Tipy na víkend: Rozzářený Signal, slet sokolníků i hody a posvícení

13. říjen 2017

Už víte, co o víkendu podniknete? Bude hezky, a tak se třeba vypravte na houby spolu s mykology z chebského muzea. V Opočně je setkání sokolníků, ve skanzenu v Kouřimi najdete Svatohavelské posvícení a v Povodí Moravy otevírá bránu vodního díla Letovice. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Signal festival, 4+4 dny v pohybu nebo přehlídka českého impresionismu

Pátý ročník pražského Signal festivalu má nově dvě trasy a nabízí 20 instalací. Mimo jiné můžete zamířit do Riegrových sadů nebo sadů Svatopluka Čecha. Program bude každý den od 19 hodin do půlnoci a většina děl bude k vidění zdarma.

Novinkou letošního ročníku bude také Galerijní zóna. Tu tvoří čtyři instalace v prostorech, které nejsou často přístupné veřejnosti. Za cenu 100 korun se zájemci dostanou do Colloredo-Mansfeldského paláce, Domu uměleckého průmyslu DUP 39, paláce U Stýblů a do Zrcadlové kaple Klementina.

V kapli bude umístěn studentský projekt Heardt, který propojuje vizuální svět s audiem. Srdce napojené na piano, které roztepou návštěvníci svou hrou, už bylo vystaveno na americkém festivalu Burning Man.

Bývalá kasárna v pražském Karlíně jsou ještě v pátek a v sobotu centrem festivalu pohybového divadla a současného umění 4+4 dny v pohybu. Festivalové akce najdete i v Divadle Archa, Ponci, Alfredu ve dvoře a Studiu Alta.

Divadlo Ponec

Rozsáhlá výstava o českém impresionismu a jeho inspiračních zdrojích začala v Jízdárně Pražského hradu. Na jednom místě si můžete prohlédnout stovky děl slavných a oblíbených českých malířů, jejichž práce poslední dobou získávají i stále vyšší tržní hodnotu.

Expozici doplní některé zahraniční práce včetně jedné z marin od stěžejní postavy impresionismu Clauda Moneta. Na výstavě uvidíte například díla Antonína Slavíčka, Antonína Hudečka, Miloše Jiránka, Ludvíka Kuby, Joži Uprky, Maxe Švabinského, Vojtěcha Preissiga, Jana Preislera, Františka Kupky či Václava Radimského.

Historii, náročnou obnovu i současnost funkcionalistické vily Tugendhat v Brně přibližuje výstava, kterou najdete ve Studijním a dokumentačním centru Norbertov v pražských Střešovicích. Je přístupná vždy v úterý, čtvrtek a o víkendech od 10.00 do 18.00. Výstava nazvaná Vila Tugendhat 1928–2013 ukazuje pohnuté dějiny unikátního domu od jeho vzniku přes nedávnou rekonstrukci po současný stav a provoz.

Vila Tugendhat – Brno, L. Mies van der Rohe

Dojmem výstavy uspořádané v improvizovaných prostorách a především pro jeho známé, kteří jsou zhusta k vidění na snímcích, působí výstava fotografa Pavla Baňky v pražském Domě fotografie.

Jmenuje se Blízkost a ukazuje autorovy dosud neprezentované cykly, které vznikaly od konce 70. let do současnosti a mapují dílo autora v oblasti portrétní fotografie se sociálním podtextem. Výstava v Domě fotografie, k jehož iniciátorům Baňka kdysi patřil, potrvá do 7. ledna.


Nejslavnější Hákovy práce jsou z pražské periferie, v jeho odkazu však lze nalézt četné experimenty, akty, civilní zátiší a další fotografie vyznačující se osobitou poetikou.

Tvorbu jednoho z klasiků moderní české fotografie Miroslava Háka představuje výstava v Galerii Josefa Sudka v Praze na Úvoze. Komorní výstava se vrací ke kořenům jeho tvorby, kdy se sochařem Ladislavem Zívrem a malířem Františkem Grossem tvořili základ pozdější Skupiny 42.

Poprvé jako kreslíř se na výstavě ve Ville Pellé představuje sochař a šperkař Pavel Opočenský. Rovných sto velkoformátových kreseb pastelkami vytvořil v posledních třech letech v několika řadách. K principu jádra odkazuje nejpočetnější Nucleus. Cyklus Olympias má lehce erotický podtext a Evoluce se vztahuje k organickému tvarosloví, odvozenému z biologie. Výstava nazvaná Nucleus potrvá do 12. listopadu.

Středočeský kraj: Svatohavelské posvícení nebo procházka se psy krajem Josefa Lady

Skanzen v Kouřimi zve v neděli na Svatohavelské posvícení. Začíná v 10 hodin.

Vydejte se v neděli s dětmi na zámek do Mníšku pod Brdy. Chystají se tam Prohlídky o zámeckých strašidýlkách. Otevřen bude i výtvarný ateliér, Kouzelné sklepení a také vstup na půdu s výhledem z hodinové věže.


Nedaleko Ondřejova v sobotu od 10 do 15 hodin nevynechte akci Pohádkové Hrusice.

Už druhým rokem pořádá Základní kynologická stanice Ondřejov charitativní pochod se psy. I tentokrát bude výtěžek z akce věnován na pomoc pejskům v nouzi, tentokrát půjde o neziskovou organizaci Handipet Rescue.

V sobotu na vás čeká sedmikilometrová trasa podzimní krajinou Josefa Lady a na ní stanoviště s disciplínami pro dvounohé i čtyřnohé. Připraveno bude občerstvení i dárek jako poděkování za pomoc opuštěným hendikepovaným zvířatům.

Jihočeský kraj: Pivovarské slavnosti, procházka Jindřichovým Hradcem a včelařská výstava

Pivovar Samson v Českých Budějovicích zve v sobotu od 15 hodin na Pivovarské slavnosti. Nabídnou soutěže, exhibici historických motocyklů i prohlídku hasičské techniky. V kulturním programu vystoupí Tonya Graves a další kapely.

Náměstí Míru v Jindřichově Hradci

Historickým centrem Jindřichova Hradce vás v sobotu provedou odborníci. Historik umění, architekt nebo zástupce správy zámku vás vezmou na vycházku z náměstí Míru, kolem bývalého pivovaru, na zámeckou hladomornu i do podzámčí. Připravený mají i výklad o historii zajímavých budov. Vycházka začíná u sloupu Nanebevzetí Panny Marie v 15 hodin.

V Bechyni na Táborsku začíná v sobotu výstava Jihočeské námořní letectvo, nazvané podle stejnojmenného komiksu, jehož autorem je humorista, kreslíř a rodák z Bechyně Otto Waldhaus. Výstavu zahájí v Galerii Záliv v 18.30 plukovník letectva v. v. Jan Novák, držitel několika rekordů v plavání, přemožitel kanálu La Manche.

Čtěte také

Historické úly, medomety i včelařské Člověče, nezlob se nabízí výstava Letem včelím světem, která začala v Jihočeském muzeu. Představuje i výzkum, jak řasa chlorella ovlivňuje imunitu včel. Expozice je věnována 150. výročí organizovaného včelaření na Českobudějovicku.

U vstupu vítá příchozí dřevěná socha svatého Ambrože, patrona včelařů. Střed sálu zaplnily úly jako skříňkový, bedýnkový, slaměný, dále zde návštěvníci najdou rám na pletení věncových úlů, klícku na matku, včelařský nůž, medomety včetně dřevěného s kovovou obručí z 19. století, vykuřovadla na včely, lis na voskové mezistěny i knihy z 18. a 19. století.

Včela

Plzeňský kraj: Přehlídka filmů Be2Can i výstava československých palných zbraní

Deset nejzajímavějších snímků filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a v Cannes nabízí v plzeňském kulturním centru Moving Station festival Be2Can. Až do neděle uvidíte i snímky, které ocenily festivalové poroty. Nečekají vás klasické filmové trháky, ale spíše umělecké snímky.

Západočeské muzeum v Plzni představuje soubor ručních palných zbraní, které v letech 1918 až 1968 vyráběly československé zbrojovky pro ozbrojené sbory. Ve vitrínách je vystaveno 102 pistolí, pušek a samopalů z dob Československé republiky, Protektorátu Čechy a Morava, Slovenského štátu, období po osvobození Československa i z doby od února 1948 do roku 1968. Z té doby jsou v muzeu všechny oficiální a zavedené zbraně policie, četnictva, armády, finanční stráže či německých ozbrojených sborů za války.

Čtěte také

Karlovarský kraj: Zamykání lesa, štrůdlování a Film Sokolov


V neděli se na Kolonádě Maxima Gorkého v Mariánských Lázních koná šestý ročník podzimního festivalu s vůní jablečného štrůdlu.

Tradiční akci Zamykání lesa připravilo na sobotu Muzeum Cheb. I letos bude spojená se sbíráním a poznáváním hub. Vyráží se v 9 hodin od dřevěné kryté lávky na chebském hradě, cíl je na Zelené hoře. Výprava bude tentokrát časově náročnější.

V sokolovském kulturním domě se od pátku do neděle uskuteční 16. ročník festivalu Film Sokolov. Letošním ústředním tématem je Konec.

Ústecký kraj: Divadelní minifestival Kult a slavná čínská Terakotová armáda

Představení oceněné cenou Thálie 2016 uvede v neděli večer festival Kult. V Činoherním studiu v Ústí nad Labem uvidíte Radima Vizváryho v pantomimě s názvem Sólo. Festival má na programu i další dvě představení. V Galerii Emila Filly to bude hra Spojení a v divadelním autobuse před Hraničářem inscenace Unhappy happy

Čtěte také

Repliky čínských hliněných válečníků zaplnily velký sál mosteckého muzea. Kopie slavné Terakotové armády, odkazu prvního císaře, budou k vidění až do 7. ledna. Čína zapůjčuje originální kusy Terakotové armády jen minimálně. Vidět bojovníky v životní velikosti v řadách za sebou je tak možné víceméně jen poblíž čínského města Si-an, kde se hrobka prvního čínského císaře nalézá.

Liberecký kraj: Na pohádku do divadla nebo za módou na zámek

Vezměte děti v sobotu do divadla. V libereckém Naivním divadle má od 17 hodin premiéru pohádka Bajaja od Boženy Němcové v režii Markéty Sýkorové.

Zámek Sychrov

Nenechte si v sobotu ujít módní přehlídku v zámecké galerii na Sychrově. Součástí velké módní show, při které se představí móda od renesance po 60. léta 20. století, bude i přehlídka autorské tvorby předního pařížského návrháře Galala Giani.

Královéhradecký kraj: Mezinárodní setkání sokolníků, strašidla na zámku a jazzový festival

V zámku v Novém Městě na Moravě na sobotu připravili Zámecké strašidlení.


Hradec Králové zve na hudební festival Jazz jde městem.

V Opočně je o víkendu 50. ročník mezinárodního setkání sokolníků. Těšit se můžete na největší sokolnickou akci v Čechách – slavnostní dopolední nástupy a večerní výřady s loveckými fanfárami nebo ukázky lovu s dravci pro veřejnost. Vstup na nádvoří během akce bude zdarma.

Pardubický kraj: Humoristická výstava nebo prohlídka zámecké ledárny

Regionální muzeum v Chrudimi zve na výstavu Kosové chrudimští s podtitulem Střípky ze stopadesátileté historie humoristické společnosti. Připomíná recesistický a ve své době velmi známý stolní spolek, který se stal vzorem pro mnoho dalších podobně zaměřených organizací. Zbyly po něm básně, kresby, písně, plakáty, dopisy či fotografie a další hmotné památky, jež většinou zapůjčili místní obyvatelé.

Na zámku ve Slatiňanech na neděli přichystali speciální prohlídky do běžně nepřístupných prostor zámku pod názvem Pokrok nezastavíš aneb od renesance po 21. století. Návštěvníci se podívají do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, mimořádně také do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století.

Zámecká kuchyně

Navštíví také chodbu u hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnou si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem či velkou knížecí koupelnu. Na závěr projdou krytou dřevěnou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky v 10.30, 12.30 a 14:30, předchozí rezervace vítány.

Čtěte také

Olomoucký kraj: Dýňová slavnost a výstava historických zbraní

Do Jeseníku se v sobotu vydejte na Dýňovou slavnost. Uvidíte dýně všech velikostí a tvarů a nakoupíte si krásné regionální produkty na jarmarku, poslechnete si koncerty místních kapel, pobaví vás divadélko, vyrobíte si podzimní dekorace a dozvíte se o zvycích na Jesenicku od svátku svatého Václava do doby adventní. V dýňovém fotokoutku si pořídíte veselou fotku!

Přerovské Muzeum Komenského otevřelo reprezentativní výstavu zachycující středověké a raně novověké zbraně Přerovska a jejich vazbu na historické události v regionu. Uvidíte zbraně a zbroj od konce 9. století do konce třicetileté války.

Dýně, ilustrační foto

Nechybí ani světový unikát dochované plátové zbroje z Žeravic, torzo tarasnice z Tovačova nebo fragmenty děl z Helfštýna. Největší zastoupení mají zbraně z vrcholného a pozdního středověku. Poprvé je vystavena kolekce mečů zachycující vývoj od 9. do počátku 16. století.

Jihomoravský kraj: Vracovské hody, umělecké výstavy i expozice Rytíři nebes

Povodí Moravy ve spolupráci s městem Letovice pořádá v sobotu od 9 hodin na vodním díle Letovice den otevřených dveří. K dispozici vám bude průvodce a nahlédnete i do vnitřních prostor VD Letovice.


Vydejte se v sobotu na Hodonínsko na Vracovské hody, kde mají tradičně největší průvod krojovaných na jižní Moravě.

Umění, které často odvrhuje tradiční estetická měřítka a stojí především na myšlence či konceptu, zaplnilo bývalou továrnu u brněnského nádraží. Fait Gallery tam shromáždila stovky prací českých a slovenských tvůrců ze 70. let minulého století, kdy konceptuální umění vytvořilo silný proud na okraji oficiální scény.

Ikonickým dílem, které zastupuje výstavu také navenek při její propagaci, je práce Dalibora Chatrného z cyklu Vlajky z roku 1971. Jde o jemně naznačenou československou vlajku na bílé čtvrtce. Z jejího klínu ovšem vychází oprátka z provázku.

Plátna uznávaného ukrajinského malíře Ivana Marčuka vystavuje Moravské zemské muzeum v brněnském Paláci šlechtičen. Kolekci nazvanou Hledání pravdy tvoří 41 děl z různých tvůrčích období jedenaosmdesátiletého umělce známého po celém světě. Ve své tvorbě autor kombinuje několik stylů od naivismu přes realismus až k surrealismu. Své různé tvůrčí cykly popisuje malíř jako „třináct Marčuků“.

Skutečným pokladem sbírek Moravského zemského muzea jsou sošky venuší, kromě nejslavnější Věstonické venuše třeba také venuše střelické

Cenné svědectví o duchovním životě pravěkých lidí – Venuši z Hlubokých Mašůvek – mimořádně vystavilo Moravské zemské muzeum v Brně. Kromě světoznámé sošky nalezené Františkem Vildomcem, bez jejíž fotky se obejde málokterá publikace o mladší době kamenné, si lidé prohlédnou také její méně známou „starší sestru“.

Čtěte také

Obě jsou dílem nositelů kultury s moravskou malovanou keramikou a mají stejné adorační gesto. Komorní výstava v Dietrichsteinském paláci vznikla u příležitosti 200. výročí muzea a představuje soubor cenných předmětů z fondů archeologického ústavu. Dalším unikátem je náholenice objevená u Kuřimi na Brněnsku, jediný doklad tohoto typu zbroje z doby bronzové v českých zemích.

V pavilonu Morava na brněnském výstavišti navštivte unikátní výstavu Rytíři nebes. Připomíná osudy 2500 československých letců, kteří působili v britském královském letectvu během druhé světové války. Před pavilonem si budete moci prohlédnout spitfire.

Logo

Moravskoslezský kraj: Archeologická výstava, Kateřinský trail a motorkáři ve Starém Jičíně

Výstava v Hlučíně zaměřená převážně na experimentální archeologii nabízí i kopie pravěkých venuší. Expozici připravil hlučínský badatel Jiří Sonnek. Předkládá veřejnosti své vysvětlení některých výtvorů a jevů. Expozice vysvětluje jeskynní malby, ukazuje funkční pravěké zbraně, ale také nově formuluje funkci záhadných venuší.

Kateřinský trail je běžecký závod pro muže, ženy, ale i děti všech věkových kategorií a hlavně pro všechny, kdo mají rádi pohyb v hezké přírodě. Jeho šestý ročník proběhne v neděli v Kateřinicích u Příbora. Organizátoři pro letošek pro závodníky připravili 13 tratí včetně několika novinek.

Čtěte také

Na hrad Starý Jičín v neděli odpoledne zavítají krásné motocykly Harley Davidson i další choppery a cruisery. Děti budou v průběhu řešit různé úkoly a kvízy a odměnou jim bude možnost vyfotit se nebo se svézt na krásné motorce.

Zlínský kraj: Divadelní detektivka, jazzový festival a výstava mladých umělců

Městské divadlo Zlín uvede v sobotu premiéru detektivní komedie Smrt v Hotelu Alexandria. Autor Peter Black ji napsal přímo pro zlínské divadlo a jejím dějištěm jsou nedaleké Luhačovice, konkrétně noční wellness v hotelu Alexandria.


Ve Vsetíně začíná v sobotu v 18.30 Vsetínský jazzový festival.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vystavuje díla Tomáše Moravce a Erika Sikory. Jde o laureáty cen Zlínského salonu mladých, přehlídky českých a slovenských výtvarných umělců do 30 let.

Tomáš Moravec patří k výrazné mladé generaci umělců, pracuje s environmentem, videoartem, performancí, rád zkoumá vnější prostor, fyzikální zákony. Sikora se na své výstavě pasoval do role blogerské hvězdy. Divák se ocitá v pokojíku, kde si může jakoby z kanálu YouTube pustit autorské písně a přitom hned nalézá tematické suvenýry v podobě potisknutých triček.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu