Tipy na víkend: Rozsvěcení vánočních stromů a adventní trhy nebo kateřinské posvícení se zabijačkou

24. listopad 2017

Užijte si poslední listopadový víkend u Hradeckého rybníka v Tovačově, s ornitology tam můžete pozorovat severské ptáky. V Liberci navštivte festival autorských čtení Literární pozdravy a v Praze pojďte oslavit Den flamenca. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Festival flamenca, výstava tvorby Daisy Mrázkové i vánoční charitativní festival

O víkendu můžete také oslavit Den flamenca na festivalu v Praze, věnovaném tomuto španělskému fenoménu. Taneční vystoupení, besedy a další programy se budou odehrávat v Malostranské besedě, v divadle La Putyka a studiu Itaka od pátku do neděle. Představí se na nich umělci ze Španělska.

Pořídit nevšední vánoční dárky a zároveň pomoci můžete v neděli od 10 hodin na Mezinárodním vánočním charitativním festivalu v pražském hotelu Hilton. Festival pořádá Asociace partnerů diplomatického sboru a výtěžek bude věnován českým charitativním organizacím.


Daisy Mrázková má se svými autorskými knihami v dětské literatuře druhé poloviny 20. století výjimečné postavení. Je tomu tak i proto, že autorka tato díla tvořila v první řadě pro své děti, knihy tak mají silně osobní povahu.

Ilustrace dětských knih, které sama také psala, ale i volnou tvorbu malířky Daisy Mrázkové vystavuje pražská Galerie Villa Pellé. Výstava, která nese název podle jednoho z nejznámějších titulů této přední české výtvarnice: Co by se stalo, kdyby…, potrvá do 20. ledna.

V Galerii Akademie výtvarných umění v Praze začala výstava s názvem Ministerstvo školství varuje: Segregace vážně škodí Vám i lidem ve Vašem okolí! Vol.2. – Ohlédnutí po 10 letech. Jejím cílem je zviditelnit téma soužití a segregace Romů v české společnosti.

Čtěte také

Akce se koná u příležitosti deseti let od vynesení rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, který odsoudil Česko za to, že přeřazením 18 romských dětí do zvláštních škol porušila jejich právo na vzdělání a diskriminovala je.

Středočeský kraj: Největší adventní věnec, betlém z másla nebo nová interaktivní naučná stezka

Na zámku Loučen bude v sobotu od 14 hodin zahájení Adventu. Na programu je mimo jiné i křest největšího adventního věnce v ČR.

Tvoření betlému z másla začíná v Máslovicích u Prahy v sobotu v 10.00 a potrvá do 16.00.

U Harasovského rybníka v Nebuželích na Mělnicku bude v sobotu v 11 hodin slavnostně otevřena nová naučná interaktivní stezka Poklady Harasova v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Jezdecká socha T. G. Masaryka před Muzeem v Lánech

Muzeum v Lánech zve v neděli od 9 hodin na adventní prodejní výstavu. Pořídit na ní můžete třeba adventní věnce, dekorace, svíčky, svícny, vánoční cukroví a další.

Plzeňský kraj: Výstava zahrádkářů, výroba krmítek a rozsvěcení vánočního stromu

Vánoční výstavu připravili na sobotu zahrádkáři z Holýšova na Domažlicku. Řemeslníci se svými výrobky zaplní celé přízemí Kulturního domu. Na místě budou k dostání i výpěstky letošní úrody. Prodejní vánoční výstavu můžete navštívit od 9 do 17 hodin.

V Pivovarském muzeu v Plzni si budete v sobotu moci pod dohledem zkušených lektorů vyrobit držáček na koule z ptačího zobu (ze dřeva, pro menší děti předpřipravené), jablíčka na způsob vrkoče (na párátkách plody pro příkrm ptáčků) a borové šišky plněné tukovou směsí se semínky.

Čtěte také

V neděli v 17 hodin budou na Masarykově náměstí ve Starém Plzenci rozsvěcet vánoční strom. Program bude zpěvem koled a vánočních písní provázet dětský pěvecký sbor. Adventní trhy se na náměstí otevřou už v 14 h a trvat budou až do 18 h.

Karlovarský kraj: Přednáška o jáchymovských dolech nebo komentovaná procházka v Kyselce

Jáchymovské doly na historických výkresech, tak se jmenuje zajímavá přednáška, kterou na sobotu od 17 hodin přichystala Královská mincovna v Jáchymově na Karlovarsku. Pořádá ji Karlovarský kraj v rámci cyklu Krušné hory – malé pohoří světového významu.


Vánoční stromy budou v sobotu v podvečer rozsvěcet třeba v Chebu nebo v Kraslicích.

Poslední letošní příležitost udělat si příjemný výlet s bezplatnou komentovanou prohlídkou obnovovaného areálu bývalých lázní v Kyselce bude v neděli od 10.30.

Návštěvníci se během hodinové procházky dozvědí zajímavosti z historie spojené s hrabětem Heinrichem Mattonim a také informace o aktuálních pracích na záchraně historických budov. Připravena je i písnička O trpaslících z Kyselky. Sraz je na parkovišti u kina v Kyselce.
lib

Liberecký kraj: Adventní procházky v Zákupech, autorská čtení v Liberci a vítání Krakonoše

Přestože zámek v Zákupech na Českolipsku oficiálně ukončil návštěvnickou sezonu na konci října, mohou zájemci navštívit ještě adventní prohlídky. Ty jsou věnované vánočním svátkům na panovnických dvorech, například u Habsburků nebo na dvoře britské královny Viktorie. Adventní prohlídky začínají už tuto sobotu.

V kině Varšava v Liberci navštivte v pátek a v sobotu malý festival autorských čtení Literární pozdravy 2017.

Okolí Jilemnice - hory

V Jilemnici budou děti vítat Krakonoše. Sraz je v sobotu ve 14 hodin u sokolovny.

Královéhradecký kraj: Adventní prohlídky zámků, rozsvěcení vánočního stromu a adventní trhy

Od pátku do neděle se můžete v Janských Lázních těšit na tvořivé adventní trhy. Vánoční trhy připravili na sobotu a neděli také v Kuksu.

Přijďte si v pátek od 16 h užít slavnostní atmosféru rozsvěcení vánočního stromu v centru Špindlerova Mlýna. Připraven je i bohatý doprovodný program zakončený ohňostrojem.

V sobotu začne 25. ročník akce Vánoce na Hrádku u Nechanic. Do 10. prosince je možné si prohlédnout vánočně vyzdobené interiéry zámku.

Nenechte si o víkendu ujít ani prohlídky adventně a vánočně vyzdobených zámeckých interiérů v Náchodě.
par

Pardubický kraj: Vánoční lidové tradice, Festival her a hraček i posvícení se zabijačkou


V muzeu v Poličce začíná v sobotu výstava Bílá jako sníh, černá jako káva.

V Litomyšli v Regionálním muzeu začíná v neděli ve 14 hodin výstava Od adventu po Tři krále, která přiblíží lidové zvyky v adventním a povánočním období.

V Pardubicích chystají od pátku do soboty 4. ročník východočeského Festivalu Her a hraček pro malé i velké. Těšit se můžete na deskohraní, hračkobraní a zábavu pro všechny generace. Festival se leos koná v ABC Klubu Pardubice

V Chrudimi na Resselově náměstí v sobotu od 9 hodin připravili tradiční Kateřinské posvícení s pravou zabijačkou.

Čtěte také

Olomoucký kraj: Ornitologická procházka nebo výstava o architektonickém konceptu kolektivního bydlení

Letos naposledy se můžete sejít při pozorování ptáků se členy Moravského ornitologického spolku. Sraz účastníků je v sobotu v 10.50 u sádek Hradeckého rybníka v Tovačově. Exkurze je tentokrát zaměřená na pozorování severských druhů ptáků. V tuto dobu totiž ještě protahují přes naše území k jihu.

Kolektivní bydlení jako architektonický fenomén 20. století se stalo hlavním tématem nové výstavy v Muzeu umění v Olomouci. Jádrem expozice jsou takzvané domy hotelového typu vznikající od 60. do 80. let minulého století, které dosud nebyly nikdy souhrnně představeny.

Vánoční tramvaj mohou lidé využít jako běžnou linku i jako zábavnou projížďku centrem

Jihomoravský kraj: Vánoční šalina i brněnské West Side Story

Už v pátek vyjede do brněnských ulic zvláštní vánoční tramvaj. Je vyzdobená přes sedm set metrů dlouhým řetězem se třemi tisíci světýlek. Tramvaj bude jezdit okružní linku náměstí Svobody, Roosveltova, hlavní nádraží a opět nádraží Svobody, a to v pravidelných intervalech.

West Side Story je nové taneční představení baletního souboru Národního divadla v Brně. Premiéra bude v sobotu na brněnském Výstavišti, protože stálé prostory baletu v Janáčkově divadle se rekonstruují. Choreografie, scéna i kostýmy jsou inspirovány ikonickým filmem, tančí se na hudbu Leonarda Bernsteina.

Čtěte také

Zlínský kraj: Výstava vánočních ozdob a výročí Výstavy Slovácka 1937


Výstava nazvaná Nebe – Peklo – Vánoce představuje tradiční skleněné ozdoby i aranžmá připomínající biblické prostředí nebe a pekla.

Muzeum regionu Valašsko otevřelo v zámku v Lešné u Valašského Meziříčí výstavu vánočních ozdob z dílny vsetínského výrobního družstva Irisa.

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu věnovanou 80. výročí konání Výstavy Slovácka 1937. V meziválečné době šlo o jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí nejen v Uherském Hradišti, ale v celém regionu.

Vrcholem výstavy byla návštěva tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše, která je díky archivním snímkům zachycena krok za krokem.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu