Tipy na víkend 17.-19. října

Také tento víkend nabízí spoustu zajímavých akcí, na které stojí za to se vypravit. V Tipech na víkend vás zveme třeba do Písku na oslavy klubu velocipedistů, do skanzenu v Zubrnicích, na výlov největšího z tovačovských rybníků nebo na netradiční prohlídku hradu Sovinec. Krásný víkend!

V pátek startuje koncertem v Kolíně benefiční turné hudebních skupin Tři sestry, Wohnout a Vypsaná fixa na podporu nízkoprahových klubů pro děti a mládež. Hlavním cílem koncertů je představení klubů veřejnosti. Na místě konání koncertů budou mít kluby informační stánky, během přestávek se budou promítat na velkoplošných obrazovkách krátké klipy ze života klubů. Začátek koncertu ve Starých lázních Kolín je v 19 hodin.

V kostele sv. Bartoloměje v Pelhřimově můžete v pátek vidět obří svíci dlouhou 390 centimetrů. Jedná se o nejdelší svíčku v Česku, která je zbrusu novým exponátem Muzea rekordů a kuriozit. Při té příležitosti bude k vidění další horká novinka - nejdelší kněžská štola v ČR, kterou 4. října 2008 předal monsignor Pavel Posád pelhřimovskému vikáři P. J. Stehlíkovi.

Památník Velké Moravy - Slovanské hradiště v Mikulčicích připravilo pro dětské návštěvníky a školní výpravy na pátek Den dravců. V letové akci uvidíte 30 druhů dravých ptáků (sovy, orly, sokoly, supy, rarohy, káňata, výry, sovičky a další dravce).

Klub velocipedistů Písek, založený Augustinem Reinerem, v sobotu slaví 121. výročí a vy můžete být u toho. Stačí, když zamíříte do Palackého sadů před restauraci U Reinerů. Uvidíte přehlídku starých kol a jejich majitelů v dobovém oblečení. V 11.30 začíná jízda všech velocipedistů centrem města přes tři náměstí k Putimské bráně a přes Sladovnu na Kamenný most.

V České Skalici u vily Čerých začne v sobotu v 15 hodin komponovaný doprovodný program k šestému ročníku akce Slavnosti stromů, při které bude v různých lokalitách v České Skalici a okolí vysazeno několik stromů.

V Jihlavě na kopci Skalka vypukne v sobotu ve 14 hodin drakiáda na téma létající cirkus. Program bude doprovázet soutěž o nejkrásnějšího draka a nejlepší akrobatický kousek na obloze.

Na podzimní zemědělské práce na poli i na gruntu se můžete podívat v sobotu ve skanzenu v Zubrnicích. Kdo bude chtít, může si zkusit vymlátit obilí cepy, připravena bude výstava historických traktorů, orba pole koňským zápřahem, sušení ovoce v historické sušárně, zpracování lnu a mnoho dalšího.

Ovocnářské slavnosti se odehrají v sobotu v Ploskovicích. Kromě nákupu výběrových jablek budete moci ochutnat také jablečné zákusky nebo ovocné nápoje. Dopoledne jsou pro děti i dospělé připraveny hry a soutěže.

Chcete lépe poznat stromy? Přijďte v sobotu od 9 do 15.30 do zámeckého parku ve Vrchlabí. Zúčastnit se budete moci soutěže o Kaštánka - nejhezčí výrobek z podzimních plodů. Pro děti jsou nachystány hry o stromech a v poledne se budou péct jedlé kaštany.

V sobotu vypukne na Horním hradě v Ostrově na Karlovarsku oblíbená hradní akce, při které uvidíte starý hrad v novém světle a uslyšíte dávné příběhy v neobvyklém podání. Hrad oživí spolek šermířů Savioli a ohnivé divadlo.

Od soboty do neděle budou rybáři provádět výlov největšího z tovačovských rybníků, tzv. Hradeckého rybníka. Začíná se brzo ráno a nevšední zážitek můžete spojit s ochutnávkou místních rybích specialit nebo prohlídkou zámku Tovačov.

Udělat něco pro své zdraví můžete v sobotu, pokud zamíříte do Základní školy Rakovského v Praze-Modřanech. Je tam připraven Den zdraví pro občany trpící obezitou i pro všechny příznivce zdravého životního stylu. Od 10 hodin se můžete těšit na bohatý program. Vyzkoušíte si nejrůznější druhy cvičení, odstupňované dle intenzity od úplných začátečníků až po pokročilé (aerobik, výuka několika druhů tance, včetně břišního, cvičení na fitballech, s overbally, tai-či, výuka jízdy na trojkolkách, nordic walking, relaxaci). Nebude chybět ani turnaj ve stolním tenise a odbíjená pro amatéry.V průběhu dne bude měřen cholesterol, krevní tlak, tuk, glykémie, denzita kostí. Z těchto měření a z testu zdatnosti vám bude spočítán index zdraví. V rámci Dne zdraví budete moci konzultovat své problémy s odborníky STOBu, s nutričními terapeuty, cvičitelkami a dalšími odborníky a zvolit druh terapie šitý na míru právě vám.

Na mezinárodní výstavu ušlechtilých koček se o víkendu můžete vydat do pražského Kongresového centra. Otevřeno bude po oba dva dny od 9 do 17.30 hod. V rámci výstav proběhne v neděli speciální soutěž Exotické kočky.

O víkendu můžete zamířit do Hvězdárny ve Valašském Meziříčí na seminář nazvaný Planeta Země - dnes a zítra. Populárně-naučný seminář je určen široké veřejnosti, pracovníkům hvězdáren, členům astronomických kroužků, pedagogickým pracovníkům a všem dalším zájemcům o přírodu.

V Křečhoři na Kolínsku navštivte v sobotu od 14 hodin Štrůdlování - zábavné odpoledne se soutěží o nejlepší štrůdl či výrobek z jablek. Doprovodný program tvoří výstava obrazů výtvarné skupiny Bez rámu, fotografií Jana Jirouška a fotografického sdružení Toulavé čočky, divadlo a koncert.

Den otevřených dveří Karlova mostu a Muzea Karlova mostu se odehraje v sobotu. Od 9 do 15 hodin budete moci navštívit staveniště mostu, svézt se lodí pražskými Benátkami a nahlédnout pochopitelně do nové expozice muzea.

Na závody psích spřežení Bono 2008 můžete o víkendu zamířit do Červeného Kostelce. V autokempu Brodský se sejde asi stovka závodníků. Soupeřit budou v kategoriích canicross, bikejoring, scooter-koloběžka 1-2 psi, 3kolový vozík 2-4 psi, 4kolový vozík 5-8 psů. Startuje se v sobotu ve 12 hodin a v neděli v 10 hodin.

Podzimní příroda servíruje úžasné dary - nekonečné zdroje materiálu pro aranžování. Vybarvují se listy, zrají plody, stromy a keře přinášejí nepřeberné množství jedinečně vytvarovaných větví. V Botanické zahradě v Praze-Troji pro vás připravili ukázku podzimního aranžování s předními floristy. Ve stanu v areálu Jih (venkovní expozice), po oba dny vždy ve dvou blocích: poprvé od 10 do 12 hodin, podruhé od 14 do 16 hodin zájemcům předvedou klasické i moderní způsoby vazby. Zhotovené práce budou následně vystaveny.

Vytrubované halali, ochutnávka vín, ukázky dravců i umění šermířů - to všechno na vás čeká v neděli na Hubertově jízdě na zámku v Lysicích. Akce začíná ve 12.30, kdy se na nádvoří zámku sejdou jezdci letošní jízdy pod vedením Václava Vydry. Interiéry zámku jsou zkrášleny bohatou podzimní výzdobou, věnovanou především lovecké zálibě původních šlechtických majitelů zámku.

Netradiční prohlídky hradních zákoutí vás o víkendu čekají na hradě Sovinec. Uvidíte také divadelní scénky a výcvik mušketýrů, nahlédnete do mučírny a hradního sklepení. Při prohlídkách vystoupí skupina historického šermu a střelby Salva Quardia.

V Českých Budějovicích můžete v neděli navštívit od 10 hodin Den otevřených ateliérů, který patří do česko-rakouského projektu Kulturní most a jehož cílem je zvýraznit jihočeské výtvarné a užité umění. Nultý ročník akce představí umělce z Českobudějovicka a Českého Krumlova.

V Letohradu na Orlickoústecku začne v neděli ve 13 hodin honění kohouta. Jedná se o tradiční akci, při níž se dvě svobodné dívky s cepy snaží dohonit svobodného mládence, který před nimi utíká s kohoutem v náručí. Akci najdete na autobusové zastávce Pod břehem.

VÝSTAVY

Málo známého českého kreslíře a ilustrátora Bohumila Konečného (1918 až 1990) přibližuje výstava, která začala v pražském Obecním domě. Přestože ilustroval dobrodružné knihy oblíbených autorů, vytvořil mnoho reklamních plakátů pro známé české podniky a přátelil se se Zdeňkem Burianem, mnoho lidí jméno Konečného přezdívaného Bimba nezná. Výstava ukazuje jak Konečného ilustrace dobrodružných knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, tak jeho reklamní tvorbu, exportní kalendáře i práci v duchu socialistického realismu a jeho volnou tvorbu.

Fenomén diapozitivů, s nimiž mají mnozí příslušníci střední a starší generace spojené četné večery v rodinném kruhu, připomíná výstava v pražské galerii Školská 28. Diváci uvidí historické diaprojektory, příběhy vytvořené z nalezených i nově vytvořených "diáků" i rodinné dokumenty spojené s dobou diapozitivů. Výstava Diapozitiv - audiovize v éře domácích médií potrvá do 31. října.

Jedinečnou příležitost podívat se na hrobku faraona Tutanchamona plnou pokladů ve stavu, v němž ji našel slavný archeolog Howard Carter (1874-1939), budou mít milovníci historie v brněnském Titanic hall. Součástí expozice věnované tomuto panovníkovi starověkého Egypta je totiž její dokonalá kopie. Výstavu tvoří 1200 exponátů, které jsou přesnými napodobeninami původních předmětů. Vyráběli je egyptští řemeslníci podle starých technologií přesně podle originálů.

Pozoruhodnou kolekci afrických loutek vystavuje Moravské zemské muzeum v pavilonu Anthropos v Brně. Návštěvníci zjistí, že v Africe nejsou loutky dětské hračky, ale magické předměty, s nimiž mohou zacházet jen dospělí. Exponáty pocházejí z celého kontinentu, od Středozemí přes Saharu až k mysu Dobré naděje.

Nová fotografická výstava Moravské galerie v Brně dokazuje, že i v Česku bují divoká a nikým neregulovaná příroda. Kurátoři shromáždili snímky, které pořídili slavní i dosud neznámí fotografové v českých pralesích od šumavského Boubína po beskydské Mionší. Nejstarší vystavené snímky pocházejí z 30. let minulého století, další jsou ze současnosti.

Mezinárodní přehlídka grafického designu Bienále Brno 2008 končí. Poslední možnost navštívit osm bienálových výstav ve třech budovách Moravské galerie v Brně máte v neděli.

Výstava poštovních známek, navržených akademickým malířem, grafikem a rytcem Bedřichem Housou, začala v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Housa vytvořil během uplynulých 60 let zhruba 400 poštovních známek, rytin a poštovních cenin.

Přes 700 děl exlibris, od téměř dvou stovek výtvarníků, je do 9. listopadu k vidění na 12. trienále exlibris v Divadle Karla Pippicha v Chrudimi. Expozice, kterou připravil Kabinet exlibris Památníku národního písemnictví, představuje současnou tvorbu exlibris z let 2006 až 2008.

Literární tvorbu českých výtvarníků a výtvarná díla českých spisovatelů představuje výstava Slovem i obrazem v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Výstava je pomyslným mostem mezi dvěma obory, které si v minulosti byly poměrně blízké. Z historie světového i českého umění lze doložit mnoho autorů, kteří byli schopni dosáhnout vynikajících výsledků ve slovesné i výtvarné tvorbě. Z českých autorů lze jmenovat třeba Karla Hynka Máchu, Karla Hlaváčka, Jindřicha Štyrského, Karla Teigeho či Josefa Čapka a Josefa Ladu.

V Muzeu východních Čech v Hradci Králové začala výstava nejstarších archivních dokumentů Hradecka. Pergamenové listiny a zlomek knihy ze sbírek Státního okresního archivu v Hradci Králové budou k vidění do 19. října. Vystavená je například listina z roku 1225, kde je první písemná zmínka o Hradci Králové jako městu. Vystaveny jsou také další pergameny do roku 1382 a zlomek berního rejstříku města Hradce Králové z přelomu 14. a 15. století.

Slavnostní vernisáží byla v Koordinačním a informačním centru na vsetínských Trávníkách (bývalé Alcedo) zahájena výstava černobílých snímků vsetínského fotografa Roberta Goláně. Expozice s jednoduchým a výstižným názvem Fotografie mapuje jeho dílo v průběhu posledních patnácti let.

Výstavu obrazů Hany Bednářové nazvanou Krajiny mých snů nabízí výstavní síň vsetínského městského úřadu. Devětačtyřicetiletá rodačka z Olomouce a absolventka Filozofické fakulty Univerzity Palackého Hana Bednářová se kresbě a malbě intenzivně věnuje přibližně deset let.

Kardinál František z Dietrichsteina - prelát a politik neklidného věku - to je název výstavy, kterou můžete až do 4. ledna navštívit v olomouckém Arcidiecézním muzeu. Jde o první z řady tematických výstav, které chce muzeum věnovat olomouckým biskupům a arcibiskupům. Kardinál Dietrichstein stál v čele olomoucké diecéze v letech 1599 až 1636. Jeho život přibližuje na sedm desítek exponátů.

Stálou expozici, přibližující život vlasteneckého kněze Františka Bernarda Vaňka (1872 až 1944), otevřelo Muzeum Vysočiny v Pelhřimově v obnoveném zahradním domku Děkanské zahrady. Děkana, spisovatele a zakladatele chrámového družstva i veřejného kluziště už v zahradě připomíná památník, jenž byl vybudován k 50. výročí Vaňkovy smrti v koncentračním táboře Dachau.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio