Tipy na víkend: Festival japonské kultury, adrenalinová jízda rolbou i poklady českých secesních sbírek

23. únor 2018

Do Kroměříže za kvetoucími kaméliemi, do Třince na Čokoládový festival nebo do Krušných hor na závody psích spřežení. I tam se můžete zajet podívat o posledním únorovém víkendu. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Japonsko v Praze, Matějská pouť nebo výstava Domečky pro panenky

V pražském kině Lucerna najdete až do pondělí festival japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2018. Přehlídka připomene snímky slavného režiséra Akiry Kurosawy, od jehož úmrtí letos uplyne 20 let. Diváci uvidí i kolekci současných japonských komedií.

Součástí doprovodného programu bude dílna hry na bubny taiko, představení tradičních frašek kjógen nebo sobotní rodinný program v Mramorovém sále Lucerny, při němž mohou návštěvníci vyzkoušet japonskou kaligrafii, deskové hry či ochutnat japonskou kuchyni.

Čtěte také

Galerie Josefa Sudka v Praze na Úvoze vystavuje experimentální fotografie Běly Kolářové. Životní partnerka básníka a výtvarníka Jiřího Koláře stála se svou tvorbou nezaslouženě v jeho stínu. Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze se roku 1996 podařilo získat jedinečný soubor jejích fotografických prací.


Od soboty až do poloviny dubna potrvá tradiční Matějská pouť na pražském Výstavišti.

Způsob bydlení a každodenní život rodin z různých společenských vrstev od 18. století do současnosti si mohou připomenout návštěvníci nové výstavy Domečky pro panenky v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Expozici 12 zmenšených domů v podobě precizně vypracovaných kabinetů, z nichž nejstarší pocházejí z 18. století, do Prahy zapůjčilo londýnské Victoria&Albert Museum of Childhood.

Středočeský kraj: Noční závod ve sjezdu, Čokoládový festival i výstava Stavitel 2018

Jednou z největších sportovní akcí letošní zimy pro veřejnost bude v pátek Dark snow, tedy noční závod ve sjezdu. Pořádá jej Ski areál Monínec a přihlásit se do něj může opravdu kdokoliv.

Monínec u Sedlce-Prčice

Vítěz a vítězka získají nejnovější prototyp lyží Sporten, edice Ondřej Bank. V ceně startovného je navíc jeden celodenní skipas do skiareálu Monínec, který můžete využít třeba následující den.

Kutnohorská galerie GASK zahajuje v sobotu novou sezónu a bude v tento den přístupná zdarma.

Ve znamení čokolády se ponese tento víkend v Třinci. V sobotu v 11 hodin tam začíná Čokoládový festival. Dozvíte se, jak se čokoláda vyrábí a můžete i ochutnávat. Uvidíte také výstavu čokoládových obalů nebo obrazů malovaných čokoládou.

Čtěte také

Na výstavě Stavitel 2018 v Lysé nad Labem najdou od čtvrtka do soboty cenné informace všichni, kdo se chystají rekonstruovat, stavět, nebo upravovat rodinný dům či byt a hledají úsporný a účinný způsob údržby.

Odborníci z mnoha oborů spojených se stavebnictvím budou poskytovat konzultace, představovat vhodné materiály a poradí, jak kvalitně a levně postavit rodinný dům. Nabídka stavebních technologií zahrne i dřevostavby, nízkoenergetické stavby a pasivní domy.

Jihočeský kraj: Zabijačkové hody nebo výstava akvarelů


V táborské zoo bude o tomto víkendu vstupné dobrovolné.

V pátek se na náměstí T. G. Masaryka v Táboře konají Zabijačkové hody a jarmark. Od 9 do 17 hodin si budete moci pochutnat na jitrnicích, jelítkách a dalších dobrotách. O hudební produkci se postará skupina Berband. Pro návštěvníky bude připravena ochutnávka tlačenek, posléze bude vyhlášena Nejchutnější tlačenka roku 2018.

Až do 16. března můžete v táborské galerii U Radnice navštívit výstavu akvarelů Marie Michaely Šechtlové. Expozici tvoří šest desítek obrazů z rozsáhlého cyklu s pracovním názvem Z Tábora až na konec světa. Inspirací k jejich vzniku jsou cesty a výlety.

Karlovarský kraj: Závody psích spřežení i zimní prohlídky hradu a zámku

Nenechte si o víkendu ujít Eduardův Mid – závody psích spřežení v Krušných horách. Start na trati dlouhé 32 kilometrů je v sobotu v 10 hodin a v neděli už v devět ráno. Přijďte se podívat a fandit. Stake-out, parkoviště i start a cíl je v areálu technických služeb Abertamy.

Mushing (ilustrační snímek)


Horní hrad Hauenštejn nedaleko Stráže nad Ohří v zimním období rozhodně neupadá do zimního spánku. I v únoru má otevřeno denně, od pondělí do neděle, a to od 10 do 17 hodin.

Barokní zámek Valeč na úpatí Doupovských hor láká v pátek a v sobotu na noční prohlídky. Přes den si zámek můžete prohlédnout v rámci volné prohlídky bez průvodce, návštěvnické zázemí zajišťuje informační centrum a kavárna v zrekonstruované budově bývalé prádelny.

Liberecký kraj: Divadelní festival, jízda rolbou na Ještědu nebo příjezd Krakonoše


Skiareál Ještěd nabízí nový adrenalinový zážitek – jízdu rolbou po svahu.

Nenechte si o víkendu v Turnově ujít 23. ročník multižánrového divadelního festivalu Modrý kocour. V sobotu i v neděli vás čeká představení renomované loutkové skupiny, která si říká Toy machine. Letos bude opět součástí festivalu herecká dílna pod vedením Michala Samira, který je lektorem na známé herecké škole v Londýně.

V sobotu přijede do ski areálu Vurmovka Krakonoš. Přijďte se na něj podívat!

Královéhradecký kraj: Výstava mapující historii řeznictví u nás i festival amatérského divadla

Řeznické stejnokroje a nástroje a také dobové obaly masných výrobků mohou vidět návštěvníci výstavy, která začala v Muzeu krajky Vamberk na Rychnovsku. Připomíná historii masného průmyslu čtyř a půl tisícového města.

Součástí expozice je slavnostní řeznický stejnokroj z doby první republiky, řeznické nástroje či pečetidlo Františka Černíkovského, řezníka z nedalekého Kostelce nad Orlicí. Nechybí dobové fotografie z výroby a obaly od výrobků ze 70. let minulého století.

Čtěte také

Od čtvrtka do neděle hostí Divadlo J. K. Tyla v Červeném Kostelci už 21. krajskou postupovou přehlídku amatérského divadla činoherního a hudebního divadla. O soutěžní festival každoročně jeví zájem soubory z několika krajů, na jevišti se postupně objeví téměř dvě stovky divadelníků.

Diváci se mohou těšit například na hru Odcházení Václava Havla, Sen noci svatojánské Williama Shakespeara, Tři sestry alias Kuřačky a spasitelky Anny Saavedry a na scéně se objeví také Limonádový Joe Jiřího Brdečky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti

Vysočina: Výročí Února 1948 i 68 let od úmrtí kněze Josefa Toufara

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti na Havlíčkobrodsku si můžete v neděli od 10 hodin připomenout 68. výročí úmrtí kněze Josefa Toufara. V 11 hodin začíná mše vedená opatem novoříšského premonstrátského kláštera Marianem Rudolfem Kosíkem.

Ve 14 hodin začíná připomínka 70. výročí únorového puče 1948 a nuceného odchodu faráře Josefa Toufara ze Zahrádky také v kostele sv. Víta v Horní Pasece. Mši povede kněz Tomáš Halík, který se také v hostinci U Mahlerů v Kalištích od 16 hodin zúčastní debaty na téma Evropa a český osud.

Čtěte také

Jihlavské Muzeum Vysočiny připravilo ke 100. výročí vzniku Československa výstavu s podtitulem Očekávání, naděje a skutečnost. Kromě roku 1918 připomíná také historické mezníky 1938, 1948 a 1968. Návštěvníky zve mimo jiné na pamětní knihu města Jihlavy, jejíž první zápisy jsou z roku 1886. Jde o raritu, protože magistrát knihu běžně nevystavuje.

Olomoucký kraj: Secesní poklady v Olomouci nebo divadelní premiéra muzikálu Zvonokosy


Prostory Muzea a galerie v Prostějově zaplnily tři desítky netradičních kreseb olomoucké kreslířky, malířky a textilní výtvarnice Dagmar Havlíčkové.

Galerie města Olomouce otevřela výstavu špičkových děl z období secese. Jedinečnou expozici tvoří kolekce obrazů či plastik zapůjčených z renomovaných českých a moravských galerií a ze soukromých sbírek.

Mezi zastoupenými autory nechybějí jména jako Alfons Mucha, Antonín Hudeček, Karel Špillar či Jan Preisler. Vystavena je i početná sbírka francouzských plakátů významných tvůrců, jako je například Henri de Toulouse-Lautrec. Výstava, která se do Olomouce přesunula z Prostějova, potrvá do 10. března.

Moravské divadlo uvede v pátek v premiéře dílo Gabriela Chevalliera Zvonokosy. Děj muzikálu zavede diváky do malého městečka v jihofrancouzském Beaujolais, kterým otřásl skandál kvůli záměru starosty vybudovat za veřejné peníze na náměstí pisoár. Muzikál se na olomoucké jeviště vrací po více než 30 letech. Režie příběhu o stavbě veřejné toalety se ujala Dagmar Hlubková.

Zvonokosy  (Gabriel Chevallier)

Jihomoravský kraj: Výstava historie automobilismu, výstava malíře Jana Merty nebo koncert The Animals

Návštěvníci Technického muzea v Brně mohou zavzpomínat na své první auto, případně zjistit, jaká auta se proháněla Československem dávno před jejich narozením. Výstavu Pozor, zákruta! tvoří kromě obvyklých vozů i ojedinělých prototypů z dob socialismu i fotografie Viléma Heckela, které dokumentují dobový životní styl.

Téma návratu se prolíná výstavou malíře Jana Merty, kterou připravila brněnská Fait Gallery. Díla pětašedesátiletého autora zaplnila hlavní prostor galerie v někdejší továrně mezi brněnským železničním a autobusovým nádražím. Výstava potrvá do 5. května.


Do brněnského Sonocentra můžete v sobotu zajít na koncert legendy druhé poloviny 60. let skupiny The Animals.

Dílo významného brněnského malíře Pavla Navrátila připomíná nová výstava na Špilberku. Vznikla u příležitosti nedožitých 85. narozenin umělce, který zemřel v roce 1981. Muzeum města Brna do expozice zařadilo také práce tří jeho kolegů – sochaře Zdeňka Macháčka a malířů Miroslava Šimordy a Bohumíra Matala.

Zlínský kraj: Malby Oldřicha Lebedy, setkání modelářů a kvetoucí kamélie v Kroměříži

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje malby Otakara Lebedy (1877–1901, který patřil k nejvýznamnějším českým krajinářům konce 19. století. Studoval v Mařákově ateliéru na pražské akademii a patřil mezi nadané a uznávané žáky.

Výstava je koncipovaná jako průřez Lebedovou tvorbou, k vidění je přes 50 obrazů zapůjčených z veřejných galerií i soukromých sbírek. Nechybí ani díla, která nebyla dosud publikována nebo byla donedávna považována za nezvěstná nebo zcela neznámá.

V Holešově na Zlínsku zajděte do Hasičské zbrojnice. V sobotu tam v 9 hodin začíná setkání modelářů z ČR a Slovenska. K vidění bude modelová silnice přes celý sál, kamiony, bagry, traktory atd.

Čtěte také

Kroměřížské zámecké kamélie jsou vyhlášené svým stářím a výškou. Jejich pěstování má ve městě asi stopadesátiletou tradici. Stejně staré a vysoké najdeme v tuzemsku pouze v liberecké botanické zahradě. Chladno milující rostliny kvetou právě v těchto týdnech.

Květná zahrada v Kroměříži proto otevřela Velký i Palmový skleník. Návštěvníci tak uvidí až pětimetrové kamélie několika barev. Výstava se jmenuje Kamélie dell'arte. Propojuje květiny a proslavený druh improvizovaného divadla renesanční Itálie.

Skleník pro pěstování a přípravu rostlin

Moravskoslezský kraj: Maškarní ples v muzeu i start projektu Hudební výlety

Muzeum TGM v Rakovníku zve na muzejní maškarní ples, který se koná v sobotu od 20 hodin v Domě dětí a mládeže v Rakovníku. Vstupné s maskou je 100 Kč, bez masky 150 Kč.

Nový projekt Hudební výlety zahájí nedělní koncert v Ostravě-Pustkovci. Od 16 hodin v kostele svatého Cyrila a Metoděje zahraje americká houslistka Esther Yoo. Projekt připravili organizátoři Svatováclavského hudebního festivalu a chtějí tak oslavit 100 let republiky.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu