Tisíce aut projedou denně Katovicemi. Během voleb tak lidé rozhodovali i o obchvatu

9. říjen 2021 14:30

Obyvatelé Katovic na Strakonicku do uren nevhazovali jen jednu obálku, jako na většině míst České republiky. Během sněmovních voleb totiž rozhodovali i v místním referendu o stavbě silničního obchvatu. Dopravní situace v městysu se neustále zhoršuje.

„Tady nám zastaví autobus a děti musí přecházet přes hlavní silnici, kde je obrovský provoz, a to dneska máme sobotu,“ ukazuje u hlavní silnice starostka Katovic Šárka Němečková z KDU-ČSL.

Obchvat obec řeší už desítky let. „Zvyšuje se nám tady doprava a v současné době je to už neúnosné. Doprava narostla hlavně poté, co byla zpoplatněna silnice 20 a k nám se otočila kamionová doprava,“ říká starostka.

V referendu lidé odpovídali na otázku, jestli zvolení zástupci obce mají vyvolávat další jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic. „ŘSD by mělo být investorem a hlavně hybnou silou toho, aby se tady obchvat udělal. V současné době se o obchvatu jenom hovoří, ale nic se neděje, takže je třeba z naší strany začít vyvíjet větší aktivitu,“ dodává Šárka Němečková.

Obě obálky vhazovali lidé do jedné urny. Celý postup jim vysvětloval člen volební komise Vojtěch Gális. „Máme tady modrý hlasovací lístek, ten se umisťuje do modré obálky, a potom normální volební lístek k volbám do poslanecké sněmovny, který se dává do bílé obálky,“ popsal.

První voliči začali v sobotu přicházet hned na osmou hodinu. Podobné to bylo i v pátek. „Hned v pátek po otevření přišlo hodně voličů a vydrželo to až do večera a v sobotu už se ráno tvořila fronta. Máme uvědomělé lidi,“ uvedla předsedkyně volební komise Václava Roučková.

Prvním sobotním voličem byl Pavel Zima. „Přišel jsem, protože se nás to týká, všech lidí tady v naší obci, musíme se k tomu také nějak vyjádřit,“ komentoval.

Výsledky referenda i voleb do poslanecké sněmovny obec v sobotu večer zveřejní na svém webu.

Spustit audio

Související