Tipy na víkend 28.-30. března

Stále nevíte, co o víkendu podniknout? Pročtěte si naše víkendové tipy a možná na něco přijdete. My vás zveme na prohlídku meteorologických stanic, na zahájení sezony na hradě Křivoklát, nebo na výstavu loutek z filmů Fimfárum. Pěkně si víkend užijte!

V Praze můžete až do 4. dubna zamířit na Febiofest. Přehlídka pak navštíví dalších osm měst v Čechách a na Moravě. Centrem festivalu je pražské multikino Village Cinemas na Andělu. Projekci vzácných filmových kopií poslouží archivní kino Konvikt - Ponrepo. Bližší informace se dozvíte na internetové adrese www.febiofest.cz.

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti se i letos chystá na tradiční pohádkovou Noc s Andersenem. Speciálním hostem akce bude letos starosta města Libor Karásek, který malým milovníkům knížek přečte starostenskou pohádku od Karla Čapka. Letošní Noc s Andersenem se uskuteční v pátek 28. března v budově knihovny ve Velehradské ulici.

Pokud chcete vědět, jak se předpovídá počasí, máte jedinečnou šanci v sobotu. Český hydrometeorologický ústav pořádá od 9 do 14 hodin Den otevřených dveří na svých pracovištích v Praze-Komořanech, na Libuši, v pobočkách v Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě, dále na všech profesionálních meteorologických stanicích v celé ČR (kromě letišť a Klementina).

A tady mám pozvánku na šachy: V sobotu v půl deváté ráno začne v Kulturním domě v Bohuslavicích šachový turnaj Bohuslavice Open 2008. Zúčastnit se mohou všichni hráči šachu, znalí pravidel hry bez rozdílu výkonnosti. Hraje se Švýcarský hrací systém, s hodinami 20 min. - 7 kol, bez povinnosti zapisovat partii.

Na klasický romantický balet o nešťastné lásce můžete zamířit v sobotu od 19 hodin do Moravského divadla v Olomouci. Nenechte si ujít půvabné baletní představení Adolpha Charlese Adama Giselle v režii Jiřího Kyseláka.

"Vánoční stromky, stromy pro život" - to je název projektu, který tradičně pořádají brněnské ekologické organizace. Lidé, kteří chtějí přispět k ochraně životního prostředí, si na Vánoce mohou zakoupit živou jedličku v květináči. Tu pak vysadí na vybrané místo v lese. A právě majitelé těchto jedliček se v sobotu v deset hodin dopoledne sejdou na zastávce lesní školka za brněnskými Soběšicemi. Mohou mezi nimi ale být i ti, kdo si jedličku nekoupili.

Živo bude v sobotu na Křivoklátě. Hrad vstoupí do nové sezony. Bude se otevírat hrad, řeka Berounka a také rakovnicko-křivoklátské cyklostezky.

Do Strakonic můžete zamířit na loutkářskou přehlídku Skupovy Strakonice. Skupovy Strakonice jsou jednou z nejstarších přehlídek v Česku. U zrodu festivalu stál domácí loutkářský soubor Radost, o jehož existenci se zasloužil rod strakonických divadelníků Křešničkových. Autor světoznámých loutek Spejbla a Hurvínka Josef Skupa se narodil ve Strakonicích v roce 1892.

Národní divadlo moravskoslezské uvede v neděli premiéru dětské opery Václava Trojana Kolotoč. Na jevišti bude hrát a zpívat nejméně šest desítek dětí, také proto patří opera k nejtěžším zpracovaným titulům. Opera Kolotoč se do Ostravy vrací po 48 letech.

"Ludvíku, neodmlouvej a cvič!" - tak se jmenuje koncert, který můžete se svými ratolestmi navštívit v neděli 14.30 v Domě umění ve Zlíně. Moderátoři Ilja Šmíd a Honza Řezníček budou vyprávět o životě a díle L. van Beethovena. Filharmonii Bohuslava Martinů bude dirigovat Roman Válek a sólistkou na housle bude Barbora Valečková.

Na kopec Spravedlnost u Velké Bíteše na Žďársku se můžete v neděli s historickým průvodem. Na někdejší popraviště, kde uvidíte ukázku hrdelního práva, vyrazí v 18 hodin.

V pražském Rudolfinu uvede v neděli v 19.30 plzeňská filharmonie pod taktovkou dirigenta Jiřího Maláta čtyři světové premiéry - od Pavla Trojana "Sinfonia giocosa", od Zdeňka Šestáka "Koncert č. 2 pro violoncello a orchestr Cesta poznání", od Pascala Zavara "Alia pour orchestre" a Pierra Bartholoméa "La Folie dúOedipe. Suite pour orchestre". Na violoncello zahraje Michal Kaňka.

VÝSTAVY

Výstava Poslové magie, kterou najdete v Náprstkově muzeu v Praze, představuje soubor téměř stovky exponátů pocházejících ze subsaharské oblasti a dokumentujících rozmanitost tradiční africké kultury i způsobu života obyvatel. Vystavené loutky a masky můžete navíc poznávat dotekem.

Komorní galerie fotografie na Starém Městě v Praze vystavuje kolekci historických snímků nazvanou Volá Londýn - Československá vláda v exilu 1939-1945. Autorem vystavených fotografií je oficiální fotograf československé exilové vlády Erich Auerbach. Snímky zachycují dramatické historické události od vyhlášení mobilizace armády v roce 1938. Auerbach fotografoval formování zahraničních vojenských oddílů československých dobrovolníků, zaměřil se i na obrazové mapování činnosti členů exilové vlády i válečných osudů dalších občanů Československa v Británii.

Zneklidňující pohled na život v USA od 90. let minulého století do současnosti přináší retrospektivní výstava amerického fotografa Gregoryho Crewdsona v pražské Galerii Rudolfinum. Výstava fotografií, které na první pohled mohou vypadat jako dokumentární, avšak všechny jsou naaranžované, potrvá do 25. května.

České muzeum výtvarných umění na Starém Městě v Praze vystavuje ve svých románských sklepních výstavních prostorách sochy Jiřího Kačera. Výstava nese název Jádra. Kačer vystavuje kamenné prvky pocházející z geologických vrtů, které opracoval pouze drobnými úpravami.

Symboly zachycující pocity, myšlenky a proměny člověka znázorňuje výstava náhrobků s názvem Time Exposure rumunské umělkyně Ioany Nemesové. V pražské Galerii Jiří Švestka potrvá do 5. dubna. Nemesová je loňskou nositelkou mezinárodního ocenění Future of Europe pro mladé tvůrce z východní Evropy, které uděluje Galerie současného umění v Lipsku.

Reprezentativní kolekci moderního umění z Tchaj-wanu vystavuje Moravská galerie v Brně. V Místodržitelském paláci najdete díla 12 současných umělců několika generací, kteří volí různá témata a různé vyjadřovací prostředky, od klasické malby přes trojrozměrné objekty až k videu. Výstava nese název Bubble tea, což je oblíbený tchajwanský koktejl z čaje, mléka, cukru a dalších přísad, například tapioky, ibišku a růží. Podle kurátorů nápoj mixující různé ingredience dobře vyjadřuje povahu současného ostrovního umění.

Nepříliš známou uměleckou disciplínu s mezinárodním označením paper art představuje výstava Papír a kniha IV. v brněnské Galerii Milana Zezuly. Zjistíte, že papír nemusí výtvarníkům sloužit jenom jako podklad nebo nosič uměleckého sdělení, ale také jako svébytný materiál a prostředek k vyjádření.

Děti i dospělé potěší výstava originálních loutek, dekorací a výtvarných návrhů z celovečerních loutkových filmů Fimfárum Jana Wericha a Fimfárum 2. Najdete ji v Severočeském muzeu v Liberci. Největší část expozice dřevěných a dřevěnokovových loutek je tvorba šestatřicetiletého Aurela Klimta.

V Regionálním muzeu v Chrudimi najdete novou stálou výstavu s názvem Umělecký plakát. Představuje reklamní a propagační tvorbu z doby před zhruba 100 lety, kdy se jí věnovali i vynikající výtvarníci. Výstava zasahuje období od roku 1891 až do roku 1917. Vznikla z celkové kolekce, která je uložena u nás v muzeu. Byla vytvářena asi od roku 1896 a obsahuje celkem 157 uměleckých plakátů.

Velikonoční výstavu si můžete až do 6. dubna prohlédnout ve skanzenu Betlém v Hlinsku na Chrudimsku. Uvidíte takzvané mluvící kraslice, ale také pletené pomlázky i tradiční velikonoční pečivo a zvyklosti.

V domě U Beránka v českobudějovické Krajinské ulici je nově otevřena galerie a čítárna. Najdou tam výběr knih a dalších tiskovin o dějinách Českých Budějovic, katalogy výstav a jinou, především historickou literaturu. Při četbě se můžete občerstvit vybranými druhy čaje a kávy.

Valašskomeziříčské muzeum ukazuje prostředí školy v 50. letech dvacátého století. Součástí expozice je nejen kompletní školní třída, ale i předměty a učební pomůcky z doby první republiky, které s úspěchem využívali učitelé i v době padesátých let. Socialistická škola padesátých let byla plná dětí, rámusu, obrázků, vlaječek, písniček a barev. Voněla inkoustem a občas kouřícími kamny. Setkávala se tu přítomnost s minulostí, kterou nešlo den ze dne změnit.

Ilustrace osmi předních českých výtvarníků si můžete prohlédnout v galerii v Malovaném domě v centru Třebíče. Vystaveno je tentokrát na pět desítek velkoformátových obrazů, které jsou speciálně nainstalovány tak, aby si je mohly dobře prohlédnout především děti. Ani tentokrát v galerii nechybí ilustrace jedenasedmdesátiletého třebíčského rodáka Josefa Kremláčka. Od výtvarnice Lucie Dvořákové v galerii najdou návštěvníci třeba obrázky ke Starým řeckým bájím a pověstem. V Malovaném domě vystavuje také Eva Sýkorová-Pekárková a k vidění jsou ještě obrázky Olgy Franzové, Jiřího Fixla, Olgy Tesařové a Barbory Kyškové.

V Památníku Alfonse Muchy v Ivančicích nejdete výstavu o fotografování. Jmenuje se "Pozor, vyletí ptáček!" a uvidíte na ní pomůcky pro fotografy i nejrůznější typy fotoaparátů - od historických po digitální.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio