Tipy na víkend: Masters of Rock, husité na Vítkově nebo pivní slavnosti ve Svijanech

14. červenec 2017

Pražský Vítkov se v sobotu stane svědkem bitevní vřavy mezi husity a křižáky. Na Šumavě si s dětmi užijete Den šelem. V Boskovicích navštivte Festival seriálů a ve skanzenu na Veselém kopci u Hlinska si o víkendu vyzkoušejte stará řemesla. Tipů na další prázdninový víkend pro vás máme mnohem víc.

Praha: Husité na Vítkově a zpřístupnění bunkru Folimanka

Pražský vrch Vítkov se v sobotu ponoří do bitevní vřavy, v níž se utkají hrdinní husitští bojovníci s přesilou míšeňských křižáků. Kromě připomínky slavné bitvy je připravený bohatý doprovodný program pro děti i rodiče.

V udatné bitvě se střetne přes sto válečníků vybavených dobovými zbraněmi a rytířskými brněními. Husitská posádka ukrytá ve srubu bude mít nesnadný úkol odolat silné panské jízdě a vyhnat ji z hory ven.

Kromě připomínky bitvy, která se uskuteční ve13 apoté v 17 hodin, čekají na návštěvníky rytířská klání, kejklířská vystoupení, šermířské souboje nebo potulní minesengři, kteří předvedou historické písně na autentické hudební nástroje.

Čtěte také

Kryt civilní ochrany na pražské Folimance se v sobotu od 9 do 15 hodin otevře veřejnosti. Bunkr byl desítky let udržován v režimu utajení pro případ obecného ohrožení Pražanů, například nebezpečnými chemickými látkami. Můžete procházet celým labyrintem rozlehlého krytu, který se svou rozlohou1332 m²a kapacitou pro 1300 osob řadí k deseti největším v metropoli.

Podzemní bunkr Folimanka byl vybudován na přelomu50. a60. let minulého století v ulici Pod Karlovem. Má pancéřované dveře, vlastní studny a vlastní funkční elektrický agregát o výkonu 30 kW. Kryt je osvětlený, vytápěný, okysličovaný takzvaným přetlakem a v udržovaném stavu.

Vítejte do pražského Vaultu 13. Kryt Folimanka se otevřel veřejnosti

Středočeský kraj: Krásný ztráty na Konopišti, sochařské sympozium a pohádkový Mníšek pod Brdy

Středočeské Dobřichovice hostí sochařské sympozium. Kilometrový chodník Cesty mramoru mezi Dobřichovicemi a Karlíkem, jejž projektoval architekt Mojmír Ranný, letos obohatí svými díly mimo jiné 91letý akademický sochař, profesor Stanislav Kolíbal, akademický sochař Petr Novák či Japonka Hiromi Nagakawa.

Udělejte si do Dobřichovic cestu, protože se každý večer od 16. července až do 13. srpna budete moci osobně setkat s tvůrci soch a jejich práci pak může sledovat pod lávkou přes Berounku.


Na zámku Konopiště se v pátek a v sobotu koná dvoudenní hudební festival Krásný ztráty Live.

U jezera v Poděbradech navštivte v pátek a v sobotu festival Barvy léta. Vystoupí Sabina Uxová, VHS, 1st Choice, Lety mimo, Harlej, SPS, E!E, Vypsaná fiXa, Tři sestry, Circus Brothers.

Každý prázdninový víkend jsou na zámku v Mníšku pod Brdy speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Děti se zabaví a třeba se i dozví něco nového. Navštívit mohou Pohádkovou prohlídku s princeznou, prohlídku O strašidýlkách nebo O zvířátkách, Kouzelné sklepení s pohádkovými bytostmi, výtvarný ateliér nebo Panenky v historických kostýmech.

Jihočeský kraj: Šelmy na Šumavě, Folková růže v Jindřichově Hradci nebo restaurovaná Červená Lhota

Na Šumavě je na sobotu připravený Den šelem. V šumavském Informačním středisku Rokyta se seznámíte s šelmami, které na Šumavě žily nebo stále žijí. Režisér Václav Chaloupek přijede i s malými jezevci, s nimiž připravuje další televizní dokument.

Čtěte také

Na zámku Červená Lhota teď můžete obdivovat podobu zámku z počátku 20. století. Součástí obnovy byla například instalace látkových tapet v salonu východního křídla. Návštěvníci nyní mohou vidět zámek v podobě, v níž objekt obývali poslední majitelé – šlechtický rod Schönburg-Hartenstein. Kromě toho Červená Lhota získala do řady pokojů v prohlídkové trase nábytek, který kdysi na zámku byl.

Po stopách hejtmana Jana se můžete vypravit v pátek a v sobotu večer na hradě Kašperk. Speciální prohlídky se konají každou půl hodinu od 21 do 23 hodin.

Hrad Kašperk

V Jindřichově Hradci vrcholí v sobotu 24. ročník festivalu Folková růže 2017.

Činnost nejrůznějších historických cechů prezentuje výstava Řemesla a živnosti v Českých Budějovicích. K vidění je v českobudějovické Radniční výstavní síni. Jedním z nejcennějších vystavených předmětů je pozdně gotický kachel s městským znakem Českých Budějovic. Expozice dále mapuje činnost tamních cechovních sdružení od 14. století až do roku 1859, kdy byla zrušena.

Plzeňský kraj: Jazz v Domažlicích a vášnivá hudba v Nebílovech


V Domažlicích si v sobotu můžete vyslechnout koncerty v rámci festivalu Bohemia JazzFest.

Vypravte se v sobotu na zámek Nebílovy na Plzeňsku. V 19.30 začíná v tanečním sále nebílovského zámku první z koncertů genderově nevyváženého festivalu plného vášně, emocí a krásných žen Anima Music.

V projektu Azahar (španělsky květ pomerančovníku) se na jednom pódiu setkají přední španělská flamencová tanečnice Virginia Delgado, uruguayský basista Andrés Ibarburu, izraelský perkusista Azar Abou a český kytarový virtuós Petr Vít s dcerou Veronicou.

Ústecký kraj: Světelná show v Lounech a pohádkový Benešov nad Ploučnicí

Barevná světla rozhýbou historické budovy v Lounech, kde se v pátek uskuteční druhý ročník festivalu Kouzlo světla. Slavnostní atmosféru umocní nasvícení vitráží chrámu svatého Mikuláše, který je nejznámější lounskou památkou. Na dvorku městské knihovny se budou promítat staré filmy o historii Loun. Návštěvníci uvidí také videomapping, speciálně připravený pro festival.

Čtěte také

Pohádkové noční prohlídky na zámku v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku začínají v sobotu ve 20 hodin. Návštěvníci při nich mohou v tajuplném zámku potkat třeba princezny, udatné rytíře, vodníka a jiné pohádkové bytosti.

Liberecký kraj: Renesance na Grabštejně, bluegrass na Bezdězu nebo pivo ve Svijanech

Na hradě Grabštejn vás v sobotu od 20 hodin čekají večerní prohlídky se sv. Barborou. Letos se návštěvníci ocitnou v příběhu plném renesance s připomínkou zlatého věku grabštejnského panství a jeho tehdejšího majitele a iniciátora velké přestavby Jiřího Mehla ze Střelic.


Hrad Bezděz láká o víkendu na bluegrass a country festival, tentokrát s folkovým nádechem.

Netradiční prohlídky zámku Zákupy nazvané Sen noci svatojánské začínají v sobotu v 17 hodin. Jde o čtvrtý ročník oživených večerních prohlídek vybraných prostor zámku v podání členů divadelního souboru Havlíček Zákupy na motivy hry W. Shakespeara.

Slavnosti svijanského piva začínají na koupališti ve Svijanském Újezdu v sobotu ve 13 hodin. V programu mimo jiné vystoupí Eva Pilarová, skupiny Mandrage, Krucipüsk nebo Mňága a Žďorp.

Počet minipivovarů roste

Královéhradecký kraj: Noční hrad Kost a černá paní v Náchodě

Hrádek u Nechanic zve v sobotu a v neděli na Zámecké slavnosti.

Na Jičínsku si v sobotu nenechte ujít hrané noční prohlídky hradu Kost. Na zámku v Náchodě vás zase čekají prohlídky s Černou paní.

Čtěte také

Pardubický kraj: Létofest na závodišti, jarmark ve Veselém Kopci nebo Polička Bohuslava Martinů

Středověké vojenské ležení uvidíte o víkendu na hradě Kunětická hora. Skupina historického šermu Fortis ukáže atmosféru raného středověku z období vlády Přemysla Otakara II. a též z období Vikingů.

Dostihové závodiště v Pardubicích láká v sobotu od 12 hodin na Létofest – vystoupí Wanastowi Vjecy, Slza, Čechomor, Michal Hrůza nebo Ewa Farna.

Ewa Farna & kapela ve Studiu 1

Zamiřte o víkendu na Veselokopecký jarmark do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Je to jedinečná příležitost k seznámení s tradičními řemesly a řemeslníky. Pozvání k účasti přijala více než stovka pečlivě vybraných lidových výrobců z celé České republiky, včetně výrobců oceněných titulem Nositel tradice.

V prostředí muzea v přírodě budete mít možnost prohlédnout si a nakoupit krásné výrobky, ale také sledovat řemeslníky při práci a využít možnosti vyzkoušet si svoji zručnost ve výtvarných dílničkách.

Po oba dny navíc zpestří atmosféru doprovodný kulturní program – v sobotu vystoupí dětský folklorní soubor Groš z Dolní Rožínky a folklorní soubor Baldrián z Pardubic, v neděli folklorní soubor Vysočan z Hlinska.

Čtěte také

Po vystoupání bezmála 200 schodů do výšky36 metrůnad zemí přímo do věže kostela sv. Jakuba v Poličce budete mít jedinečnou příležitost užít si kostýmovou prohlídku, na které vás přivítají členové rodiny Martinů.

Rodná světnička nabízí krásný výhled na město a okolní krajinu a zároveň je to místo, kde se roku 1890 narodil do už čtyřčlenné rodiny pověžného Ferdinanda Martinů malý chlapec, jenž dostal jméno Bohuslav. Nechte se v rámci prohlídky vtáhnout do časů, kdy nebyly mobilní telefony, výtahy nahrazovaly rumpály a cestou do bytu jste museli zdolat 192 schodů.

Logo

Olomoucký kraj: Charitativní běh olomouckými sady nebo Vokohradí na Helfštýně

Oblečte sportovní oděv, nazujte sportovní obuv a vydejte se v sobotu odpoledne na běh olomouckými Smetanovými sady. Ve 14 hodin tam začíná závod série Runtour 2017. Je určený hlavně rodinám a začínajícím sportovcům. Registrací a zaplacením startovného běžci pomáhají handicapovaným dětem.

Hrad Helfštýn zve v sobotu na druhý ročník akce s názvem Vokohradí. Lidé se budou moci přenést do období renesance a připomenout si slavného majitele hradu Petra Voka z Rožmberka.

Jihomoravský kraj: Lvi opět v Brně a Meruňkobraní na Znojemsku

Navštivte o víkendu brněnskou zoo, vracejí se tam lvi. Ze zoo v Ústí nad Labem už přivezli samici lva konžského Kivu. O pár týdnů později k ní přibude samec Lolek z polského Gdaňsku. Chov lvů brněnská zoo obnovuje po 14 letech.

Lví areál bude součástí expozice Kalahari, ta představuje zvířata suché oblasti jihozápadní Afriky. Oba lvi budou mít v ubikaci vlastní box a seznamovat se budou postupně. Na dvorku by se měli poprvé setkat zhruba po dvou týdnech.


V Boskovicích na Blanensku se v sobotu od 11 hodin uskuteční první ročník jednodenního Festivalu seriálů.

Do Miroslavi na Znojemsku by se v sobotu měl vypravit každý, kdo má rád meruňky. Na náměstí začíná v půl desáté 28. ročník Meruňkobraní. Během dne ukáže kuchař Marcel Ihnačák přípravu meruňkového menu, uskuteční se také tradiční soutěž v pojídání meruňkových knedlíků.

Moravskoslezský kraj: Dobývání hradu Sovinec a Hlučínské pivní slavnosti

Pojďte se o víkendu podívat na dobývání hradu Sovinec. Nefalšované souboje na palcáty, sekery i meče a velkolepý rytířský turnaj začíná vždy v 11.5 a v 15.30. Pro děti je připravena také loutková pohádka.

Čtěte také

V Hlučíně se od pátečního večera do neděle můžete těšit na pivní slavnosti s ochutnávkami piv malých a středních pivovarů. Kromě toho je připraven druhý ročník řezbářské show a bohatý kulturní program.

Zlínský kraj: Masters of Rock, památky jižní Moravy nebo otevření nového sportovního parku


Ve Vizovicích na Zlínsku se chystá metalový festival Masters of Rock.

Proměnu zanedbaných míst a sídel ve Zlínském a Jihomoravském kraji představí putovní výstava Má vlast cestami proměn, která začne v úterý v zahradě Bratmannovy vily ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Jak se zanedbané historické stavby, náměstí, návsí nebo přírodní zákoutí v uplynulých letech proměnily, si mohou lidí prohlédnout na výstavních panelech do 6. srpna.

V Boskovicích na Blanensku se v neděli slavnostně otevírá Sportpark a Boskovické stezky. Pojďte si vyzkoušet, co všechno nabízí.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu