Tipy na svátek a víkend: Svatováclavské slavnosti, bramborové i jablečné hody nebo Světový den zvířat

27. září 2017

Sváteční den si můžete užít třeba na národní pouti ve Staré Boleslavi, na Tabooku v Táboře nebo v ostravském Divadle Antonína Dvořáka. O víkendu můžete zamířit na pražskou náplavku na Chilli Fest nebo na hrad Kost, kam se sjedou nejlepší provazochodci z Evropy. Hezky si volné dny užijte!

Praha: Světový den zvířat, A Capella Festival i Vegefest

Na pražském Výstavišti navštivte v sobotu festival You Fest. Vystoupí mimo jiné rapper Ego, kapela Slza, skupina Blakkwood, Celeste Buckingham, Sebastian, Pavel Callta, Monika Bagárová, Paulie Garand nebo DJ Wich.

Na pražské smíchovské náplavce začíná v sobotu v 10 hodin festival Chilli Fest, který nabídne kromě široké nabídky pálivých jídel, koření, omáček, bylinek, sladkostí a pálivých drinků také zajímavý program v podobě bubenické show nebo ohňové show, vystoupení rockabilly kapely, výstavy hot rod automobilů či soutěže v pojídání chilli papriček.

Čtěte také

Pojďte se v sobotu a v neděli podívat na Fakultu informačních technologií ČVUT na mezinárodní soutěže Prague Open 2017 v rychloskládání Rubikovy kostky. Skládat se bude rukama, nohama i poslepu.

Jedna z nejlepších italských vokálních skupin Cluster bude hostem Prague A Cappella Festivalu, jehož druhý ročník se koná od čtvrtka do soboty v holešovické La Fabrice v Praze. Účastníci akce se věnují stylu charakteristickému vokální hudbou nebo zpěvem bez doprovodu hudebních nástrojů.

La Fabrika

Prague A Cappella Festival je určen nejen příznivcům vokální hudby, ale i hudebníkům a zpěvákům. Nabízí třídenní workshop, pro existující vokální skupiny i jednotlivce, kteří by si chtěli zpěv vyzkoušet. Lektory a cappella workshopu budou členové hostitelské vokální skupiny Skety.

Staré purkrabství na pražském Vyšehradě zve o víkendu na vegetariánský festival pro šest smyslů Vegefest 2017. Na programu budou mimo jiné ukázky živého vaření a přednášky o udržitelném životním stylu.


Nadace na ochranu zvířat pořádá v sobotu od 11 hodin v parku Na Pankráci v Praze oslavu mezinárodního svátku zvířat – Světový den zvířat 2017.

Na pražském Výstavišti startuje v sobotu v 15 hodin finále neoficiálního mistrovství ČR v parkouru Blend 42 Vodka Parkour Cup v překonávání překážek v přirozeném prostředí.

Na Hradčanském náměstí v Praze začíná v sobotu v 19 hodin koncert Karel Hašler Open Air. Vystoupí Šlapeto, Slza, Jarek Nohavice, Václav Noid Bárta, Iva Pazderková a další.

Loutkové divadlo nebo různé soutěže si v sobotu můžou užít děti v zahradě Nemocnice pod Petřínem. Praha 1 tam pořádá Drakiádu, začíná ve 14 hodin.

Středočeský kraj: Svatováclavská pouť, Křivoklání a vinobraní na Karlštejně

Na Mariánském náměstí v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi začíná ve čtvrtek v 10 hodin národní svatováclavská pouť. Poutní mši bude sloužit biskup František Václav Lobkowicz a kazatelem bude kardinál Dominik Duka.

Nenechte si o víkendu ujít 21. ročník Karlštejnského vinobraní. Začíná v sobotu ve 13.30 historickým průvodem od prostranství před vinařskou stanicí.

Křivoklání

Na hradě Křivoklát začíná v sobotu 23. ročník Křivoklání. Šermířská skupina Merlet zde oslaví 30 let své existence. Akci můžete navštívit i v neděli.

V lesním divadle v Řevnicích se v sobotu od devíti hodin zapojte do druhého ročníku závodu v severské chůzi neboli nordic walkingu. Pořádající nezisková organizace Nordic Walking Challenge opět spojí síly s nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška, který pomáhá nevidomým. Ti se řevnického závodu také zúčastní.

Čtěte také

V Dolních Břežanech u Prahy začíná v neděli ve 14 hodin sochařský happening britského umělce Rogera Hiornse v rituálu pohřbení letadla – sovětské stíhačky MiG-21. Připraveny jsou také přednášky a prohlídka laserového centra ELI Beamlines od 11.00. Akce se koná při příležitosti 100. výstavy Galerie Rudolfinum od jejího založení v roce 1994.

Nová výstava s názvem 30 let: Fenomén Favorit přibližuje v mladoboleslavském Škoda Muzeu návštěvníkům proces vývoje favoritu včetně spolupráce s designovým studiem Bertone. Připomíná také úspěchy tohoto modelu v motoristických závodech.

Jihočeský kraj: Svatováclavské slavnosti v Krumlově i v Táboře a festival malých nakladatelů

V Českém Krumlově najdete ve čtvrtek Svatováclavské slavnosti, které do neděle nabídnou folklor, nové krumlovské pivo, degustaci evropských vín, ukázku hašení požáru, model starého vltavského voru, sportovní program, volný vstup do galerií i koncert kapely Žalman & spol.


V Táboře si nenechte ujít Tabook, mezinárodní festival malých a středních kvalitních nakladatelů.

Téma letošního ročníku festivalu Tabook zkoumá, zda a jak je v české literatuře přítomen humor. Jako hosté přijedou například Jáchym Topol, Petr Placák, Lenka Lagronová, Václav Jamek či Irena Dousková. Tabook najdete v Táboře až do neděle.

Svatováclavské slavnosti v sobotu v Třeboni zahájí příjezd Svatého Václava v 10 hodin. Akce nabídne tanec, hudbu, ochutnávky oceněných Regionálních potravin Jihočeského kraje, piva a vína, řemeala, výstavu zahrádkářů i celodenní trh.

Karlovarský kraj: Knihobraní v Chebu regionální Den železnice i fotografický workshop pro děti

Muzeum v Chebu bude v sobotu patřit knížkám. 15. ročník chebského Knihobraní bude zaměřený především na dětského čtenáře. Začne v 10 hodin a chybět nebude bohatý doprovodný program.

Knihy, láska ke knihám, knihomol

Oslavte v sobotu karlovarský regionální Den železnice. Na pestrý doprovodný program, který se koná v Mariánských Lázních, se můžete svézt z Karlových Varů parním vlakem. Odjezd je v 8 hodin.

Art Centrum Galerie 4 v Chebu zve na Workshop pro malé fotografy, který se koná v sobotu od 10.00 do 13.00 a od 14.00 do 17.00. Pod střechou si děti od 7 let a mládež vyzkouší tematické fotografování zapůjčenými fotoaparáty. Výsledky jejich snažení budou pak vystaveny do konce října v galerijním klubu.

Čtěte také

Plzeňský kraj: Svatováclavská jízda nebo výstava zachycující reflexi let 1938 až 1953 v díle českých umělců

V Chrastavicích na Domažlicku začíná v sobotu v 11 hodin 17. ročník Svatováclavské jízdy. Jezdci na koních pojedou z Chrastavic do Domažlic. Sraz je v Chrastavicích od 9.00, v 11.00 průvod vyjede do Domažlic, kam dorazí kolem poledne na náměstí.

Temné období dějin a odraz totalitních režimů v tvorbě českých umělců v letech 1938 až 1953 ukazuje výstava v Západočeské galerii v Plzni. Na zhruba 150 dobových fotografiích i v dílech výtvarníků ukazuje výstava Tenkrát v Evropě: Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953 roky, kdy přes tehdejší Československo putovaly stovky tisíc lidí.

Domažlice

Byli to utíkající němečtí antifašisté a Češi vysídlení ze Sudet před válkou, uprchlíci před fašismem, Židé, Romové a političtí vězni převážení do koncentračních táborů, po válce Němci vysídlení z pohraničí, lidé utíkající po komunistickém převratu na Západ i noví obyvatelé, kteří opuštěné pohraničí osidlovali.

Ústecký kraj: Václavská pouť v Lovosicích, ovocnářská výstava v Žatci a Farmářská slavnost v Mostě


Ve čtvrtek se vydejte do Lovosic na Václavskou pouť.

V Regionálním muzeu v Žatci začíná v pátek ovocnářská výstava. Dvoudenní akce ovládne Křížovu vilu. Venkovní prostor u vily ozdobí přehlídka výpěstků regionálních sadařů a šlechtitelů. Návštěvníci akce se můžou zapojit do hodnocení soutěže o nejkrásnější jablko.

V Mostě připravili na sobotní dopoledne Třetí farmářskou slavnost s podtitulem Jablečné hody. Součástí akce budou také soutěže o nejchutnější jablečný dezert a soutěž v dojení krávy. Budete si moct koupit kvalitní regionální potraviny nebo se pobavit pří doprovodném programu.

Liberecký kraj: Výstava jízdních kol, Svatohubertská slavnost i výstava předválečného umění

V Severočeském muzeu v Liberci začíná ve čtvrtek výstava jízdních kol. Je na ní k vidění šestnáct ojedinělých typů kol, které znamenaly zásadní přelom ve vývoji bicyklu, i velkolepé slepé cesty, které nikam nevedly.

Čtěte také

Vydejte se v sobotu na Svatohubertskou slavnost na hrad Valdštejn. Tradiční myslivecká slavnost s ukázkami cvičených dravců, vábniček nebo přehlídkou loveckých psů. Součástí bude Svatohubertská mše, vyhlášení vítězů dětské výtvarné soutěže a pasování na myslivce.

Valdštejn

Díla umělců sdružených v prvorepublikovém spolku Metznerbund vystavuje Oblastní galerie Liberec. Příprava výstavy zabrala několik let a předcházel jí dlouholetý výzkum. Metznerbund byl asi nejdůležitější a největší umělecký spolek německy hovořících výtvarníků v předválečném Československu.

Královéhradecký kraj: Svatováclavské posvícení, Slack festival nebo Staré pověsti české v Hostinném

Svatováclavské posvícení a dožínky najdete ve čtvrtek v České Skalici. Akcí vyvrcholí letošní Jiřinkové slavnosti.


Na hrad Kost na Jičínsku míří o víkendu provazochodci z Evropy a USA. Najdete tam Slack festival.

Chcete se potkat s Praotcem Čechem? Poměřit síly s udatným Bivojem? Nahlédnout do laboratoře Fausta nebo dílny Mistra Hanuše? Sáhnout si na bájného golema? Pak se v sobotu vydejte do Hostinného. Odpoledne si v městském parku budete moct zasoutěžit, pobavit se nebo si něco malého vyrobit na téma Staré pověsti české.

Pardubický kraj: Architektonická osobnost Litomyšle, naučná procházka s videomappingem a Den řemesel

V muzeu v Litomyšli začíná v pátek výstava Zdeňka Vydrová – architektka. Vydrová dlouhodobě působí jako městská architektka Litomyšle a patří ke klíčovým osobnostem, které stojí za úspěchem města coby jednoho z center současné české architektury. Výstava ji představí jako urbanistku, ale také jako autorku řady pozoruhodných novostaveb a rekonstrukcí.

Čtěte také

Vydejte se v sobotu na procházku po vodních stavbách Pardubic s výkladem o vodě v městském prostoru. Od 17 hodin uvidíte videomapping. Na procházku se vyráží od Automatických mlýnů.

V Sebranicích u Litomyšle si v sobotu užijte Den řemesel. Co vás čeká? Zpracování lnu i jiných rostlinných materiálů pečení chleba, drcení a mletí zrna, výroba keramiky, pletení ošatek a další řemesla.

Zvláštní housle, kde ozvučnici nahradil trychtýř

Ve Vysokém Mýtě začíná v neděli výstava historických hudebních nástrojů ze soukromé sbírky.

Vysočina: Dětské dopoledne, Slavnosti brambor a Den zvířat

Nenechte si ujít Svatováclavský dětský den v Havlíčkově Brodě. Během dopoledne vás v parku u dětského hradu čekají draví ptáci z ochranářské stanice v Pavlově, divadelní loutky či výcvik psů, děti se svezou na koni a projedou po rybníku Hastrman na nafukovacím raftu.

Připraven je pro ně skákací hrad, malování na obličej a řada soutěží, jimiž program obohacuje havlíčkobrodská Oblastní charita. Těšit se můžou návštěvníci také na hry, písničky a zábavu s diskžokejem Liborem Veselým.


Den zvířat oslaví v neděli jihlavská zoo. Od 11 do 15 hodin je tam připraven program zaměřený na americkou faunu.

V Bystřici nad Pernštejnem začínají v sobotu v 9.30 dvoudenní Slavnosti brambor s ochutnávkami bramborových jídel a piva a soutěží o nejchutnější bramborový salát.

Dýně ve všech podobách v sobotu zavalí zámek ve Žďáru nad Sázavou, připraveny jsou kreativní dílny, dýňové pochoutky, ale i inspirativní podzimní výzdoba.

Olomoucký kraj: 700 let hradu Bouzov a strašidelná výstava v Muzeu Kroměřížska

Jedna z nejnavštěvovanějších moravských památek, hrad Bouzov na Olomoucku, otevírá dlouho očekávanou výstavu připomínající 700 let od první písemné zmínky o hradu. Představuje nejen historickou listinu z roku 1317 s podpisem prvního majitele Búze z Búzova, ale i řadu archeologických nálezů či modelů hradu v různých obdobích.

Logo

Tvůrcům výstavy se podařilo od místních získat i původní pranýř a šibeniční kámen. Výstava s názvem 700 let na papíru a v kameni bude na hradě otevřena od neděle.

Čtěte také

Muzeum Kroměřížska otevřelo novou interaktivní výstavu s názvem v Muzeu straší aneb nebojte se trochu bát. Návštěvníkům představí pověry, legendy, pověsti a pohádky, které se v minulosti ústně předávaly z generace na generaci. Lidé si často nedokázali vysvětlit různé přírodní jevy, proto si k nim vymýšleli příběhy.

Jihomoravský kraj: Zážitkový den v Brně, Burčák Fest ve Znojmě i Husí slavnosti v Boskovicích

Ve čtvrtek si v Brně v Areálu dopravní výchovy Riviéra užijte s celou rodinou Den s Městskou policií, strážníci pro veřejnost nachystají spolu s celníky, hasiči, záchranáři a státní policií ukázky moderní a historické techniky, také soutěže či laserovou střelnici.


Den české státnosti oslaví Technické muzeum v Brně volným vstupným.

Boskovické Husí slavnosti připomínají někdejší proslulost boskovických husí, ceněných zejména na vídeňských trzích. I letos se návštěvníci mohou o víkendu těšit na dvoudenní programový blok v areálu Letního kina, kde vystoupí Václav Neckář se skupinou Bacily, Marek Ztracený, Kristína, Elan KontraBand a další.

Areál parku u Zámeckého skleníku obsadí po oba dny trh lidových řemesel, na kterém se vedle nezbytného občerstvení a doplňkového sortimentu budou prodávat i nejrůznější výrobky tradičních řemesel a produkty související s ročním obdobím a husami.

Moravskoslezský kraj: 110 let Divadla Antonína Dvořáka, růže na kunínském zámku nebo loutkářský festival

Ostravské Divadlo Antonína Dvořáka letos slaví 110 let od svého vzniku. Jubileum si ve čtvrtek připomene komponovaným večerem s názvem 110 let Divadla Antonína Dvořáka ve 110 minutách. Historii divadla bude mapovat také výstava v opuštěných výlohách v centru města.

Divadlo Antonína Dvořáka Ostrava

Někdejší Městské divadlo se otevřelo v sobotu 28. září1907 abylo první ryze divadelní budovou v Ostravě. Formou vyprávění, tance, hereckých a kostýmních výstupů, divadelních obrazů, projekcí či abstraktních výjevů budou ztvárněny různé události, které se váží k danému roku a budově divadla.

Na zámku v Kuníně na Novojičínsku se připravuje největší akce letošního roku. Ve čtvrtek tam začne tradiční floristická výstava Růže pro paní hraběnku. Letos ji doplní expozice Zámecký nezbeda – generál četnictva Josef baron von Kronenberg, kterou v zahajovací den doprovodí policie ukázkami současných policejních činností a soutěžemi pro děti.


Výstavu Růže pro paní hraběnku v sobotu v 11.00, 13.00 a 14.00 ve foyer zámku zpestří módní přehlídka.

Právě pro děti budou ve čtvrtek od 9.00 do 17.00 v podkroví zámku nachystána tři stanoviště, děti si budou moci vyzkoušet například laserovou střelnici. V zámeckém parku budou probíhat jak statické, tak dynamické ukázky a bude zde prezentována současná policejní výstroj i výzbroj, policejní technika, vozidla speciální pořádkové jednotky a vozidla dopravní policie.

V Divadle loutek v Ostravě začíná v neděli v 17 hodin mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse.

Loutka (ilustrační snímek)

Zlínský kraj: Dvacet let od povodní v Uherském Hradišti a lampionový průvod v Rožnově

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu připomínající události z roku 1997, kdy se městem prohnala povodeň. Návštěvníci se o jejím řádění budou moci přesvědčit především prostřednictvím autentických fotografií a videí. Výstava se však věnuje i uplynulým staletím, kdy velká voda zasáhla město mnohokrát.

Čtěte také

Podzimní putování s broučky Valašským královstvím připravili na sobotní večer ve Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V 18.30 vyrazí z knihovny symbolický dětský lampionový průvod do Dřevěného městečka, kde jsou připravena divadelní představení nebo světelná show.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu