Točna v Českém Krumlově zůstane, bude mít ale novou podobu

9. leden 2015

Otáčivé hlediště zřejmě zůstane v zámecké zahradě českokrumlovského zámku, po roce 2017 ale získá novou podobu, o které rozhodne architektonická soutěž. Skončily tak více než dvacetileté dohady o budoucnosti známé divadelní scény. Rozhodnutí vychází z doporučení komise UNESCO.

„Otáčivé hlediště je v barokní zahradě přijatelné a jde o to, jakou bude mít podobu. To je velký průlom, je to velmi pozitivní a já vítám, že organizace pro ochranu světového dědictví nám nabízí svou pomoc, takže z kategorie ano-ne jsme se posunuli do kategorie ano a jak,“ řekl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Podle něj se vzhled točny musí přizpůsobit současnosti. „Je to přece jenom stavba z přelomu 80. a 90. let. Nová stavba musí odpovídat parametrům 21. století. Ale jestli to bude demontovatelná stavba, nebo jestli bude zajíždět do podzemí, nebo jestli bude pouze vyosená z barokní amfiály, v tuto chvíli nevím,“ dodal Herman.

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková upozornila na to, že ve zprávě komise UNESCO je doporučení, že by se pro otáčivé hlediště mělo hledat i jiné místo, než zámecký areál. Uvažovat o tom má právě i zmiňovaná architektonická soutěž. Pracovní skupina ministra kultury se opět sejde 20. března.

Státní hrad a zámek Český Krumlov patří spolu s centrem města na seznam světových kulturních památek od roku 1992. Teď UNESCO eviduje zhruba tisícovku míst s tímto statusem, více než 1500 dalších památek stojí o začlenění do tohoto seznamu.

Památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště z českokrumlovské zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna.

Otáčivé hlediště vlastní město České Budějovice. Svá představení před ním každý rok v letních měsících hraje Jihočeské divadlo. Za 55 let inscenace před točnou navštívily více než dva miliony diváků.

autoři: , pfr , sib
Spustit audio