Tipy na víkend: Pohádkový Horšovský Týn, Olomoucké barokní slavnosti i Beats for Love ve Vítkovicích

7. červenec 2017

Druhý prázdninový víkend zve na zámky, výstavy i do muzeí. Nenechte si ujít návštěvu zámku Zelená Hora u Nepomuku, otevřený je letos jen na šest dní. Na posázavské Lipnici se to bude hemžit strašidly a pohádkové zážitky si odnesete i ze zámku v Horšovském Týně. Hezky si víkend užijte!

Praha: Výstavy Vladimíra Boudníka a Martina Velíška

Průřez grafickou tvorbou Vladimíra Boudníka, jednoho z nejoriginálnějších českých umělců 20. století, představuje výstava v Muzeu hlavního města Prahy. V budově muzea na Florenci uvidíte jeho rané práce ovlivněné válečnou zkušeností, ukázky reprezentující jím založený umělecký směr explosionalismus, techniku aktivní a strukturální grafiky i fotografické experimenty. Vystaveny budou i Boudníkovy umělecké manifesty, samizdaty edice z 50. let a další, ne příliš často vystavované dokumenty.

Čtěte také

V Galerii Václava Špály na Národní třídě v Praze vystavuje své obrazy výtvarník, sklář, malíř, ilustrátor a spřízněná duše kapely Už jsme doma Martin Velíšek. Výstava má název Mlčení.

Středočeský kraj: Cirkusové reje v Ostrově na Kutnohorsku

Zámecký park Ostrově bude dnes vypadat jako z obrázků výtvarníka Františka Tichého. Park se zaplní žongléry, artisty i akrobaty. Čekají vás cirkusová vystoupení, workshopy i výtvarné dílny, odpoledne se připravte na velkou kloboukovou soutěž.

Zámek Ostrov

Plzeňský kraj: Pohádky v Horšovském Týně a barokní Zelená Hora u Nepomuku

Slavné české pohádky si můžete připomenout na zámku v Horšovském Týně na Domažlicku. Kromě filmových kostýmů jsou tam i rekvizity. Například jitrnice jakou svět neviděl z filmu Obušku z pytle ven nebo pekelný trůn z pohádky Hrátky s čertem. Podrobnosti má správce depozitáře - Radim Žáček.


Prohlídky barokního zámku Zelená Hora proslaveného románem a filmem Černí baroni budou letos jen šest dnů.

Zámek Zelená Hora u Nepomuku je teď mimořádně otevřený. Návštěvníci si můžou prohlédnout zámecké prostory i kostel s novým nerezovým oltářem a vůbec poprvé je otevřená i barokní sýpka, říká za Mikroregion Nepomucko Pavel Motejzík.
Zámek je otevřený od středy do pátku a naposledy v neděli 9. července.

Liberecký kraj: Hasičské muzeum v Novém Oldřichově

Hasičské muzeum v Novém Oldřichově na Českolipsku nabízí ke zhlédnutí přes devět set exponátů. Od drobností jako jsou proudnice, přenosné hasící přístroje a uniformy až po hasičská auta. Muzeum, které je ve dvou budovách, se může pyšnit zhruba padesátkou historických stříkaček či vozů, které jsou většinou stále funkční.

Čtěte také

Pardubický kraj: Kubistické umění na pardubickém zámku

Východočeská galerie představuje na pardubickém zámku výstavu Emil Filla a jeho žáci. Uvidíte díla kubistického malíře, grafika a sochaře a desítky umělců, které vyučoval. Velká část Fillových prací pochází ze sbírek galerie.

Přehlídka je zaměřena na konfrontaci Fillova zralého a pozdního díla s ranou tvorbou jeho žáků, kteří v letech 1946 až 1953 prošli jeho ateliérem monumentální malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Emil Filla, autoportrét, rok 1907

Vysočina: Strašidla na Lipnici a Monte Cristo v Náměšti

Hrad Lipnice – Kamenný strážce Posázaví – nabídne od středy do soboty noční prohlídky, které vás zavedou do tamní historie. Na scéně se objeví jednotliví majitelé panství, vojáci, žoldnéři, děvečky, kat, pacholci, kavalíři, kteří povyprávějí o zdejší historii.

Nádvoří telčského zámku zaplní od středy až do neděle tradiční řemeslné trhy, kde nebudou chybět ani řemeslné dílničky pro děti.

Nouze nebude o místní pověsti, strašidla a přijde i Jaroslav Hašek. Během večera se mohou návštěvníci zapojit do soutěže o stříbrňáky a ten, kdo jich získá nejvíce, bude pasován na rytíře. Devadesátiminutové prohlídky začínají ve 20.00 a 22.30 hodin.

Čtěte také

Historické interiéry zámku v Náměšti nad Oslavou ožijí v pátek a v sobotu postavami z románů Alexandra Dumase. Členové brněnského Divadla historie v pohybu Exulis představí příběh uprchlého trestance Edmonta Dantese ve hře hrabě Monte Christo. Představení začínají v 18.00 hodin.

Olomoucký kraj: Olomoucké barokní slavnosti i výstava známé výtvarnice

V Olomouci si můžete zpříjemnit letní večery barokními slavnostmi. Milovníky historie a kvalitní hudby čeká od čtvrtka několik unikátních barokních oper i s replikou barokního divadla.

Pátý ročník Olomouckých barokních slavností nabídne několik novodobých světových premiér a chybět nebudou ani dobové kostýmy. Barokní slavnosti budou v kulisách barokního divadla trvat čtyřiadvacet večerů.


Muzeum kovářství v Holešově na Kroměřížsku nachystalo na prázdniny několik novinek.

Muzeum kovářství v Holešově na Kroměřížsku nachystalo na prázdniny několik novinek. Podíváte se třeba do nově upravené tajné podzemní chodby nebo si prohlédnete opravené dřevěné vybavení kovářova domu.

Průřez tvorbou známé olomoucké fotografky Mileny Valuškové za uplynulých 45 let je k vidění na retrospektivní výstavě v Muzeu moderního umění v Olomouci. Pro autorčinu tvorbu je typické poeticko-melancholické zachycení přírody.

Početnou skupinu v díle Mileny Valuškové tvoří také fotografie stromů a keřů, kterým autorka dávala nezaměnitelnou podobu v temné komoře. Záběry z výprav do přírody často zastírala jemnou strukturou tkaniny nebo ostrost původních negativů zjemňovala pokládáním a prosvícením různě skládaných papírů.

Logo

Jihomoravský kraj: Boogie woogie ve vile Stiassni a život aristokratů v Bučovicích

Léto ve známých brněnských vilách Löw-Beer a Stiassni se ponese na retro vlně, součástí programu bude hudba, tanec a film. Tři koncerty v zahradě vily Löw-Beer nabídnou skladby z 30. až 60. let minulého století.

Zahradní lodžie vily Stiassni se promění v letní kino. První koncert nazvaný Každý tančí swing se uskuteční právě tuto sobotu. Vystoupí kapela Melody Gentlemen, Swingteam Dubňany předvede ukázky tanců, jako je charleston, lindy hop nebo boogie woogie.

Čtěte také

Udějte si výlet na zámek v Bučovicích na Vyškovsku má novou interaktivní prohlídkovou trasu. Její součástí jsou třeba modely, dotykové panely nebo představení v malém kině. Kurátor Michal Konečný se snažil, aby bučovická výstava moderním způsobem ukázala život aristokratů.

Moravskoslezský kraj: Dolní Vítkovice ožijí v rytmu festivalu Beats for love

Hudební festival Beats for love obsadí od středy do soboty Industrial Park v Dolních Vítkovicích. Představí DJ, producenty a kapely elektronické muziky. Na 13 pódiích se návštěvníkům po dobu čtyři dní představí 400 interpretů.

Pořadatelé akce se už druhým rokem snaží skloubit hudební program s dobročinnou sbírkou. V loňském roce se podařilo přispět na komunikační pomůcku pro nemocnou dívku.

Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice

Zlínský kraj: Architektura první republiky v Holešově nebo plavba výletní lodi po Baťově kanálu

Moderní architekturu 20. let 20. století ve Zlínském kraji představuje výstava na zámku v Holešově na Kroměřížsku. Zaměřena je především na tvorbu Jana Kotěry, Františka Lydie Gahury, Vladimíra Karfíka, Miroslava Lorence a Jiřího Voženílka.

Z tvorby architektů uvidí návštěvníci legendární Karfíkův zlínský mrakodrap, takzvanou jednadvacítku a zlínskou radnici a památník Tomáše Bati od Františka Lydie Gahury.

Čtěte také

Město Uherský Ostroh zve na pravidelné plavby výletní lodí Danaj, která v létě brázdí vody Baťova kanálu mezi městy Veselí nad Moravou a Uherský Ostroh. Plavby jsou každou prázdninovou neděli a pro děti je vždycky připravený speciální program.

Dámou v každé době – to je výstava, kterou najdete v muzeu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Přibližuje tak lidem vývoj v oblékání žen ve 20. století. K vidění jsou dámské šaty, módní doplňky, boty nebo šperky.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu