Tipy na víkend: Masopustní veselice, tradiční zabijačky, ale také Jilemnická 50 nebo výstava Igráčků

26. leden 2018

Je tu masopustní období, vydejte se o víkendu třeba na Veselý Kopec, kde uvidíte masopustní průvod zapsaný v UNESCO. Nebo zamiřte na akci Letenské prase do Prahy. Komu nechutnají zabijačkové pokrmy, může se vydat na běžkách na Jilemnickou padesátku nebo do Brna na výstavu Fimfárum. Hezky si víkend užijte!

Praha: Masopustní rej, Bydliště: panelové sídliště nebo audiovizuální výstava v Rudolfinu

Představení tradičních masopustních masek, průvod starou Hostivaří, tanec, scénky i masopustní občerstvení. To všechno na vás čeká na masopustní oslavě v Toulcově dvoře v Praze. Letos se bude vzpomínat na první republiku.

Proto jsou pozvané kapely, které hrají prvorepublikovou hudbu a písně. Ale i tehdy se dodržovaly tradice, a tak na závěr si zatančíte v rytmu renesance. Čekají vás také malá překvapení. Škrabošky si můžete vyrobit od 11 do 13 hodin a po jedné masopustní veselí vypukne.


Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné pořádá v sobotu akci Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu. Začíná v 10 hodin.

Plány, modely, dobové fotografie, exponáty bytových doplňků i typická prostředí obývacích pokojů a dalších místností připomínají na výstavě dobu stavby panelových sídlišť. Najdete ji v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

Zabývá se historií paneláků od 40. let až do útlumu jejich výstavby s koncem socialismu v Československu. Výstava Bydliště: panelové sídliště – Plány, realizace, bydlení 1945–1989 potrvá do 20. května.

Výstava v pražské Galerii Českých center zahájila projekt Czech Image. Představuje studentské plakáty na téma, jak mladí Češi vidí svoji zemi a její obraz v zahraničí. Série plakátů se zabývá řadou témat – českými koníčky, fenomény, zvyky, bizarnostmi i osobnostmi.

Podle autorů expozice představí Čechy jako národ, který je schopen dělat si legraci sám ze sebe. Nebudou tedy chybět ani kresby ponožek v sandálech, Věstonická Venuše jako ideál české ženské krásy nebo metr piv jako zaručený prostředek ke zlepšení nálady.

panelové sídliště

Výstavu pořádají Česká centra ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Před Národní technickou knihovnou v Praze 6 jsou k vidění dvě stovky snímků a dokumentů s tematikou komunistické totality. V nových souvislostech uvidíte nedávnou zkušenost Česka s komunistickou diktaturou.

Čtěte také

Syntézu videoartu, angažovaného dokumentu a hudebních klipů amerických i evropských tvůrců nabízí do 18. března výstava Domestic Arenas v pražské Galerii Rudolfinum.

Autoři šesti děl i přes zdánlivě zábavnou hudební formu reagují na autentické sociální a demografické problémy převážně americké společnosti. Podle kurátora Petra Nedomy je výstava zároveň novou tematickou kapitolou v dramaturgii Galerie Rudolfinum ve smyslu posunutí možností, jak pracovat s jejím prostorem.

Středočeský kraj: Staročeská zabijačka, noční výšlap i výstava Igráčků

Zabijačka na návsi, prodej čerstvých zabijačkových dobrot, teplé nápoje, soutěž v pojídání jitrnic, průvod masek obcí s hudbou – to všechno se chystá v sobotu v Máslovicích u Prahy. Akce začíná před 11. hodinou a skončí v 15 hodin.

Zabijačka, ilustrační foto

Jestli máte chuť na pořádný výšlap, vydejte se v pátek večer na desetikilometrový noční turistický pochod Kutnohorskem. Start je v 19 hodin v obci Bahno. V cíli bude na účastníky pochodu čekat občerstvení a živá hudba.

Regionální muzeum v Kolíně zve v sobotu rodiče s dětmi na zábavně-vzdělávací odpoledne k výstavě Dávná touha cestovatelská. Zatímco si rodiče budou moci prohlédnout výstavu s výkladem autora, pro děti budou připraveny tvůrčí dílny, vědomostní a herní úkoly.

Na závěr muzejního odpoledne bude na všechny zúčastněné čekat pohádka o tom, že cestování je sice fajn, ale krásná dobrodružství se dají zažít i doma. Zahraje Divadélko Kůzle v 15 hodin.

Čtěte také

Muzea v Dobrovicích zvou od tohoto víkendu na dvě nové výstavy. Uvidíte unikátní výstavu o Igráčkovi, hračce s tradicí, kterou jste možná už také drželi v ruce. K vidění jsou i unikátní modely Igráčků – cukrovarníci, vyrobené jen pro tuto expozici. Pro děti je připravena i malá herna.

A pro malé i velké kluky je přichystána minivýstava různých modelů techniky ze soukromé sbírky Autosnění.

Jihočeský kraj: Hradní muzeum v Krumlově a česká figurální tvorba 60. a 70. let

Připomínka nejdůležitějších postav rodu Rožmberků, ukázka historického porcelánu a skla nebo promítací místnost s kinematografem. To vše návštěvníkům nabízí expozice takzvaného Hradního muzea uvnitř hradu a zámku v Českém Krumlově. Najdete ji v nejstarší dochované části českokrumlovské rezidence. Jako jediná tamní prohlídková trasa je otevřená po celý rok.

Tři rozdílní malíři z Písku a tuzemská figurální tvorba 60. a 70. let minulého století. To vše nabízí Alšova jihočeská galerie, která letos kvůli rekonstrukci Wortnerova domu hostuje v českobudějovické galerii Mariánská. Dvě rozdílné expozice prezentují výhradně české výtvarníky.

Hradní muzeum v Českém Krumlově

Plzeňský kraj: 130. výročí narození výtvarníka Josefa Hodka nebo vepřové hody v pivovaru

Národopisné muzeum Plzeňska připravilo výstavu, na které do 8. dubna poprvé v úplnosti představí knižní tvorbu významné osobnosti plzeňské kultury, malíře a grafika Josefa Hodka (1888–1973). Hodek se narodil v Hořehledech na jižním Plzeňsku.

Výstava tak připomíná nejen 130. výročí jeho narození, ale je také příspěvkem ke stému výročí Československé republiky, v jejíchž službách Hodek jako učitel působil a svým výtvarným dílem podporoval její demokratické ideály. Knižní exponáty doplňují Hodkovy grafické listy a exlibris.


Přímo na místě se můžete společně s mistrem řezníkem z jatek Vojenice naučit připravovat jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš a další zabijačkové dobroty, nebo si jen vyberete z bohatého sortimentu nabízených pochutin.

Plzeňský Prazdroj na sobotu pro všechny milovníky jídla a veselí připravil vepřové hody v areálu pivovaru. Zabijačka jak se patří se uskuteční v sobotu od 12 do 17 hodin na nádvoří u zahradního pavilonu Formanka. Chybět nebude muzika, dobré pivo a hlavně zabijačkové speciality.

Na Formance se po celou dobu akce bude čepovat pivo i další nápoje. Účastníkům stačí, aby si přinesli dobrou náladu, o vše ostatní se postarají řezníci z Vojenic. Vstupné na akci je zdarma.

Během zabijačky budou pro veřejnost zpřístupněné také prohlídkové trasy pivovarů Plzeňský Prazdroj.

Čtěte také

Karlovarský kraj: výstava sochařských děl i obrazů mladého výtvarníka

Práce karlovarských sochařů Antonína a Gisely Kuchařových a obrazy malíře Karla Rettera teď můžete vidět v Galerii umění Karlovy Vary. Manželé Kurzovi zanechali řadu sochařských děl ve veřejném prostoru i v interiérech. Karel Retter se věnoval krajinomalbě.

V Galerii výtvarného umění v Chebu najdete novou výstavu Fedex – Cash – Crypto – Sex. Představuje práce mladého výtvarníka Julia Reichla. Autor patří k nové vlně a ve své tvorbě mísí prvky abstraktní i realistické malby.

Masopust na Kaňku.

Ústecký kraj: Masopustní průvod a expozice o řemeslném zpracování dřeva

V Zubrnicích na Ústecku je na sobou přichystaný masopust. Ve vsi v Českém středohoří si můžou lidé užít masopustní rej v historickém skanzenu. Na dopoledne je připravený průvod masek obcí.

Regionální muzeum v Žatci otevřelo novou výstavu s názvem Doba dřevěná, doba minulá. Expozice návštěvníkům přiblíží několik řemesel, která se zabývají zpracováním dřeva.

Liberecký kraj: Jilemnická 50 a Ještědská brusle

Jilemnická 50 se tentokrát pojede v Roudnici v Krkonoších. V roce 2018 se uskuteční už 11. ročník oblíbeného závodu, jehož organizátor, Český krkonošský spolek SKI, je nejstarší samostatný lyžařský spolek v českých zemích. Přijďte okusit atmosféru tohoto jedinečného závodu na vlastní kůži.


Maškarní bál pro děti přichystali v sobotu v Liberci a v neděli na městském kluzišti v Semilech.

Ještědská brusle je historicky nejstarší krasobruslařskou soutěží pořádanou v Liberci. Letošní ročník je jubilejní 40. Přijďte se podívat na výkony nadějí krasobruslařského sportu do liberecké Home Credit Areny. Závod je pořádán jako součást POH.

Pardubický kraj: Šediváčkův long a masopust ve skanzenu na Veselém Kopci

Chcete vědět, jak dopadlo pětidenní klání mezinárodního etapového závodu psích spřežení Šediváčkův long? Vydejte se v sobotu do osady Jedlová v Deštném v Orlických horách. V 15 hodin tam bude slavnostní vyhlášení výsledků.

Nenechte si ujít Masopust na Veselém Kopci – tradiční obchůzku masopustního průvodu, která je součástí světového kulturního dědictví UNESCO, v podání vesnické skupiny ze Studnice u Hlinska. Akce začíná ve skanzenu v sobotu v 10 hodin.

Vysočina: Výstava psacích strojů nebo divadelní premiéra

V jihlavském Muzeu Vysočiny je k vidění stovka historických psacích strojů a kalkulaček ze soukromé sbírky Vlastimila Stehna z Chotěboře. Mezi exponáty je i stroj, na kterém psal své romány spisovatel František Kožík, nebo stroj německého wehrmachtu.

Psací stroj (ilustrační foto)

Na výstavě převládají stroje z 20., 30. a 40. let 20. století. Nejstarší pochází z roku 1904, nejnovější jsou téměř současné. Samotná historie psacích strojů začala před třemi stoletími. Výstava s názvem Jak jsme kdysi ťukali bude otevřena do 2. dubna.

Jako čtvrtou premiéru sezony uvede Horácké divadlo v Jihlavě v sobotu v 19.30 komedii Popel a pálenka finského dramatika Bengta Ahlforse. Vdovu Malmgrenovou, kterou se příbuzenstvo snaží zbavit svéprávnosti i dědictví, ztvární Eva Kaplerová. Herečka, která v únoru oslaví 80. narozeniny, stála před jihlavským publikem poprvé v roce 1962. Od té doby pro něj nastudovala asi 170 rolí.

Jihomoravský kraj: Dvě výročí herečky Vlasty Fabiánové a výstava k animovanému snímku Fimfárum

Jako ženu mnoha tváří a mimořádného talentu představuje herečku Vlastu Fialovou nová komorní výstava v Dietrichsteinském paláci v Brně. Moravské zemské muzeum ji připravilo ke dvěma výročím – herečka celoživotně spjatá s Brnem by 20. ledna oslavila 90. narozeniny, 13. ledna uplynulo 20 let od její smrti.

Čtěte také

Letohrádek Mitrovských v Brně připravil lahůdku v podobě výstavy k animovanému českému filmu Fimfárum Jana Wericha aneb Do třetice všeho dobrého. Uvidíte trojrozměrné scény z jednotlivých pohádek celovečerního filmu, konkrétně z pohádek Jak na Šumavě obři vyhynuli, O kloboučku s pérkem sojčím a Rozum a Štěstí.

Z filmu Fimfárum

Moravskoslezský kraj: František Kupka v ostravské galerii i unikátní těžní stroj na dole Hlubina

V Galerii výtvarného umění v Ostravě jsou hned čtyři nové výstavy. Kromě nové expozice věnované počátkům této instituce je to výstava grafických listů světově proslulých průkopníků abstraktního umění.

Mezi jinými také Františka Kupky, ale uvidíte i dílo malíře 18. století Norberta Grunda a také současnou malbu. Tuto výstavu připravila fakulta umění Ostravské univerzity spolu s vysokou výtvarnou školou v Bratislavě.


Díky vítkovickému těžnímu stroji mohly do dolu Hlubina fárat tisíce horníků, a to od roku 1941 až do 90. let minulého století.

Dolním Vítkovicím se podařilo zpřístupnit další z architektonicky unikátních objektů národní kulturní památky. Jedná se o památkově chráněný těžní stroj, který je umístěn na trase Uhelného prohlídkového okruhu v budově Strojovny těžních strojů v areálu bývalého dolu Hlubina.

Budovu Strojovny těžních strojů znají především ostravští příznivci lezení, nachází se v ní totiž oblíbená lezecká stěna. Turisté si mohou stroj prohlédnout v rámci prohlídky tzv. Uhelného okruhu, která startuje pod věží Bolt Tower a vede právě přes areál Hlubiny.

Prohlídky se konají denně vždy od 10, 12, 14 a 16 hodin, všechny začínají v návštěvnickém centru.

tatér - tetování

Zlínský kraj: Výstava o tetování nebo sbírka unikátních dřevěných hodin

Výstavu o tetování připravilo Muzeum regionu Valašsko ve vsetínském zámku. Rozdělena je na dvě části, jedna se věnuje historii a druhá současnosti tetování a potrvá do 17. června. Návštěvníci se seznámí s historií tetování od pravěku do současnosti, k vidění budou nejen velkoformátové fotografie, ale také například tetovací strojky.

Předměty a další materiál na výstavu zapůjčilo například Hrdličkovo muzeum člověka, Kabinet dokumentace a historie Vězeňské služby ČR či Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Uvidíte různé originální motivy, nechybí například snímek Ježíše Krista vytetovaného přes celou hruď.

Čtěte také

Šest desítek dřevěných hodin především z oblasti německého Schwarzwaldu vystavuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Nejstarší hodiny byly vyrobeny na konci 17. století, nejmladší kusy jsou z konce 19. století. Pocházejí ze soukromé sbírky Miloše Klikara, který hodiny sbírá více než 30 let.

Nejstarší hodiny z konce 17. století jsou celodřevěné. V 19. století lidé měli nejčastěji hodiny zvané polodřeváky, protože měly kovová kolečka a dřevěnou schránku.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu