Tipy na víkend

10. prosinec 2004

Vánoce jsou na dosah a řadu inspirací nenajdete pouze v obchodech. Na řadě míst připravili vánoční výstavy, které vás zavedou do minulosti. Můžete také navštívit jarmarky nabízející práce řemeslníků. Například ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy si můžete dokonce vlastnoručně vyrobit vánoční ozdobu.

Předvánoční čas a výstavy betlémů - to k sobě neodmyslitelně patří. Pražští betlémáři už poosmé vystavují v Muzeu Jana Amose Komenského a je to v hlavním městě zatím vůbec jediná výstava betlémů. František Valena ze spolku pražských betlémářů Radiožurnálu řekl, jaké je letošní téma:

Skleněné vánoční ozdoby si můžete přijít vyrobit do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. V sobotu mezi 10. a 18. hodinou vás odborníci seznámí s perlovými ozdobam. V se naučíte zdobit foukané ozdoby ballotinou. Jak říká kurátorka Marcela Šášinková, realizovat tak můžete vlastní výtvarný návrh:

Písničkářka Evy Henychová vystoupí o nadcházejícím víkendu hned dvakrát. V sobotu v 18 hodin ve Rtyni v Podkrkonoší. V neděli má na programu adventní recitál v Katolickém domě v Blansku.

Vánoční Jablkoň - to je název recitálu kapely Jablkoň. Koncert začíná v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích v neděli v 16 hodin.

Atmosféru staročeských vánoc můžete zažít, pokud v sobotu navštívíte náměstí v Jaroměři. Už po čtvrté se tam totiž uskuteční Jaroměřský vánoční trh. Organizátorka Jana Dvořáčková dodává, že trh začne v 10 hodin průvodem bláznů:

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm připravil v Dřevěném městečku na sobotu vánoční jarmark. Nebude chybět obchůzka čertů, Lucek a mikulášských družin. V~Billově chalupě uvidíte draní peří, ve fojtství přástky a výrobu papučí. V kostelíku sv. Anny budou znít koledy. V poledne a ve 14.30 si budete moci poslechnout Moravskou mši vánoční.

Tradiční výstava betlémů a zvyků spjatých s obdobím adventu a vánočních svátků s poetickým názvem 'Pojď se mnou , bratříčku, k malýmu Ježíšku', je k vidění na zámku v Přerově. Autor expozice Milan Chumchal dodává, že k vidění jsou čtyři desítky vystřihovaných betlémů pocházejících z rozsáhlé soukromé sbírky Františka Karase z Prahy:

Výstava betlémů na přerovském zámku bude otevřena i přes svátky až do konce letošního roku a to denně mimo pondělí, od 8 do 16 a v sobotu a neděli od 9 do 16 hodin.

Na výstavišti v pražských Holešovicích jste o víkendu zváni na Vánoce s Tibetem. Uvidítě výstavu ibetských thangk spojenou s přítomností jejich tvůrce Radka Hrabého. Některé z jeho olejových maleb jsou věrnější než tibetské originály.

Předvánoční, vánoční i povánoční zvyklosti Plzeňanů v minulém století představuje výstava v plzeňském národopisném muzeu. Uvidíte nejen vánoční pečivo, ozdoby, hračky, pohlednice, ale i lyže, brusle a řadu dalších předmětů spjatých se zimním obdobím.

Muzeum v Hranicích na Moravě otevřelo výstavu s názvem 'Vánoce vánoce přicházejí.'. Jak říká ředitelka městského muzea a galerie v Hranicích Hana Svobodová, představuje soubor betlémů, vánočních pohledni a obrazů s vánoční tématikou:

Výstava je v Muzeu v Hranicích na Moravě až do 9. ledna.

Také na zámku ve Slavkově u Brna můžete začít vánoce. Připraveny jsou vánoční stromky a dekorace, ucítíte vůni perníkového koření, uvidíte šikovné ruce řemeslníků a pobaví vás děti v krojích a kostýmované zámecké postavy. Zámecké komnaty ožijí scénkami s postavami z doby před několika sty lety. Panstvo bude shovívavé a štědré, služebnictvo poslušné a děti roztomilé. Program je mezi 10. a 15. hodinou. V sobotu se na zámeckém nádvoří koná řemeslný jarmark.

I v prostorách zámku v Bruntále na vás čeká vánoční program. V kapli zahraje koledy historická hudební společnost Cameráta. Uvidíte výstavu soutěžních ozdob. Připravena bude i dětská dílny, kde se budou vyrábět vánoční svícny z jablek.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy pořádá v sobotu vánoční předváděcí den. Uvidíte ukázky řemesel a dovedností s vánoční tématikou. Překvapí vás určitě vánoční tržiště na nádvoří muzea. Přímo v muzeu bude ochutnávka vánoční kuby, pletení na krosinkách, paličkovaná krajka, patchwork, vánoční ozdoby ze slámy, šustí (panenky), korálek, ze dřeva (holubičky), baňky, ošatky ze slámy, vizovické pečivo, perníčky. Na nádvoří zase bude proutěné zboží, dřevěné ozdoby, keramika, vánoční věnce, svíčky nebo medovina.

Na zámku v Mníšku pod Brdy nachystali na sobotu vánoční odpoledne a večer. Ve 14 hodin tam otevřou výstavu ukazující zámek v průběhu času. Připraveny jsou i noční prohlídky zámku za soumraku a za svitu svíček a pochodní včetně divadelního vystoupení. Ve 20 hodin uvede Divadélko K hru Haralda Müllera 'Tichá noc' s Ninou Divíškovou a Vladimírem Mrvou.

Technické muzeum v Brně představuje na tematické vánoční akci, která se koná od 11. prosince do 9. ledna, mechanický betlém dlouhý 3,5 metru. Zařízení pohání závaží o hmotnosti 20 kilogramů. Zájemci si na výstavě prohlédnou také malovaný papírový betlém

V sobotu vyjede z Prahy rychlíková lokomotiva Albatros z roku 1947 v čele parního expresu na Křivoklát. Parní vlak vyjede z nádraží Praha Braník po 9. hodině, zastaví ještě ve Vršovicích a na Smíchově a v Berouně. Na hradě Křivoklát je připraven bohatý program. Uvidíte Hru Tříkrálovou, uslyšíte adventní písně, českou mši vánoční. Vystaven bude jedinečný Křivoklátský betlém. Na dolním nádvoří a ve vnitřních prostorách hradu bude probíhat velký řemeslnický a vánoční jarmark.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové otevřela nová pavilon 'Africká savana'. Představuje prostředí jednoho z nejúžasnějších biotopů - africké savany, která je známá vysokou úživností a nejvyšší koncentrací velkých zvířat. Kromě slonů afrických se stal domovem snovačů Jacksonových (barevnější blízcí příbuzní našich vrabců) a také jediných příbuzných slonů - damanů (jsou velcí jako králík, lezou po stromech a spásají listy a kůru). Expozice vypadají jako původní prostředí - obsahují umělé i skutečné stromy, skály a kameny. Součástí je i expozice mamuta.

Plzeňská zoologická zahrada v Plzni zve na komentovaní večerní procházku vánočně vyzdobenou zoo. Sraz je v 16.45 u hlavní pokladny.

V brněnské Vile Tugendhat najdete v rámci prohlídkové trasy i novou výstavu. Expozice představuje Müllerovu vilu v pražských Střešovicích. Tato národní kulturní památka patří ke skvostům světové moderní architektury. Výstava ve přístupná stejně jako prohlídky od pondělí do středy mezi 10. a 18. hodinou.

Kapela Traband má připraven recitál na sobotní 21. hodinu. Vystoupí v Kutné Hoře v Klubu Česká.

V sobotu a v neděli se na základní škole K Milíčovu v Praze Hájích koná finálový turnaj žáků z celé republiky v přehazované. Jedná se o finálový turnaj vítězů krajských kol.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu