Tipy na víkend

31. prosinec 2004

První víkend nabízí řadu možností, jak oslavit příchod nového roku. Můžete se například vydat na novoroční pochody - na Cukrák u Prahy, Babí lom u Brno, horu Kosíř u Prostějova anebo na Homolku v Bečově nad Teplou. Na řadě míst připravili také novoroční koncerty. Klid a rozjímání na vás určitě čeká v řadě galerií a muzeí, které mají i první dny roku 2005 otevřeno.

A hned na úvod tu mám tip pro milovníky turistiky. Chcete zítra zažít Novoroční cukrování? Vydejte se na Cukrák - tedy známý vrch s vysílačem nedaleko Prahy-Zbraslavi. Pozvání na turistický pochod má organizátor akce Jan Havelka:

Na Nový rok poputují turisté také na rozhlednu Babí lom u Brna. Navíc budou vybírat příspěvky pro nadační fond Českého rozhlasu pro nevidomé Světluška. Novoroční výstup na Babí lom začne v 10:30 a skončí ve 14 hodin. Na Babím lomu najdete rozhlednu, ze které je možné vidět velkou část Českomoravské a Drahanské vrchoviny a na jihu i Pavlovské vrchy a Ždánický les. Nejkratší přístup na vrchol Babího lomu od zastávky autobusu brněnské MHD ve Vranově po červené značce. A ve Vranově také můžete navštívit barokní kostel z první poloviny 17. století, který je významným mariánským poutním místem. V kostele je umístěn známý, loni opravený hrající betlém.

Novoroční výstup na vrcholek hanácké velehory Kosíř u Prostějova je už letitou tradicí jak pro organizované skupinky turistů, tak i pro výletníky samotáře nebo pro rodiny s dětmi. Ani dnešní první leden tak nebude výjimkou. Vyjít si na Kosíř můžete v průběhu celého dne, občas bývá na vrcholku překvapení v podobě občerstvení. Pokud zvolíte trasu po naučné stezce, leccos se i dozvíte. Kolegyně Jana Gáborová prozradí další detaily:

Touto cestou se procházela řada zámeckých pánů, například z rodu Silva-Taroků vč. snad nejznámějšího návštěvníka malíře Josefa Mánesa.

Už po 21. pořádají turisté z Bečova nad Teplou na Karlovarsku tradiční novoroční výstup na Homolku. Připravena je tradiční, 5 kilometrů dlouhá trasa. Způsob zdolání je libovolný - pěšky, na kole, na lyžích anebo na koni.

A Bečov nad Teplou ještě jednou. V kapli tamního hradu a zámku přichystali na sobotu novoroční koncert. V 18 hodin vystoupí kytarový virtuoz Štěpán Rak. Zazní hudba starých českých mistrů, koledy a vánoční písně v brilantní úpravě. Zámek bude na Nový rok otevřen od 13 do 16 hodin.

V Telči na Jihlavsku v 16 hodin přivítají v sobotu na náměstí Zachariáše z Hradce Nový rok. U vánočního stromu zazní koledy dechového kvinteta a, vystoupí Tří králové.

V Husově sboru v Olomouci zazní v sobotu od 17 hodin Novoroční koncert duchovní hudby Komorního pěveckého sboru "Dvořák". Uslyšíme díla Adama Václava Michny z Otradovic, Tomáše Norberta Koutníka, Jakuba Jana Ryby, Jaroslava Křičky a dalších.

Galerie hlavního města Prahy připravila na Nový rok prohlídku prostor v Domě U Kamenného zvonu, které nejsou běžně přístupné. Návštěvy unikátních gotických podzemních místností začínají 1. ledna ve 14, 15 a 16 hodin. Projdete soustavu středověkých sklepení, zastavíte se v gotické kapli s nástěnnými gotickými malbami a navštívíte velký sál ve druhém patře s mnoha pozůstatky středověké architektonické a plastické výzdoby.

Sedm štědrovečerních zvyků Čechů v době vlády Karla IV. je ústředním tématem zimních prohlídek hradu Kašperk u Kašperských hor. Seznámit se s nimi můžete ještě o tomto víkendu od 10 do 16 hodin. Nahlédnete tak do zimního života člověka ve středověku, i s tím,jaké volil formy zábavy, např. hraní vrchcábů nebo karetní hry. Průvodci také předvedou způsoby vytápění hradu.

Muzeum v Kouřimi na Kolínsku připravilo novou stálou expozici. Jejím námětem je středověk a při její prohlídce se seznámíte se životem měšťanů, šlechty i církve. Podrobnosti nám řekla Dagmar Chmelařová z muzea:

V Národním technickém muzeu v Praze se dozvíte, jak vypadá architektura podél amerických silnic. Kateřina Saparová z muzea nám řekla, co expozice nabízí:

Z kočáru do kočáru se jmenuje výstava v karlovarském muzeu Zlatý klíč. Zaznamenává sto let vývoje dětských kočárků a těch v expozici najdete na osmdesát. Pocházejí z let 1860 až 1960 a jsou z největší soukromé sbírky v České republice Kamily Holáskové.

Ještě do příštího týdne najdte v příbramské Zámerčku - Ernestinu výstavu betlémů. Expozice představuje kolem 30 jesliček. Jsou v ní zastoupeny všechny druhy i typy betlémů, a to od historických po současné. Ke vidění jsou jesličky vyřezávané, z chlebového těsta, textilní, ze šustí nebo z papíru. Jsou mezi nimi několikametrové i miniaturní ve skořápce ořechů. K nejstarším patří takzvaný Bartošův betlém z poloviny 19. století.

S dílem architekta a čelního představitele brněnského funkcionalismu Josefa Poláška se můžete seznámit v Galerii architektury v Brně, ve Starobrněnské ulici. Polášek je autorem řady Brňanům velmi známých budov.

O víkendu si můžete třeba odpočinout v brněnské zoologické zahradě. Letos tam otevřeli například expozici vlků se srubem s obřím totemem, ze kterého lze pozorovat šelmy. Jejich výběh sousedí s expozicí bobrů. Nádrž má jeden bok ze skla. Bobry lze tak vidět i při plavání.

Poslední dva dny zbývají zájemcům o návštěvu expozici díla Františka Skály v pražské Galerii Rudolfinum. Výstava nazvaná Skála v Rudolfinu vznikla speciálně pro prostor této galerie. Obsahuje i některá starší díla, kterým se však dostalo nového kontextu, jiná musela vzniknout znovu třeba proto, že materiál použitý pro jejich výrobu nevydržel.

Děčínští recesisté ze Společnosti pro přepravu ročních období vodní cestou si na Nový rok připijí s labskými vodníky. Stane se tak při tradiční novoroční jízdě po Labi z Ústí nad Labem do Děčína. Sraz účastníků novoroční plavby je v 10:30 u střekovských zdymadel. Popluje jedna pramice s osmi plavci.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu