Tipy na víkend

3. prosinec 2004

Vánoce jsou před námi a všude nám také připomínají, že tzv. nejkrásnější svátky roku se blíží. Zajímavé programy připravili například ve Strážnici anebo v Rožnově pod Radhoštěm. Také zoologické zahrady se ponořily do svátečního na procházku lákají jak ve Dvoře Králové, tak v Plzni. Ženy diplomatického sboru nachystali zajímavý bazar. A pokud byste si rádi ještě před Štědrovečerní večeří zlepšili svůj životní styl, máte šanci.

Skanzen v jihomoravské Strážnici bude po příštích pět dní žít duchem Vánoc. V sobotu tam začíná už tradiční akce "Radujme se, veselme se...", která představí starobylé lidové Vánoce. Jak nám prozradila Ludmila Horehleďová z pořádajícího Ústavu lidové kultury, část této mimořádné expozice přiblíží jako už každoročně návštěvníkům také Advent:

V sobotu v 15 hodin začíná na zámku v Bechyni "Odemčený zámek" a to průvodem od zámecké brány. Připravena je volná prohlídka po vánočně vyzdobených přízemních sálech zámku, v černé kuchyni se bude podávat svařené víno a další vánoční dobrůtky. O správnou atmosféru se postará dětský a dospělý pěvecký soubor Nokturno z Tábora.

V neděli od 15 do 19 hodin zavítá Mikuláš do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a bude rozdávat radost dětem i dospělým. V~té chalupě, kde návštěvník uvidí světlo v oknech, může vstoupit.

Milevské muzeum vás zve na tradiční vánoční jarmark, který se koná v neděli od 9 do 17 hodin. Můžete vidět ukázky tradičních lidových řemesel, vybrat si z bohaté nabídky voskových svíček, betlémů, vánočních ozdob, pohlednic, solných lamp, perníků, ozdobných minerálů, knih milevských autorů nebo ochutnat horkou medovinu.

Asociace žen diplomatického sboru připravila na neděli charitativní Vánoční bazar. Bude se konat od 10 do 16 hodin v pražském hotelu Hilton. Co tam najdete, nám řekla jedna z organizátorek Lenka Randíková:

V sobotu budou mít mikulášskou nadílku i v plzeňské zoologické zahradě. Nebude chybět soutěž o ceny anebo čertovský guláš. Program začne už v 10 hod. Vyznavači tradic a koled si určitě nenechají ujít koledování v zahradě. Zpestřením adventní nabídky podvečerní komentované procházky vánočně vyzdobenou plzeňskou zoo. Sraz je v 16.45 u hlavní pokladny.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové se už také zahalila do vánočního. Atmosféru popsala přímo Radiožurnálu ředitelka zoo Dana Holečková:

A v neděli přijde do královedvorské zoo Mikuláš. Po poledni se děti mohou těšit nejen na něj, ale také na tygra, který s Mikulášem chodí místo čerta. Připraven bude malý kviz. Od 13 do 17 hodin se děti budou moci povozit na poníkovi.

Tradiční výstava betlémů a zvyků spjatých s obdobím adventu a vánočních svátků s poetickým názvem 'Pojď se mnou , bratříčku, k malýmu Ježíšku', je k vidění na zámku v Přerově. Autor expozice Milan Chumchal dodává, že k vidění jsou čtyři desítky vystřihovaných betlémů pocházejících z rozsáhlé soukromé sbírky Františka Karase z Prahy:

Výstava betlémů na přerovském zámku bude otevřena i přes svátky až do konce letošního roku a to denně mimo pondělí, od 8 do 16 a v sobotu a neděli od 9 do 16 hodin.

Předvánoční, vánoční i povánoční zvyklosti Plzeňanů v minulém století představuje výstava v plzeňském národopisném muzeu. Uvidíte nejen vánoční pečivo, ozdoby, hračky, pohlednice, ale i lyže, brusle a řadu dalších předmětů spjatých se zimním obdobím.

Milevské muzeum zve na výstavu 'Vánoční betlémy ze sbírek pana Františka Valeny'. Uvidíte například příbramské betlémy, šumavský betlém, kralický, orlický. Jsou tedy vystaveny betlémy jak historické, tak novodobé.

Ve Wenkeově domě v Jaroměři, tedy v tamním Městském muzeu, můžete v sobotu od 9 hodin navštívit tradiční akci 'Advent v muzeu'. Co všechno nabídne, nám sdělila ředitelka muzea Olga Mertlíková:

Adventní koncert nachystali na 16. hodinu v Kapli svatého Kříže na zámku ve Slavkově u Brna. Vystoupí Zámecké žesťové kvinteto ze Slavkova a Malé hudební sdružení z Rousínova. Instrumentální provedení skladeb starých mistrů se bude prolínat s pravoslavnými liturgickými písněmi v podání komorního sboru. Mikuláš se spustí z nebe a spolu s čerty a andělíčkem začne v Kulturním centru Zahrada na Praze 4 obdarovávat děti už v pátek. V sobotu mohou děti navštívit tvůrčí, hravé a úsměvné dopoledne. Odpolední pohádka je samozřejmě také mikulášská. Večer vyvrcholí "Mikulášským bálem s andělíčkem Andělkou", začátek je v 16.30.

České Dráhy připravily tradiční jízdy parního vlaku s Mikulášem. V sobotu i v neděli se vyjíždí z nádraží Praha-Braník. Na oba dny jsou připraveny 3 jízdy - v 10, ve 13 a atraktivní večerní v 16 hodin, která povede noční osvětlenou Prahou po trati 'Pražského semmeringu'. V parních vlacích bude procházet Mikuláš se svoji družinou.

Společnost STOB už tradičně organizuje předvánoční sobotu pro ty, kteří se chtějí něco dozvědět o zdravém životní stylu. Čeká Vás dopolední blok cvičení ve třech tělocvičnách, novinkou budou Afrotance. Nebudou chybět přednášky o problematice tuků a vyzkoušíte si nový druh pohybové aktivity "Nordic walking". Odpoledne je připraven lationaerobik a dále cvičení s overbally pro všechny. Akce se koná od 10 do 15 hodin v základní škole Rakovského, v Praze 4 - Modřany.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Piště také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Petr Doležel.

autor: pet
Spustit audio

Více z pořadu