Tipy na víkend

7. leden 2005

Nadcházející volné dny nabízí například ještě novoroční výstupy nebo pochody a to na hrady Okoř nebo Helfštýn. Po rozsáhlé rekonstrukci se otevírá zámek v Brandýse nad Labem. V Opavě budou mít premiéru originálního hudebně-tanečního projektu.

Benefiční koncert na pomoc Asii, kterou zasáhla přírodní katastrofa, se koná v neděli od 19 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny. Kompletní výtěžek ze vstupného bude věnován v hotovosti přímo na místě velvyslanectví Indonésie. Na koncertě vystoupí bez nároku na honorář Aneta Langerová, Divokej Bill, Tři Sestry, Ready Kirken, Anna K & Band a Lenka Dusilová.

Od soboty začíná novou sezónu brandýský zámek. Tento renesanční skvost v Brandýse nad Labem má za sebou rozsáhlou rekonstrukci a tak můžete být mezi prvními, kteří nově přístupné sály a expozice uvidí. Stačí využít pozvání místostarosty města Miroslava Písačky a přijít do zámku mezi desátou a sedmnáctou hodinou:

Zámek v Brandýse nad Labem je otveřen v sobotu i v neděli.

Až do pořádá Muzeum hlavního města Prahy, které sídlí Na Poříčí 52, výstavu s názvem Koně a Pražané. Jejím tématem je význam koně pro živost v hlavním městě a jeho obyvatele. Autoři dokumentují výsadní postavení koně v průběhu staletí, zvláště pak jeho úlohu v dějinách hlavního města českého státu. Na co se návštěvníci zvláště těšit, to nám řekla mluvčí muzea Mariana Tarčániová:

V neděli bude kulturní dům v Týnci na Břeclavsku hostit divadlo, přesněji řečeno představení Moliérovy komedie Scapinova šibalství v podání souboru z Dolních Bojanovic. Začátek je v 17 hodin.

Premiéru originálního hudebně-tanečního projektu nabídne v neděli večer Slezské divadlo v Opavě. Představení má tři samostatné hudební části, které spojuje jméno skladatele Antonína Dvořáka. Dvě z nich dostanou navíc baletní podobu, říká choreograf a tanečník Martin Tomsa:

Pořad nazvaný Deep Space - hloubka prostoru choreografky Mirky Eliášové bude prvním letošním představením v pražském tanečním divadle Ponec. Na programu bude dnes a zítra. Inscenace je složena z tanečních obrazů o neomezené samotě a omezeném prostoru životních vztahů, o hledání rovnováhy, klidu a lásky.

V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku se v sobotu koná tradiční Tříkrálový koncert na podporu charitativní sbírky. V kostele Narození sv. Jana Křtitele začíná v 18 hodin.

V Libereckém Severočeském muzeu se můžete vydat v neděli také na benefiční koncert, který pořádá primátor města. Začíná ve 20 hodin. Výtěžek si rozdělí sdružení Svítání, které zajišťuje pro postižené děti rehabilitaci s pomocí koní, a Regionální dobrovolnické centrum Ještěd.

V Klicperově divadle v Hradci Králové vystoupí v neděli chlapecký sbor Boni Pueri před odletem na turné po USA a Kanadě

Brněnské městské kino Scala po letech obnoví tradici sobotních dopoledních projekcí pro děti. Začnou tuto sobotu od 10.30 pásmem s názvem Pohádkové tajemství. Děti uvidí například pohádky o Krtečkovi, dále se na plátně objeví Káťa a Škubánek, Dorotka anebo Franta Nebojsa.

Krajské muzeum v Chebu o víkendu uzavírá výstavu vánočních pohlednic a betlémů "Šťastné a veselé".

Společnost Stop Obezitě organizuje v sobotu v základní škole Rakovského, v Praze - Modřanech pravidelný povánoční program. Připraveno je několik cvičení, s různým stupněm obtížnosti, a dozvíte se i něco o správné výživě. Akce se koná od 10 do 15 hodin, objednávat se nemusíte.

V sobotu se můžete vydat na známý pochod severozápadním okolím Prahy "Tříkrálová Okoř". Jeho 37. ročník startuje od staré školy v Praze-Veleslavíně a nabízí čtyři různě dlouhé trasy. Po cestě nebude chybět občerstvení a v cíli - před roztockým zámkem - překvapení v podobě kostýmovaných koledníků. Pozvání má kolegyně Kateřina Jedličková:

Mimořádnou příležitost prohlédnout si jednu z nejnavštěvovanějších památek na střední Moravě budou mít v sobotu všichni, kteří se vypraví na tradiční turistický novoroční výstup na středověký hrad Helfštýn na Přerovsku.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu