Tipy na víkend: Velikonoční trhy a tradice, festival světel v Plzni i unikátní Ďáblova bible

16. březen 2018

Před námi je mrazivý víkend a tak se můžete zahřát třeba v pražské Ville Pellé, kde chystá workshop výtvarnice Vendula Chalánková. Nebo zamiřte do skleníku v Květné zahradě v Kroměříži, kde kvetou kamélie. A v jihočeském Písku můžete naposledy ve Sladovně vidět příběh Děti Lví srdce. Hezky si víkend užijte!

Praha: Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí, irský svátek sv. Patrika nebo ruchadlo bratranců Veverkových

V centru Prahy začínají v sobotu Velikonoční trhy. Lákají na bohatší kulturní program a prodejci nabídnou jarní a velikonoční dekorace, kraslice, perníčky i medovinu. Jsou připravené programy, v rámci nichž se lidé mohou od souborů naučit lidové tance, jakými jsou mazurka a polka, nebo hru na tradiční české hudební nástroje, tedy famfrnoch, vozembouch či dudy.

Tyto programy jsou připravené na pátky, víkendy a další velikonoční svátky od 13.00 do 15.00 a od 19.00 do 21.00. V dílničkách si zase děti mohou uplést pomlázku, nabarvit kraslice a vyrobit z papíru zvířátka. Výtvarné dílničky budou na Staroměstském náměstí o víkendech a velikonočních svátcích od 11.00 do 15.00.


O víkendu startují v Praze módní přehlídky, které jsou součástí týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week a které představí kolekce na sezonu podzim/zima 2018.

Výstava nesměle veselé umělkyně Venduly Chalánkové AU! nabízí v pražské Galerii Villa Pellé i prostor pro vlastní kreativitu. Na autorčiny oblíbené tragikomiksy ze života volně naváží tuto sobotu dva workshopy pro dospělé s názvem Můj život v komiksu, kde Vendula Chalánková osobně předá spoustu rad a zkušeností.

Návštěvníci, kteří si mnohdy připadají, že jejich život se takovému (tragi)komiksu podobá, například zjistí, že i malý detail může úplně změnit děj i charakter postavy. A do Villy Pellé můžete přijít také v neděli na Animátorský workshop s Ultrafun na téma Venduliných vystřihovánek, který je určen dětem od 5 let.

Oslavte o víkendu irský svátek svatého Patrika. Vedle akcí ve více než 400 podnicích po celé ČR se hlavní program odehraje v Praze. Bubeníci, dudáci, v naší zemi žijící Irové, včetně irského velvyslance, a jejich přátelé vyrazí v sobotu v 15 hodin od Kampusu Hybernská a budou pokračovat po ose Staroměstské náměstí, Národní třída, Václavské náměstí a skončí okolo 16.30 opět v Hybernské. Připojit se k nim může každý, sraz je u Kampusu Hybernská od 14.30.

Zelená barva a čtyřlístek jsou tradiční symboly svátku svatého Patrika

Až do 22. března můžete v pražských kinech Lucerna a Pilotů navštívit festival bulharského filmu. Na programu je rovněž setkání s bulharskými režiséry nebo herci a festival doprovodí i výstava Autoři a plakáty – 100 let bulharského filmu.


Národní zemědělské muzeum na pražské Letné otevřelo novou expozici Zemědělství.

Lákadlem nové expozice Národního zemědělského muzea je plemenný býk César, nejlepší plemeník z první české inseminační stanice, i ruchadlo bratranců Veverkových. Muzejníci ho získali v 90. letech 19. století a má jít údajně o originál z roku 1827. Po 70 letech je v budově také ucelená expozice věnující se historii zemědělství.

Na výstavě je k vidění hospodářský cyklus, kde zobrazení zemědělských prací během jednoho roku doplňuje výstava historické techniky. Dětští návštěvníci se mohou těšit na chlév s umělou ovcí a kozou nebo obilné sýpky. Můžou si vyzkoušet, jaký je pocit při zahrabání se do zrní.

Pestré a bohaté využití kdysi nejrozšířenějšího plastu bakelitu v elektrotechnice, strojírenství, fotografické technice i spotřebním průmyslu připomíná výstava v Národním technickém muzeu v Praze. Prohlédnout si můžete na 300 radiopřijímačů, telefonů, fotoaparátů, spotřebičů pro domácnost, hraček a dalších výrobků.

Čtěte také

Název bakelit je odvozen od chemika belgického původu Lea Hendrika Baekelanda, který v USA syntetizoval fenolformaldehydový polykondenzát (živici). V roce 1909 si nový materiál nechal patentovat.

Historii Stromovky, jednoho z nejstarších pražských parků, připomíná výstava, kterou najdete na panelech před Muzeem hlavního města Prahy. Dozvíte se také o významných stavbách někdejší Královské obory v Bubenči jako o Císařském mlýně, Rudolfově štole, Místodržitelském letohrádku nebo Šlechtově restauraci.


Královskou oboru založil zřejmě v roce 1268 český král Přemysl Otakar II. jako loveckou oboru. Její dnešní název je podle zástupců muzea odvozen od části, která sloužila jako štěpnice, německy Baumgarten, což je možné přeložit jako Stromovka.

Své grafické práce, které vznikaly od 70. let až do počátku nového tisíciletí, vystavuje poprvé v celku jejich autor Joska Skalník. Výstava v pražském centru DOX se koná u příležitosti jeho 70. narozenin, které oslaví 23. března.

Výstava zahrnuje díla z doby, kdy jeho grafická tvorba doprovázela tiskoviny či gramodesky autorů neoficiální scény, i z časů, kdy tři desítky let tvořil vizuální styl pražského Činoherního klubu. Expozice s názvem My tancovat nemusíme potrvá do 4. června.

Středočeský kraj: Neobvyklá výstava Vidět čas a tajemství barev ve Světelné laboratoři

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře připravila výstavu objektů, projekcí a prostorových instalací Daniela Hanzlíka a Pavla Mrkuse. Expozice nazvaná Vidět čas představuje soubor prací, jejichž východiska jsou založena na polaritě fyzického a virtuálního. Návštěvníci ji budou moci zhlédnout do 27. května.

Díla jsou vytvořena převážně kombinací objektů, projekcí a prostorových instalací. Využívají uzavřené audiovizuální formáty, ale i principy vizualizace dat v reálném čase a interaktivitu.

Čtěte také

Proč je nebe modré a list zelený? Jak pomáhají barvy přežít organismům v přírodě? Jak dochází k míchání barev na malířském plátně, v tiskárně nebo na obrazovce? Jak se barvily látky pomocí přírodnin? Mohou barvy zmizet?

Olejové barvy, malířská paleta (ilustrační foto)

Na tyhle otázky najdete odpověď ve Světelné laboratoři ve Středočeském muzeu v Roztokách, kde najdete i novou výstavu Barevný svět. Světelná laboratoř nabízí prozkoumat principy odrazu nebo pohlcení světla. S magií barev lze kouzlit v barevné herně a převádět zvukové vlny na barvu na světelné zvonkohře.

Jihočeský kraj: Divadelní premiéra i derniéra a expozice Alšovy jihočeské galerie

V jihočeském Písku máte v neděli poslední šanci vidět divadelně zážitkový příběh Děti Lví srdce. V galerii Sladovna se hrál pět měsíců a měl přes 200 repríz. Derniéra začíná v 15 hodin.

V Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou začínají v sobotu v 15 hodin výstavy Košická moderna – Kontexty meziválečného umění a Meziprůzkumy – sbírka AJG 1300-2018.

Čtěte také

Švěstkový dvůr v Malovicích na Prachaticku zve na premiéru inscenace Poledne v podání Divadla Continuo. Hra je inspirovaná událostmi, které se odehrály 25. srpna 1968 na Rudém náměstí v Moskvě a knihou Poledne Natalie Gorbaněvské.

Plzeňský kraj: Festival světel Blik Blik nebo velikonoční trhy v Nepomuku

V Plzni v sobotu v 18 hodin končí dvoudenní festival světel nazvaný Blik Blik, který se uskuteční na trase ulicemi městské čtvrti Slovany do DEPO2015 a v areálu Plzeňského Prazdroje. Letos symbolicky připomene oslavy 100. výročí založení Československa.

Světelná instalace dana Gregora nazvaná Netýkavku na Festivalu světel BLIK BLIK v roce 2015

Sedmou sezónu Nepomuckých trhů odstartuje v sobotu Velikonoční trh na náměstí Augustina Němejce. Kromě tradičního sortimentu regionálních výrobců, pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů se tentokrát trh zaměří na velikonoční výrobky.

Program oživí ukázky tradice zdobení vajíček a perníčků a pletení pomlázky. Chybět nebude ani doprovodný program, živá hudba a pohádka. Víkend v Nepomuku dále pokračuje tzv. Jarní poutí.

Liberecký kraj: Loutkářský Turnovský drahokam nebo portrétní galerie

Nenechte si o víkendu ujít regionální loutkářskou přehlídku pro Liberecký kraj a Český ráj. Turnovský drahokam se koná poosmadvacáté, nejlepší soubory postoupí na národní přehlídku Loutkářská Chrudim.

Dámské portréty reprezentující módu různých období budou až do konce roku vystavené v prostorách galerie Vlastivědného muzea v České Lípě. Na stěnách je asi 60 portrétů z 18. a 19. století a všechny jsou ze sbírek muzea.

Královéhradecký kraj: Historická hudba v katedrále i Ďáblova bible


V hradecké katedrále svatého Ducha v neděli v 17 hodin ožije hudba stará pět století.

V podání pražského souboru Cappella Mariana zazní skladby ze vzácného rukopisu Kodex Speciálník, který je v péči hradeckého Muzea východních Čech. Návštěvníci mimořádného koncertu pořádaného Filharmonií Hradec Králové budou mít možnost vidět Speciálník na vlastní oči.

Uvedení koncertu Kodex Speciálník je nahlédnutím do nejhlubší tradice hudebních spolků či společenstev v Hradci Králové. Kodex speciálník je hudebním zdrojem, ze kterého čerpala literární bratrstva, což byly menší mužské chrámové sbory, jejich členové však nepatřili ke kléru.

Čtěte také

V areálu hradecké univerzity začala výstava jediné kopie takzvané Ďáblovy bible na světě. Je k vidění v Galerii T v objektu společné výuky Univerzity Hradec Králové v areálu Na Soutoku. Výstava potrvá do 24. března.

Codex gigas (Obrovská kniha) je největší rukopisnou knihou světa, váží 75 kilogramů. Je svázána v dřevěných deskách potažených světlou kůží a opatřených kovovým zdobením. Rozměr desek je 920 krát 505 krát 220 milimetrů. Původně obsahovala kniha 320 pergamenových listů, tedy 640 stran, o velikosti 890 krát 490 milimetrů.

Mezi sbírky Rudolfa II. patřil také Codex Gigas

Pardubický kraj: Výstava tvůrců legendárních večerníčků nebo oslava jarní rovnodennosti na oppidu

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zahájilo výstavu s názvem Pohádkový život rodiny Lamkových. Expozice je poctou tvůrcům animovaných filmů pro děti Haně a Josefu Lamkovým. Zřejmě nejznámější jsou jejich televizní Večerníčky.

Lamkovi jako scénáristé, výtvarníci nebo režiséři pomáhali vdechnout život postavám v příbězích O vodníku Česílkovi, O človíčkovi, Káťa a Škubánek, Matylda, Cvoček astronautem, Flok a Flíček a mnoha dalších. Kromě animovaného filmu se na špičkové úrovni věnovali také černému divadlu a výrobě loutek.

V keltském skanzenu Nasavrky chystají o víkendu oslavu jarní rovnodennosti. Přijďte přivítat jaro a vynést z oppida Smrt. Připraveno bude také barvení a zdobení vajíček nebo možnost pomoct s oráním pole.

Vysočina: Velikonoční jarmark nebo plavba po Dalešické přehradě

Na Vysočině o víkendu začíná jarní turistická sezona a přístupná bude při této příležitosti i řada památek.


Vyrazte v sobotu na Velikonoční jarmark na Pilnově statku v Libici nad Doubravou

Přijďte se pokochat krásnou přírodou z paluby lodě Horácko, která vyplouvá vždy v neděli z přístaviště v Kramolíně. Zimní vyhlídková plavba vyplouvá každou březnovou neděli ve 13.00 hodin.

Olomoucký kraj: Velikonoční slavnost i pocta výtvarníkovi

Do Jeseníku zamiřte v sobotu na Velikonoční slavnost. Do města přijede 35 prodejců originálního zboží, z velké části ručně vyráběného lidmi z Jesenicka nebo přilehlých oblastí. Na programu je i beseda o velikonočních tradicích, soutěže, tvořivé dílny a pomlázková show. Dopoledne se budou zdobit velikonoční stromy.

Velikonoční vajíčka

Galerie města Olomouce otevřela výstavu představující díla posledního desetiletí akademického malíře Jiljího Sedláčka. Expozice s názvem V jiné dimenzi vzdává hold tomuto významnému olomouckému malíři a aktivnímu členovi Unie výtvarných umělců Olomoucka, který zemřel loni ve věku 60 let.

Mistr abstraktní malby měl na kontě řadu výstav doma i v zahraničí a významně se podílel i na chodu samotné galerie, která nyní reprezentuje jeho dílo.

Jihomoravský kraj: Znojemský košt nebo Dny elektronové mikroskopie


V Dolních Kounicích si v sobotu nenechte ujít výstavu vín.

V Louckém klášteře ve Znojmě najdete v sobotu přehlídku vín Znojemský košt. Začíná v 11 hodin.

Víte, že 30 procent celosvětové produkce elektronových mikroskopů se vyrábí v Brně? Od soboty do pátku se právě v Brně konají Dny elektronové mikroskopie, které se snaží přiblížit tuto disciplínu veřejnosti. Science centrum VIDA! připravilo na víkend program pro rodiče s dětmi. A pro dospělé je v sobotu i v neděli od 15 h připravena odborná přednáška

Čtěte také

Zlínský kraj: Jarmark ve Vsetíně, prohlídky v Buchlovicích a výstava kamélií v Kroměříži


Zámecký park v Buchlovicích vás zve k návštěvě. O tomto víkendu bude navíc otevřený i zámek, prohlídky jsou vždy v 10, 11.30 a v 15 hodin.

Udělejte si v neděli výlet do Vsetína. Na vsetínském zámku najdete tradiční jarmark. Zájemci si na něm budou moci zakoupit malovaná i jinak zdobená vajíčka, jejichž tvoření představí zkušené krasličářky. Košíkář vám ukáže výrobu pomlázek.

Pro návštěvníky budou k dispozici tvořivé dílny a pečení takzvaných jidášků, tedy tradičního velikonočního pečiva. Připraveno je také představení Divadélka Leonka, o hudební doprovod se postará cimbálová muzika Malý Vsacánek. Akci v 17.00 zakončí tradiční vynášení Mařeny, symbolu zimy, do řeky Bečvy.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži letošní sezónu začal výstavou kamélií v Květné zahradě. Výstava Kamélie dell'arte je letos instalována v Palmovém skleníku jako série obrazů z komedie dell'arte.

03660982.jpeg

Návštěvníci se mohou nejen seznámit s příběhem postav, které v ní vystupují, ale také sami vstoupit do děje. Zahradnické aranžmá je plné romantických zákoutí a nečekaných překvapení, a tomu všemu vévodí kvetoucí kamélie.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu