Tipy na víkend: Šťavnatá Okoř, ohně nad Brnem i největší výstava skvostných Ferrari

2. červen 2017

První červnový víkend můžete strávit třeba ve skanzenu na Veselém Kopci, kde vám předvedou tradiční řemesla. Na zámku v Dobřichovicích zahrají muzikál Noc na Karlštejně, na Pardubicku se koná festival automobilismu Sodomkovo Vysoké Mýto a na Brněnské přehradě začíná festival ohňostrojů.

Praha: Dětský den v retro stylu na Kampě nebo Barevný běh ve Stromovce

Oslavte v sobotu se svými dětmi Mezinárodní den dětí v hlavní budově Muzea hl. m. Prahy a zúčastněte se výtvarných dílen! Vyzkoušet si můžete tvarování keramiky na hrnčířském kruhu, výrobu sponek do vlasů technikou kazanshi nebo výrobu náramků shamballa pro chlapce i dívky. Nebude chybět ani malování na obličej pro nejmenší děti.

Dětský den se v sobotu bude slavit i v pražském Muzeu Karla Zemana. Návštěvníci se mohou těšit na program jako vystřižený z dob nedávno minulých – cvrnkání kuliček, házení žabek do Čertovky, skákání gumy, workshop předanimačních technik nebo přehlídku retro hraček. Návštěvu muzea je možné propojit i s 45minutovou komentovanou plavbou po Čertovce a Vltavě.

V sobotu se postavte na start Barevného běhu (The Color Run), který je určen pro jednotlivce, týmy nebo rodiny. Vyráží se ve 14 hodin z pražského Výstaviště.

Dětský den

Středočeský kraj: muzikál v Dobřichovicích, hudební festival na Okoři nebo Švejkovy cyklomanévry

Do kostela sv. Jiří ve Vraném nad Vltavou můžete v sobotu večer zajít na koncert sopranistky Karolíny Žmolíkové a tenoristy Martina Slavíka, kteří zazpívají za doprovodu varhan. Hudební podvečer začíná v 19 hodin.

Zoo Chleby na Nymbursku zve na víkendové oslavy k 20. výročí svého založení. Ve 13 hodin uvidíte slavnostní vypouštění langurů duk do venkovního výběhu.


Ve Sportparku Berounka v Černošicích vrcholí v sobotu večer jazzový festival Jazz Černošice 2017.

Udělejte si o víkendu výlet na zámek v Dobřichovicích, hrát se tam bude muzikál Noc na Karlštejně. V pátek a v sobotu představení začínají vždy ve 21 hodin. Původní muzikál Noc na Karlštejně uvedl poberounský soubor složený z profesionálů i amatérů, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku řeky Berounky, poprvé na nádvoří dobřichovického zámku v létě 2006.

Areál pod zříceninou hradu Okoř bude v sobotu patřit hudebnímu festivalu Okoř se šťávou. Vystoupí mimo jiné skupiny Wohnout, České srdce, Hana Zagorová nebo kapela Jelen, vítěz letošních cen Anděl v kategorii Skupina roku.

V Kralupech nad Vltavou se v neděli pojede cyklojízda Švejkovy cyklomanévry. Start je v 10.30 u sochy před radnicí.

Národní technické muzeum hostí desetidenní výstavu unikátních historických vozů Ferrari.

Zajděte o víkendu na výstavu obrazů krajinářky Lucie Novotné nazvanou Ticho kamenných cest. Vernisáž je tuto sobotu ve Voticích v klášteře sv. Františka z Assisi.

Na zámku Loučeň bude v sobotu a v neděli akce Chateau Concours d ́Elegance, největší výstava vozů značek Ferrari na území České republiky.

Čtěte také

Jihočeský kraj: Výstava Matěje Formana v Kratochvíli i historická řemesla na Šelmberku

Hrad Šelmberk na Táborsku zve o víkendu na 12. ročník Festivalu historických řemesel. Večerní hudební program začíná v sobotu ve 21 hodin.

Zámek Jindřichův Hradec zpřístupnil zelené pokoje v Adamově stavení s obnovenou renesanční výmalbou. Dva předpokoje, jídelna, ložnice a kabinet vznikly jako byt Adama II. z Hradce a v 17. století zde žili někteří členové rodiny Slavatů.

Zámek Kratochvíle na Prachaticku otevřel zrestaurovaný renesanční zahradní domek Markéta, v němž se budou pořádat výstavy. Jako první ho zaplnily výtvarné práce Matěje Formana. V letech 1583 až 1590 si nechal Kratochvíli na renesanční zámek po vzoru italských vil přestavět Vilém z Rožmberka. Letohrádek obklopuje vodní příkop a zahrada.

Zámek Kratochvíle

V Mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni začíná o víkendu výstava Po stopách českých prvorepublikových zahradních architektů a výstavy Malé připomenutí – Josef a Ondřej Vajce.

Plzeňský kraj: Tanec Praha v Kladrubech a kočárkový rekord v Chudenicích

Klášter Kladruby na Plzeňsku se na jeden večer stane dějištěm 29. ročníku Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2017, který nese motto Tancem proti předsudkům. V sobotu od 20 hodin prostory kláštera oživí několik krátkých hudebně-tanečních improvizačních představení s názvem Moving Orchestra, inspirovaných daným místem a jeho atmosférou.

V Chudenicích na Klatovsku se můžete v sobotu zapojit do pokusu o rekord – ve 13 hodin vyjde průvod dětských kočárků s panenkami na Starý Czerninský zámek. Otevřena bude také výstava retro panenek. Od 14 hodin je na zámku připravený program.

Liberecký kraj: Bosonohý program v Liberci a festival Maloskalská noc

Liberec zve v sobotu do podzemí. Prohlídka největšího protileteckého krytu ve městě, který vznikl pod Sokolovským náměstím za druhé světové války, začíná v 8.30 a další prohlídky jsou v 10.00 a v 11.30.


Největší akce letošní sezóny s názvem Rozjeď léto v EKOParku bosou nohou se chystá na neděli v Prvním volnočasovém EKOParku Liberec.

Od 10 do 19 hodin se v EKOParku Liberec můžete těšit na netradiční bosonohý program, exhibice dřevosochání, tematické workshopy, chůzi po střepech a žhavém uhlí, masáž chodidel v korunách stromů, naučné a zábavné zastavení s Lesy ČR na téma léto v lese, obří blátivou kuchyni, živé hudební vystoupení, soutěž o hodnotné ceny „Bosá jsi krásná“, oblíbené ekodílničky, regionální občerstvení a mnoho dalšího.

V Malé Skále na Jablonecku začíná v sobotu dopoledne jednodenní hudební festival Maloskalská noc. Dopoledne bude dětský den se soutěžemi a poutí, odpoledne a večer jsou na programu hudební vystoupení. Na festivalu vystoupí Janek Ledecký, Walda Gang či zpěvačka Lenny.

Královéhradecký kraj: Festival nového cirkusu v Trutnově a start lázeňské sezóny v Janských Lázních

V Trutnově navštivte o víkendu 7. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF.

Slavnostní zahájení lázeňské sezony v Janských Lázních začíná tuto sobotu na kolonádě. Program bude ve stylu oblečení, dopravních prostředků a hudby 60. až 70. let minulého století.

Pardubický kraj: Sodomkovo Vysoké Mýto, tradiční řemesla i výstava k výročí vypálení Ležáků

Devatero řemesel aneb Od stromu až k domu – pod tímto názvem pořádá Soubor lidových staveb Vysočina v sobotu od 9 do 16 hodin program nabízející návštěvníkům setkání s tradičními stavebními řemesly a technikami používanými v minulosti ve venkovském prostředí. Na Veselém Kopci uvidíte ukázky stavebních dovedností, které naši předkové potřebovali k vybudování svého obydlí.

Pestrý program nabízí taky skanzen v Kouřimi. V neděli na vás čekají Národopisné slavnosti Letnice, které připomenou už zapomenuté lidové obyčeje.

V Trstěnicích na Svitavsku začíná v sobotu dopoledne Setkání tesařů. K vidění bude ruční otesávání trámů, dále kompletní postup výroby šindelové krytiny, výroby slaměných došků a práce na hliněném mlatu roubené polygonální stodoly.

Nenechte si v sobotu ujít ani přehlídku historických vozidel Sodomkovo Vysoké Mýto – festival věnovaný automobilismu, kultuře a životnímu stylu 20. až 40. let 20. století.


V Čáslavi začíná v sobotu ráno dvoudenní přehlídka historické zemědělské techniky Pradědečkův traktor.

Muzeum loutkářských kultur po revitalizaci otevřelo dříve nevyužívané a zanedbané terasy za Mydlářovským domem. V centru Chrudimi vzniklo místo pro koncerty nebo divadelní představení i prostor pro odpočinek návštěvníků. Součástí je i osvětlení jižní strany památkově chráněného objektu a sousedních budov.

Do Pardubic o víkendu zamiřte na Aviatickou pouť, která má letos podtitul Hvězdy na nebi.

Východočeské muzeum v Pardubicích zve na novou výstavu obrazů sklářského výtvarníka a malíře Jana Exnara, jehož díla jsou charakteristická rozmáchlými tahy štětcem a špachtlí a také výraznou barevností. Exnar ovšem maluje i potemnělá plátna s nádechem tajemna. Zvlášť starší Exnarovy skleněné plastiky charakterizuje jednoduchost tvarů.

Čtěte také

I 75 let po vypálení obce Ležáky nacisty podává svědectví o jejích obyvatelích nevelké množství zachovaných osobních věcí. Návštěvníci Regionálního muzea v Chrudimi se o tom mohou přesvědčit na výstavě Ležáky – paměť lidí, krajiny a věcí.

Vystaveny jsou například šaty, v nichž Jarmila Šťulíková, jedno ze dvou přeživších ležáckých dětí, po válce přijela z Německa, kam byla poslána na převýchovu. Výstava je doplněna informativními texty o ležácké tragédii a předválečné historii obce. Další panely obsahují fotografie lidí, kteří vyhlazení obce nepřežili, a ležáckých dětí.

Vysočina: Barokní slavnosti v Želivi a výstava historických hodin v Ledči

Želivský klášter bude v neděli hostit Santiniho barokní slavnosti. S architekturou opatského kostela, již mu vtiskl Jan Blažej Santini Aichel, veřejnost seznámí historik umění Jiří Kotalík. O barokní době a její víře bude mluvit historik Vít Vlnas, zazní barokní hudba. Bohatý kulturní program s koncerty a speciálními prohlídkami připravili premonstráti na celé léto.

V opravených prostorách jižního křídla hradu v Ledči nad Sázavou najdete stálou výstavu historických hodin. Návštěvníci si mohou prohlédnout na 150 kusů nejrůznějších druhů historických stolních, nástěnných i sloupových hodin vyrobených od renesance po 19. století. Je to nejrozsáhlejší sbírka historických hodin na Vysočině a patří mezi nejvýznamnější v České republice.

Jihomoravský kraj: Soutěž ohňostrojů na Brněnské přehradě a keramika v Kunštátu

V Kunštátu na Blanensku začíná v sobotu dvoudenní akce Sto džbánů, kterou pořádá Asociace českých keramických měst v rámci mezinárodního projektu Dobré ráno keramiko!


Na Brněnské přehradě se v sobotu uskuteční první ze soutěžních ohňostrojů na přehlídce Ignis Brunensis. Začíná ve 22.30.

Zámek Kunštát rozšiřuje svou nabídku a otevírá další prohlídkový okruh nazvaný Hrad, který vás seznámí s nejstarším stavebním a majetkoprávním vývojem kunštátského hradu coby hlavního rodového sídla jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů – pánů z Kunštátu.

Součástí nového okruhu jsou jednotlivá zastavení na hradním nádvoří, u branské věže, v hradním paláci a v rytířské síni. A právě rytířská síň je pomyslným vrcholem prohlídky. Došlo zde k mimořádnému objevu středověké nástěnné figurální malby.

Čtěte také

Moravskoslezský kraj: Festival SORFEST v Ostravě

Na Slezskoostravský hrad v Ostravě se v sobotu vydejte na hudební festival SORFEST 2017. Vystoupí mimo jiné Dan Bárta nebo skupina Doga.

Zlínský kraj: Víkend otevřených památkových domů na Slovácku a Historické dny na tvrzi Kurovice

Na Zlínsku se koná Víkend otevřených památkových domů, při kterém bude možné navštívit památkové domy na Slovácku, konkrétně na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku.

Zamiřte o víkendu na velkolepou šermířskou akci Historické dny na tvrzi Kurovice. Akce chce podpořit záchranu tvrze, která patří mezi nejohroženější památky v České republice. Během Historických dnů vystoupí na 150 účinkujících v soutěži šermířských choreografií Mortschlag.

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevírá výstavu ke stému výročí české grafiky. Prezentuje díla stovky nejvýznamnějších autorů, jako byli Emil Filla, Max Švabinský, František Tichý, Kamil Lhoták, František Kupka, Oldřich Kulhánek a další.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu