Tisícovkám předplatitelů nechodí noviny. Distributor nemá na doručování dost pracovníků

4. leden 2018

Desítkám tisíc lidí v Česku nechodí od úterního rána noviny. Podle vydavatelů za to může nový distributor tisku PNS, který společně s firmou Mediaservis od ledna převzal rozvážku předplacených novin od České pošty. Mediální domy, které vydávají denní tisk, tak momentálně řeší, jak noviny dostat k předplatitelům. Největší problém je ve Středočeském kraji, v Praze a na severní Moravě.

Jedním z vydavatelství, jehož noviny se v těchto dnech nedostávají k předplatitelům, je i Borgis, které vydává Právo.
„Tím, že jsme přešli k jiné distribuční společnosti, tak základní podmínka dodávání novin na předplatitelské adresy není zaručena. Bohužel se to týká celoplošného dodávání. Týká se to všech okresů včetně Prahy. Chyba je na straně distributora. Naším smluvním partnerem je PNS a ta prostřednictvím Mediaservisu má zajišťovat distribuci,“ řekla Radiožurnálu Stanislava Zajícová z vydavatelství Borgis.

Vydavatelé řeší, jak výpadek předplatitelům kompenzovat. Třeba společnost Economia čtenářům nabídne předplatné Hospodářských novin a dalších titulů na nějakou dobu zdarma.

„Byť ten problém jsme nezpůsobili my, ale firma, která má noviny a časopisy doručovat, tak čtenáře odškodňujeme. My s distributorem intenzivně jednáme, protože ten problém je obrovský. Zároveň ale saháme po alternativních řešeních,“ vysvětluje ředitel redakcí Economie Vladimír Piskáček.

Vydavatelství podle Piskáčka například jedná s jinými distributory a na některých místech v Praze budou noviny roznášet zaměstnanci firmy. Vyjádření PNS zjišťuje Radiožurnál od středečního rána. Pro server Aktuálně.cz firma řekla, že jí chybějí zaměstnanci.

autoři: tch , red
Spustit audio