885 Charlie Nagreen z Wisconsinu? Nebo v témže roce bratři Menchesovi z Ohia, kteří do sendviče přidávali i cukr a kávu? Fletcher Davis z Texasu? Nebo Oscar Bilby z oklahomské Tulsy, který údajně v roce 1891 přišel jako první s nápadem vložit masový plátek do rozkrojené housky? To s jistotou nikdy neurčíme.

autor: ČRo
Spustit audio