Tipy na víkend

17. prosinec 2004

Poslední adventní víkend skýtá řadu příležitostí, jak se nechat unést vánoční atmosférou. V Českém muzeu stříbra můžete navštívit Království hraček. Tradiční vánoční expozice nachystali také v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, v Moravské Třebové anebo v České Krumlově. Hledat Betlémskou hvězdu můžete také na noční obloze, třeba když se vydáte do hvězdárny v Žebráku.

České muzeum stříbra v Kutné Hoře otevřelo své dveře i mimo turistickou sezónu. Až do konce ledna tam najdete výstavu nazvanou Království hraček. Jak dodává jedna z pořadatelek Jana Růžičková, na své si přijdou všichni bez rozdílu věku:

Babiččiny Vánoce mají teď o víkend v muzejním areálu v České Skalici. Výstava připomíná vánoční tradice 19. a 20. století. Letošní ročník je zaměřen na betlémy z Českoskalicka, a to nejen historické, ale třeba i nové. Na světlo světa se tak dostávají i ty kousky, které dosud byly skryty v domácnostech. Zajímavou inovací výstavy je soutěž o nejkrásněji vyzdobený vánoční stůl.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zve na živý betlém. V lidové hře podle Evangelia sv. Matouše účinkují tanečníci, zpěváci a muzikanti několika souborů. Začátek je v sobotu i v neděli v 17 hodin.

V areálu bývalého pivovaru v Praze - Holešovicích připravili na víkend Vánoce hned v několikerém stylu. Přichystané budou Vánoce slovenské, lidé se budou moci podívat na to, jak dříve vypadaly cikánské Vánoce, uslyší tradiční černošské gospely a svůj prostor budou mít i Vánoce staročeské. Nebudou chybět ani řemeslníci, vystoupí kejklíři. Atrakcí pro všechny bude Průvod bláznů v čele s oslem a biskupem a Ohňová show. Vpodvečer se všichni mohou těšit na nefalšovaný Středověký vánoční turnaj rytířů na koních.

Do Jihočeského muzea v Českých Budějovicích můžete zajít na tradiční vánoční výstavu. K vidění jsou tu nejen historické betlémy z jižních a východních Čech, ale také práce současných neprofesionálních tvůrců. Expozici letos nově doplňuje kolekce historických pohlednic, říká etnograf Jihočeského muzea František Krejča:

Výstava najdete v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích až do 9. ledna.

Ve Slavkově u Brna zvou do vánočně vyzdobeného zámku. Celý jej provoní perníkové koření a své umění předvedou šikovné ruce řemelsníků. V zámeckých pokojích vás přivátají postavy z doby před sto lety.

Od adventu k plesu, tak se jmenuje výstava kterou pořádá zahradnická škola v Brně - Bohunicích. Mimochodem tradice předvánočních výstav tam je tam zakořeněná už z doby první republiky. Jak dodává jeden z pořadatelů a učitelů školy Bohumil Zavadil, můžete se tam inspirovat k vánoční výzdobě svých bytů:

Výstava se koná id pátku do neděle - od 9 do 17 hodin - na Střední zahranické škole v Brně - Bohunicích, na ulici Lány.

Vánoční koncert připravili také na hradě Rabí. V sobotu se v 18 hodin rozezní hradem středověká muzika v podání plzeňské skupiny Milvus. Představení se koná v prostorách vyhřáté hradní konírny. Příjemnou atmosféru doplní svit svíček po celém hradě a oheň na velkém nádvoří. Prohlídka začne v 16.30 před samotnou produkcí.

V neděli nachystali v Šumicích na Uherskohradišťsku Benefiční vánoční koncert. V kulturním domě se začíná v 17 hodin. Výtěžek akce bude tradičně věnovaný dětem z Ústavu sociální péče pro mládež v Uherském Brodě.

Ještě dnes se můžete vydat na koncert skupiny Fleret s Jarmilou Šulákovou. Koná s v pražském kulturním domě Opatov. Začátek je ve 20 hodin.

Následující pozvánka vás zavede do výstavních prostor renesančního zámku v Moravské Třebové. Tam totiž můžete v těchto dnech trochu nasát vánoční atmosféru. Expozice se jmenuje Kouzlo zimy, říká ředitelka moravskotřebovského muzea Jana Martínková:

Kouzlo zimy bude na zámku v Moravské Třebové k vidění až do 30. ledna příštího roku.

Adventní program na statku Lüftnerka Zoologické zahrady v Plzni vyvrcholí v sobotu další tvůrčí dílnou pro dospělé i děti. Tentokrát bude věnovaná výrobě vánočních přáníček, netradičních ozdob a drobných dárků. K pohodové atmosféře sobotního odpoledne přispěje i připomenutí adventních zvyků našich předků, zdobení vánočního stromku, zpěv koled a ochutnávka cukroví podle starých receptů vyrobeného při adventní dílně minulou sobotu. Tvůrčí posezení na Lüftnerce začíná ve 14 hod.

Milá výstava pro předvánoční i vánoční čas je v těchto dnech k vidění v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. Jmenuje se Romantický svět panenek a návštěvníkům představuje především 250 hraček, starých i zcela současných. Do Romantického světa panenek zavítala v době předvánočního shonu i Martina Toušková:

Romantický svět panenek tak se jmenuje výstava, na kterou jsme vás právě pozvali. V Regionálním muzeu v Českém Krumlově je k vidění do 16. ledna.

Zlatá neděle bude v Českém Dubu v Podještědí patřit slavným spisovatelkám - Karolíně Světlé a Boženě Němcové. Jednu z těchto postav ztvární pořadatelka bohatého adventního programu Dagmar Čemusová. Ta nám řekla, že obě známé osobnosti ocení vítěze soutěže o nejkrásnější vánoční ozdoby a nakoupí si tam stejně jako další návštěvníci této tradiční akce dárky na vánoce:

Vánoční benefiční festival spojený s řemeslným trhem můžete v sobotu navštívit v Novém Adalbertinu v Hradci Králové. Vystoupí tam například písničkář Slávek Klecandr, praví afričtí bubeníci, dívčí flétnový soubor a divadlo. Jak dodává organizátor David Petr, program začne v 11 hodin:

Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak tu mám jeden tip pro milovníky tajemna. Na nově zrekonstruované hvězdárně v Žebráku na Berounsku můžete totiž dnes mezi 20. a 22. hodinou vyhlížet Betlémskou hvězdu. A jak dodává průvodce Vladislav Slezák, pozorovat lze i celou prosincovou oblohu:

Na jeden z posledních výletů vás lakají do Kravařů na Opavsku. Tentokrát kromě pamětihodností Hlučínska navštívíte pstruží farmu v Bělé. Sraz je v neděli v 8.45 hod. na vlakovém nádraží v Kravařích

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu