Tipy na víkend: Halloweenské strašení, svatohubertské slavnosti nebo 100. výročí VŘSR očima výtvarníků

3. listopad 2017

První listopadový víkend si můžete užít třeba v pražském Karolinu na Frame Prague Comics Art Festivalu. S dětmi se vydejte do zoo v Ostravě na oslavy svátku Halloween a lampionový průvod a tvrzi Stachelberg u Trutnova si vyzkoušíte únikovou hru z podzemí. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Festival evropského komiksu, Ostrava v Praze nebo dobrodružná hra rodinných týmů Prahou křížem krážem

No Ordinary Heroes a Centrála přivezou první listopadový víkend do prostorů pražského Karolina výběr evropského komiksu – Frame Prague Comics Art Festival. Laické i odborné veřejnosti se představí bohatá produkce ze světa alternativního komiksu, zinů a ilustrací. Přes 40 vystavovatelů nabídne průřez současným evropským komiksem a autorské tvorby.

Cílem festivalu je propojení lokálních a mezinárodních autorů s domácím publikem. Vstup na celý festival a většinu doprovodného programu je pro návštěvníky zdarma. Součástí festivalu je i pestrý doprovodný program, workshopy pro děti i dospělé.

Čtěte také

Můžete se těšit na dílnu s nakladatelstvím Bylo nebylo, s autorkou knihy Obrazy světa Terezou Říčanovou, polským autorem Tomaszem Samojlikem nebo masterclass s Kamilem Macejkem.

V sobotu v 11 hodin začíná divadelní přehlídka Ostrava v Praze, která potrvá do 8. listopadu. Jako první se představí Národní divadlo moravskoslezské s hudebním představením pro děti Zob, Zob, Zoban v divadle D21.

Divadlo v Celetné

Ve 14 hodin začne v Divadle v Celetné Dášenka čili pohádkové divadlo pro milovní(č)ky psů. Stavovské divadlo bude večer patřit Hamletovi. V režii Radovana Lipuse je nastudoval operní ansámbl Národního divadla moravskoslezského. A také začne první ze tří večerů s Komorní scénou Aréna v La Fabrice.

V pražských Holešovicích v Domovině si nenechte v sobotu od 16 hodin ujít kouzelnické Galavystoupení při příležitosti 95. výročí založení Magického klubu Praha. Vystoupí úřadující mistr Evropy a mistr Německa v moderní magii 2017 Patrick Lehnen.


V pražském Paláci Akropolis začíná Festival integrace Slunce, který dává prostor handicapovaným umělcům.

Festival integrace Slunce zahájí v sobotu v 17 hodin vernisáž Banánoví umělci – Řezno. Jde o inovativní fotbalový a výtvarný projekt pro postižené děti a mladistvé, který vznikl v roce 2011 v Řeznu.

Karlínské Spektrum DDM hl. m. Prahy zve všechny milovníky záhad v neděli na šestý ročník dobrodružné hry pro rodinné týmy Prahou křížem krážem, tentokrát s podtitulem Vynálezy.

V neděli se rozeběhne několik desítek rodinných týmů po Praze s touhou ukázat, že vynálezy, věda a drobné šifry jsou jejich silnou parketou. Hra je rozdělena na dopolední a odpolední variantu, přičemž na dopolední organizátoři očekávají především rodiče s kočárky a předškoláky, v odpolední hře pak starší hráče a školáky.

Praha: Výstavy

Stárnutím populace a úlohou designérů při řešení jejich potřeb se zabývá výstava Příští krajina domova – Nemocnice nebo byt? britského designéra Paula Chamberlaina. Potrvá do 2. prosince a ve svém sídle ji pořádá Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze.

Vystavené objekty nejsou ukázkami finálních designérských produktů, ale prezentací objektů upozorňujících na budoucí funkčnost obydlí s předměty ovlivněnými novými technologiemi, ne vždy přátelskými ke starším lidem.

Emil Filla: Na břehu (U jezera), 1935, olej, plátno, 120 x 180 cm

Výstavu slavného malíře Emila Filly, jednoho z průkopníků moderního umění v Česku a také jednoho z nejoblíbenějších autorů současných sběratelů, připravilo Muzeum Kampa. Kurátor Karel Srp ji připravil jako bližší představení jednoho z Fillových tvůrčích období a zasadil je do kontextu dalších představitelů české moderny. Výstava nazvaná Muž s hořící hřívou! Emil Filla a surrealismus 1931–1939 potrvá do 11. února.


100. výročí ruské bolševické revoluce připomíná výstava v pražském centru DOX.

Výstava představuje výběr z plakátů, které vytvořili světoví grafičtí designéři na výzvu ruského kurátora Sergeje Serova. Tvůrci se měli prostřednictvím plakátu vyjádřit k událostem před sto lety v Rusku, které významně ovlivnily světové dějiny. Ze stovek plakátů umělců z desítek zemí vybral známý český grafik Aleš Najbrt 80, které jsou do 8. ledna v DOXu vystaveny.

Většina z nich svým vyzněním říjnovou revoluci odsuzuje, připomíná krveprolévání s nástupem socialismu spojeným, některé vedle sebe staví portrét vůdce revoluce Lenina a současného ruského prezidenta Vladimira Putina, nebo naznačují, že tehdejší události, byť měly obrovský dopad, nemají pro lidstvo trvalý a neměnný význam.

Čtěte také

Středočeský kraj: Výstava věnovaná filmové animaci i svatohubertské slavnosti

Vydejte se v sobotu do kutnohorské galerie GASK na interaktivní výstavu pro celou rodinu, která ukazuje zákulisí tvorby animovaných filmů. Uvidíte loutky v životní velikosti, filmová prostředí a scény a seznámíte se s nejnovějším filmem Lajka od režiséra Aurela Klimta o fence, kterou přesně před 60 lety poslali do vesmíru. Doputovala na planetu Qem a seznámila se s dalšími zvířátky. Akce začíná v 17 hodin.

Na zámku Loučeň na Nymbursku začínají v sobotu dvoudenní oslavy svátku patrona a ochránce myslivců svatého Huberta.

Jihočeský kraj: Uzenobraní nebo procházka Po stopách annínských sklářů

Na zámeckém nádvoří v Česticích na Strakonicku navštivte v sobotu od 14 hodin Uzenobraní. Ochutnáte uzené maso a sýry přímo z udírny. K poslechu a tanci bude hrát do nočních hodin moravská cimbálová muzika Pajtáš. Na nádvoří budou zajištěny vyhřívané stany.


Od pátku do neděle bude ve sklárně v Anníně probíhat už třetí Mezinárodní sklářské sympozium.

V Anníně na Šumavě bude o víkendu živo. V sobotu se od 8.30 vydejte na komentovanou procházku Po stopách annínských sklářů. Sraz je u sklárny v Anníně. Během necelých pěti hodin navštívíte sklárnu, brusírnu a dvě hrobky sklářských rodů Müller a Schmid.

V sobotu i v neděli jsou také připravené další prohlídky kostela na Mouřenci. Začínají po oba víkendové dny v 10.30 h. A navíc bude v sobotu i v neděli přístupná běžně uzavřená hrobní kaple rodiny Schmid, v sobotu (v rámci procházky) ve 12 hodin a v neděli od 14 hodin.

Plzeňský kraj: 620. výročí narození Jana Rokycany a Noční oživené prohlídky v muzeu v Tachově

Muzeum v Rokycanech připravilo výstavu věnovanou nejslavnějšímu rodákovi a prvnímu nekanonicky volenému kališnickému arcibiskupovi pražskému Janu Rokycanovi. Od narození husitského teologa uplynulo 620 let. Víc než teologickému hodnocení nebo osobě kněze se výstava věnuje vztahu rokycanské veřejnosti k Rokycanově odkazu a osobnosti.

Logo

Nenechte si ujít Noční oživené prohlídky v muzeu v Tachově. V sobotu začínají v 17.00 a pak vždy každou celou hodinu, naposledy ve 21.00. Muzeum bývalo klášterem řádu františkánů. Za svitu svící projdete také přilehlý kostel.

Jana Vokatá rozezní varhany tachovské rodiny Gartnerovy a ve scénkách se seznámíte s historií kláštera. Nahlédnete do prostor letos nově objevených. Každou prohlídku zakončí ohňová show tentokrát v podání skupiny historického šermu Samotáři z Horšovského Týna.

Ústecký kraj: Strašit bude v parku na Lounsku i v děčínské a ústecké zoo


Vezměte v sobotu děti do Krásného Dvora na Lounsku. V 18 hodin tam začíná Strašidelná cesta parkem.

Akci Strašidelná zoo připravili na sobotu v zoologické zahradě v Ústí nad Labem a v Děčíně. V ústecké zoo si navíc až do neděle můžete prohlédnout výstavu k 110. výročí založení Lumpeparku, první ptačí rezervace ve střední Evropě, ze které postupně po 2. světové válce vznikla během let zoologická zahrada.

Návštěvníci si mohou na výstavě prohlédnout i unikátní obří Lumpeho knihu, která váží bezmála 25 kg. Je zapůjčena z Archivu města Ústí nad Labem zcela výjimečně pro tuto příležitost.

Liberecký kraj: Musherský závod, Dýňobraní a prohlídky pro opozdilce v Zákupech

V sobotu a v neděli se v Držkové odehraje čtvrtý ročník závodu psích spřežení na střední trati (22 km) – Držkovský cross 2017. Závod je dvoukolový. Starty jsou naplánovány v sobotu od 10 hodin a v neděli od 9 hodin. Pořadatelé zvou všechny příznivce, aby si přišli tento sport se svým psím parťákem vyzkoušet na vlastní kůži i kožich.

Čtěte také

Pro návštěvníky je v sobotu od 11 hodin připraven doprovodný program – prezentace mushingu, praktické ukázky (vybavení, péče o psy, zapřažení). Ve 13 hodin je naplánován vložený závod pro veřejnost v kategoriích běh se psem a koloběžka se psem. Příchozí si budou moci zazávodit na okruhu o délce 800 metrů.

V sobotu se v libereckém OC Nisa můžete těšit na zábavné odpoledne ve znamení dýní. Připravena je kuchařská show s ochutnávkami od Daniela Kopála, dlabání dýní, zdobení perníčků nebo modelování z balónků. Celý den budete také moci nakoupit speciality na podzimních trzích.

Zámek Zákupy

Na zámku v Zákupech připravili o tomto víkendu mimořádné prohlídky I. trasy (Zámek za císaře Ferdinanda I.) pro návštěvníky, kteří neměli po celou sezónu čas do Zákup zavítat.

Královéhradecký kraj: Úniková hra v předválečné tvrzi, Hradec plný lampionů a benefiční koncert pro varhany

Na tvrzi Stachelberg u Trutnova se v sobotu od 16 hodin můžete zapojit do únikové hry v podzemních prostorách této předválečné tvrze.


V Hradci Králové začíná v neděli v 17 hodin na Malém náměstí akce Město plné lampionů na téma Z Egypta do zaslíbené země.

V neděli se bude v kostele sv. Mikuláše v Hajnici od 16 h konat benefiční koncert na podporu opravy varhan v tomto kostele. Vystoupí na něm Jiří Stivín (flétny) a Václav Uhlíř (virginal). Na programu budou díla barokních mistrů i improvizace obou interpretů. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na opravu hajnických varhan.

Pardubický kraj: Výstava k 65. výročí Ety Hlinsko nebo Poklady zbrojnic státních hradů a zámků

Východočeská galerie na pardubickém zámku zahájila výstavu Eta – Umění (a) spotřebiče. Expozice představuje výrobky společnosti ETA Hlinsko za předchozích 65 let její existence. Vedle toho přibližuje proces jejich vzniku a nezaměnitelný vizuální styl, který provázel jejich propagaci.

V období po druhé světové válce firma vyráběla například mixér Pragomix Special, vysavače Pluto a Jupiter nebo dvouvařič se strohým označením 038. Značka ETA, kterou si výrobce, podnik Elektro-Praga Hlinsko, zaregistroval v roce 1960, pak provázela život naprosté většiny tuzemských domácností.

Čtěte také

Ve středu 1. listopadu se na pardubickém zámku otevřela výstava s názvem Poklady zbrojnic státních hradů a zámků, která představí největší skvosty českých a moravských zbrojnic. Rytířské zbroje, palné i chladné zbraně, místní i exotické kousky vzácných šlechtických sbírek.

Velkolepou podívanou připravilo Východočeské muzeum ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a jeho objekty. Je to největší výstava v historii muzea. Tři sály naplnilo 400 exponátů z celkem 35 objektů Národního památkového ústavu.

Historické zbraně

První část patří perlám renesančních sbírek vysoké aristokracie, druhá se soustředí na výzbroj prostých vojáků a důstojníků 17. až 19. století. Samostatný prostor věnuje výstava i lovectví a zbraním z Orientu a Dálného východu.

Olomoucký kraj: Pohádková noční prohlídka v Holešově nebo výstava starých promítacích přístrojů

Zámek v Holešově na Kroměřížsku zve v sobotu na zakončení turistické sezony noční prohlídkou inspirovanou pohádkami. Začíná v 17 hodin.

Staré promítací přístroje budou vévodit nové výstavě s názvem Kinematograf, která se otevřela v galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Desítky exponátů ze soukromé sbírky Romana Prokeše zahrnují optické hračky a promítací přístroje z 19. i 20. století. Nechybějí exponáty od optických hraček, jako jsou zoetropy a praxinoskopy, přes promítací přístroje 19. století (laterny magiky) až k promítačkám z konce 20. století.

Jihomoravský kraj: 130. výročí narození malíře Josefa Jambora a svatohubertské slavnosti v Boskovicích

Výstavu děl malíře Josefa Jambora věnovanou 130. výročí jeho narození mohou zájemci vidět do konce roku v Tišnově na Brněnsku. Expozice Neznámý Jambor má za cíl upozornit na některá zapomenutá díla z jeho tvorby. Malby jsou vystavené v Jamborově domě v Tišnově, kde 33 let žil a tvořil.

Logo

Sobota nabídne v Boskovicích zábavu pro celou rodinu. Program tradičních podzimních slavností doplní svatohuberská mše svatá v zámecké kapli, budou připraveny soutěže pro děti a dospělé, můžete se dozvědět informace z lesní pedagogiky a vyzkoušet koutek pro nejmenší. Na zámku v Boskovicích bude připraveno také bohaté občerstvení a možnost zakoupení zvěřiny.

Moravskoslezský kraj: Halloween v zoo, slon v muzeu i 100 let nejen moravskoslezské architektury

V sobotu se v ostravské zoologické zahradě uskuteční tradiční oslavy svátku Halloween a vpodvečer projde areálem lampionový průvod. Sobotní program začne v 11 hodin u výukového centra, kde si děti budou moci vydlabat dýni. Připraveny budou rovněž halloweenské aktivity Střediska volného času Ostrčilova.

Večerní průvod vyjde od hlavního vstupu do zoo v 16.30. Vydlabané dýně osvětlí trasu, kudy se bude průvod ubírat. Při procházce potemnělým areálem si účastníci mohou na cestu svítit lampióny, lucernami a dalšími svítidly. Zájemci mohou přijít v tematických kostýmech a maskách, vzít s sebou mohou i svíčky.

Průvod bude ukončen na symbolickém hřbitově vyhubených zvířat (u expozice Čitván), kde mohou lidé svíčky zapálit a vzpomenout na ty druhy, jež byly v nedávné době v důsledku činnosti člověka na Zemi vyhubeny.

Čtěte také

Slezské zemské muzeum v Opavě vystavilo další preparát slona indického. K loni odhalenému modelu slona Calvina přibylo slůně Sumitra, které uhynulo v ostravské zoologické zahradě.

Zoo kůži věnovala stejně jako v případě sloního samce Calvina muzeu. Calvin byl otcem Sumitry. Preparát sloního samce Calvina je vystaven v přízemí Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Devětadvacetiletý samec slona indického Calvin musel být utracen předloni v říjnu.

Preparátoři pracují na preparátu sloního samce Calvina z ostravské zoo

Výstava 100 let architektury nové republiky – Moravskoslezský kraj a Ostrava představuje významné stavby Moravskoslezského kraje, ale nejen jeho. Celkem návštěvníci Ostravského muzea získají informace o více než 50 stavbách, které v Česku vznikly za posledních 100 let.

Z regionálních to je například revitalizace dolní oblasti Vítkovic či obchodní dům Breda & Weinstein v Opavě. Z těch celorepublikových třeba vysílač na Ještědu.

Zlínský kraj: Výstava polského výtvarníka a interaktivní expozice Barevný svět


Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti otevřela výstavu děl polského sochaře, medailéra, grafika a kreslíře Mateusze Dworského.

Výstavu děl polského výtvarníka Mateusze Dworského tvoří desítky plastik z keramiky, bronzu nebo železa, plakety, medaile, malby a kresby na plátně. Zachycují především témata člověk, civilizace a starobylá kulturní tradice, která jsou pro tvorbu osmačtyřicetiletého rodáka z Vratislavi zásadní.

Nová interaktivní výstava Barevný svět ve vsetínském zámku představuje svět barev z pohledu fyzika, biologa, umělce, technika a psychologa. Prostřednictvím interaktivních prvků zjistíte, proč je nebe modré a list zelený, jak vidí svět různá zvířata, ve světelných laboratořích se naučíte míchat barvy a na originálních obrazech barokních i moderních autorů odhalíte malířské finesy.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu