Tipy na víkend: Soutěž horských nosičů, zimní fantasy bitva nebo šampionát ve vaření zelňačky

12. leden 2018

Zahřejte se o víkendu zelňačkou. V Jeseníkách se v sobotu odehraje šampionát ve vaření téhle skvělé polévky. Zahřát se můžete i při bruslení na pelhřimovském náměstí nebo při závodech na saních rohatých v Orlickém Záhoří. Hezký víkend!

Praha: Výstavy věnované indiánům, české státnosti, designu i poetice periferie

Pojďte o víkendu na dobrodružnou výpravu za indiány do Náprstkova muzea v Praze. Výstava přibližuje původní obyvatele Severní a Jižní Ameriky a jejich minulé i současné tradice.

Uvidíte originální sbírkové předměty získané českými badateli a cestovateli, velkoplošné fotografie, autentické filmové i fotografické dokumenty a zvukové nahrávky. Nechybí ani atraktivní předměty, jako jsou zmenšené trofejní hlavy ekvádorských Jívarů, tzv. tsantsy, péřová čelenka parikó brazilských Bororů nebo překrásná maska vlčí bytosti.


Na Pražském hradě můžete navštívit první z velkých výstav k 100. výročí vzniku Československa nazvanou V základech státnosti.

Výstava na Pražském hradě představuje originální rukopisy, listiny potvrzující královská privilegia nebo vzácné archeologické památky. Otevřená bude v Císařské konírně zdarma každý den od 10.00 do 18.00 a skončí 15. ledna.

Mezi exponáty je třeba evangeliář z 9. století, který byl použit při korunovaci Karla IV. českým králem. Vystavena je také unikátní stříbrná plaketa s vyobrazením jezdce s dravým ptákem nalezená v hrobě muže pochovaného v předsíni velkomoravského kostela ve Starém Městě.

Protože jde o vzácné originály, expozice trvá jen krátce. Kvůli zachování klimatických podmínek navíc může být v jeden okamžik přítomno pouze 60 návštěvníků.

Čtěte také

Modernistickou architekturu prostřednictvím detailů bytových doplňků, interiérových prvků, svítidel a dalších dekorativních i funkčních prvků v architektuře, představuje výstava v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Jmenuje se Pocta detailu a ukazuje fotografie Adama Štěcha, který doklady všestranných dovedností architektů modernismu dokumentoval po celém světě.

Objekty nalezené v městské krajině, jejich fotografie a texty inspirované nálezy i cestami za nimi tvoří výstavu nazvanou Kořeny, větve, šlahouny. Připravil ji výtvarník a významná postava české graffiti scény Epos 257. Navštívit ji můžete v Trafo Gallery, která nyní sídlí v pražské holešovické tržnici.

Epos 257, Retroreflexe, 2016

Název výstavy napovídá, co v areálech zkrachovalých továren, nevyužívaných nádražních zákoutích, na pozemcích, kde se ještě nezačalo stavět, nebo v zarostlých zahrádkářských koloniích lze najít. Bují na nich náletová vegetace, někde pod ní se rozkládají opuštěné budovy a průmyslová zařízení, ale také v ní přežívají lidé bez domova. Řada těchto lokalit je spjata s graffiti scénou.

Karlovarský kraj: Výstava normalizačních diplomek AVU a zimní prohlídky na Lokti

Galerie výtvarného umění v Chebu otevřela novou expozici. Je věnovaná Diplomovým pracím z Akademie výtvarného umění v Praze v letech 1969 až do roku 1989.

Po celou zimu si můžete prohlédnout hrad Loket s průvodcem nebo si ho projít od sklepů až po půdu sami. V několika patrech studených a vlhkých kobek naleznete expozici útrpného práva. Prostory jsou upraveny přesně tak, jak vypadaly mezi lety 1822 a 1948, kdy tato část hradu sloužila jako vězení. V ostatních místnostech hradu se nacházejí ukázky chladných i palných zbraní a v prvním patře markrabství také křehká výstava porcelánu z produkce místních továren.

Čtěte také

Ústecký kraj: Přednáška o svobodě na moři a výstava v Domě porcelánu s modrou krví

Dům porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku zaplnila díla manželů Kosových. Celoživotní práci umělců reprezentují užitková díla, jako jsou hrnky či konvice, ale i plastiky s motivy zvířat a figurky. Výstava je otevřena do 9. února.

Navštivte sobotní přednášku jachtařského instruktora Tomáše Kůdely, který se vydal na 4měsíční plavbu Atlantickým oceánem. Uvidíte záběry z plavby a poslechnete si vyprávění o totálním vyčerpání, ztrátě autopilota, ale i pocitu svobody a nalezení sebe sama.

Liberecký kraj: Fotografická expozice V kůži Liberce nebo volný vstup do semilského muzea


V Malém divadle v Liberci se o víkendu zapojte do novoročního tanečního workshopu.

Do pomyslné kůže Liberce by měla návštěvníkům Severočeského muzea v Liberci umožnit nahlédnout výstava fotografií 11 umělců. Smyslem bylo ukázat podobu města v syrovější podobě a temnějších tónech. Výstava fotografií V kůži Liberce bude v malé výstavní síni do konce ledna. Jde o poslední výstavu před uzavřením muzea, které čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Muzeum v Semilech je až do konce ledna otevřené zdarma. Kromě stálých expozic jsou v muzeu nyní dvě výstavy, jedna je věnována Pavlu Tigridovi a na druhé jsou originální betlémy Vladimíra Kubíka.

Královéhradecký kraj: Sněžka Sherpa Cup 2018, zimní fantasy bitva i závod na rohačkách

Jestli budete v sobotu v Krkonoších, přijďte fandit horským nosičům, kteří vyrazí v 11 hodin od nové stanice lanovky na Sněžku v Peci pod Sněžkou na pátý ročník závodu horských nosičů Sněžka Sherpa Cup 2018. Cílem je Poštovna na Sněžce.

Horští nosiči soutěžili, kdo nejrychleji zdolá Sněžku

Na Rytířském hradišti v Městských lesích Hradec Králové můžete v sobotu vidět zimní bitvu. Nácvik na tradiční fantasy bitvu začne ve 12 hodin. Od 14 hodin vypukne bitevní vřava naostro.

V Orlickém Záhoří se bude opět závodit na saních rohatých. Mezinárodní česko-polská soutěž v orlickohorské Černé ve Ski areálu Černá Voda se dočká opakování. Zúčastnit se může každý, kdo se zaregistruje a má chuť si užít zábavné sobotní odpoledne. Jezdí se ve dvojicích na čas a saně vám zapůjčí.

Čtěte také

Pardubický kraj: Lesní tělocvična nebo výstava nadějného umělce

Les je krásný i v zimě, a tak se o víkendu vydejte třeba na procházku. Pár kilometrů jižně od města Nasavrky je místo zvané U Mnišky, kde lesáci vybudovali venkovní tělocvičnu. Je to soubor žebříků, hrazd, šplhacích tyčí i lan, které jsou příjemným zpestřením lesního výletu.

Lesní tělocvična vznikla jako doplňkový sportovní areál k nedaleké naučné stezce Mladého lesníka. Je to asi půlkilometrový okruh s deseti zastaveními, na kterých se děti i dospělí něco nového o lese dozví a přitom sportují.

Ve výstavní síni Kulturního centra v České Třebové je do konce ledna k vidění nová výstava obrazů. Jmenuje se Teorie chaosu a autorem výtvarných děl je mladý malíř Tomáš Šmilauer.

Vysočina: Tříkrálová výletní plavba a bruslení na náměstí v Pelhřimově

Z přístaviště Kramolín na Třebíčsku se v neděli ve 13 hodin vydá na svou pouť Tříkrálová plavba výletní lodi Horácko pro charitu se zpěvem koled.

Lodní zastávka Kramolín

Vezměte brusle a vydejte se do Pelhřimova na náměstí, kde otevřeli kluziště. Přírodní led teď skoro nikde není, a tak si v Pelhřimově objednali umělou plochu. Bruslení na umělém kluzišti je ale podobné jako na přírodním ledu.

Kluziště u kašny na náměstí bude přístupné ve všední dny od 14 do 20 hodin, o víkendech už od 10 dopoledne. Večer umělou plochu nasvítí reflektory.

Olomoucký kraj: Šampionát ve vaření zelňačky nebo expozice Rozkulačeno!

Nenechte si v sobotu ujít šampionát ve vaření zelňačky. V Jeseníkách se uskuteční už po desáté na chatě Olšance ve Velkém Vrbně u Starého Města pod Sněžníkem. Návštěvníky čeká den plný zábavy a ochutnávky soutěžních polévek. Mohou se těšit i na grilované pokrmy.

A den si užijí i děti. Pořadatelé je pustí do kuchyně a nebude chybět ani pohyb. Uskuteční se zde i pohádkový karneval.

Čtěte také

V přerovské Galerii Pasáž navštivte výstavu nazvanou Rozkulačeno! Půl století perzekuce selského stavu. Připomíná těžké osudy vysídlených rodin a sedláků, kteří se stali oběťmi komunistické propagandy v 50. letech minulého století.

Moravskoslezský kraj: Fotografická výstava i ples města Karviná

V Ostravě vystavuje držitel ceny World Press Photo a fotoreportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš. V Divadle Jiřího Myrona představuje nejen svůj stěžejní cyklus z dostihového prostředí, kterému se dlouhodobě věnuje. Poprvé vystavuje fotografie mapující masopustní tradice. Třetím cyklem jsou snímky zachycující život a atmosféru pražských sídlišť a periferie hlavního města.

Czech Press Photo, kategorie Sport, 1. místo ROMAN VONDROUŠ, ČTK: Zimní olympijské hry v Soči, Krásná Poljana, Rusko, únor 2014

Na sobotním plese města Karviná, který se koná v místním kulturním domě od 19 hodin, zahraje Moondance Orchestra a zazpívá Dasha i další zpěváci ze známé televizní show Star Dance. Všichni jsou srdečně zváni.

Zlínský kraj: Archeologické poklady Slovácka


Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo výstavu nejnovějších nálezů svých archeologů.

Expozice představuje návštěvníkům vykopávky, které od října do prosince loňského roku objevili ve sklepení budovy bývalé Základní umělecké školy na Mariánském náměstí. Návštěvníci uvidí středověké falzum zlaté mince, kovová kování, kostěné nástroje nebo střepy keramiky. Krátkodobá výstava v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech potrvá do 21. ledna.

Etruskou plaketu nebo keltský opasek mohou vidět návštěvníci Baťova institutu ve Zlíně. Dosud nejrozsáhlejší výstava našich amatérských archeologů představuje nálezy z regionu východní Moravy. K vidění jsou exponáty od pravěku do 17. století.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu