Proleťte se srdcem Dolomit na křídlech orla. V Domě horské fotografie na jihotyrolském Kronplatzu

Na dohled od ikonické stavby Muzea Reinholda Messnera z ateliéru architektky Zahy Hadid nedávno otevřeli unikátní Dům horské fotografie. Těsné před zahájením provozu ho měl možnost navštívit Vladimír Kroc.

Muzeum horské fotografie najdete ve zrekonstruované staré budově přímo na vrcholu jihotyrolské hory Kronplatz. Jmenuje se příznačně Lumen.

Provedeme vás historií horské fotografie od jejích úplných začátků,“ vítá nás průvodkyně krátce před slavnostním otevřením expozice. Kolem nás se ještě dokončují instalace a znějí nejrůznější pracovní nástroje.

Dolomity z ptačí perspektivy

Součástí stálé výstavy jsou kromě jiného i fotografické přístroje – od těch nejstarších až po nejmodernější. Máme tu nejrůznější historické fotoaparáty včetně camery obscury, ale i současné nejmodernější digitální přístroje,“ pokračuje průvodkyně.

Ve virtuální části muzea si navíc můžete užít nevídanou romantiku, kde vám doslova narostou křídla. Uvidíte tu vrcholky hor očima letícího orla a proletíte se srdcem Dolomit.

Hory, to je marketing, turistika i náboženství

V Muzeu Lumen si opravdu každý najde to svoje – od multimediálních instalací přes stěnu slávy, rozverné černobílé fotografie naháčů na sněhu až po panoramatickou restauraci s tříhvězdičkovým michelinským kuchařem Norbertem Niederkoflerem.

Představujeme hory z nejrůznější perspektivy – marketing, turistika, sport, politika, historie nebo třeba víra. Představujeme svaté hory, třeba Kailash, ale i jiné kopce důležité pro různá světová náboženství,“ přibližuje průvodkyně.

Tibetská hora Kailash má pověst nepokořitelného vrcholu. Je posvátná pro čtyři asijská nábožentví – jde prý o mytický střed vesmíru. Na jejím vrcholu má nebeský trůn bůh Šiva, který tu přebývá se svojí manželkou Párvatí.

Reinhold Messner i Adam Ondra

Messner otevřel v Jižním Tyrolsku horské muzeum. Je to už jeho šesté

Horolezec Reinhold Messner u nově otevřeného horského muzea na vrcholu Kronplatzu v Jižním Tyrolsku

Přímo na vrcholu italského Kronplatz v Jižním Tyrolsku se o tomto víkendu otevřelo další – v pořadí už šesté – horské muzeum Reinholda Messnera. Jmenuje se Corones a prvním průvodcem byl zájemcům sám legendární horolezec.

Nezdolal ji ani nejslavnější jihotyrolský rodák, horolezec Reinhold Messner. Zato tady v muzeu Lumen je díky mluvícímu hologramu přítomen stále. „Spolupráce s ním je pro nás velmi důležitá. Kousek od nás má svoje muzeum, a tak jsme se dohodli, že budeme některé akce organizovat společně,“ doplňuje.

V muzeu najdete ale také českou stopu. Kolegyně si všimla fotografií zachycujících českého lezce Adama Ondru.

Součástí expozice je také obrovská maketa závěrky fotoaparátu, která se může otevírat a zavírat. „Když je zavřená, slouží jako filmové plátno, na které můžeme promítat. A když se otevře, naskytne se vám přes pomyslný obří objektiv neskutečný pohled na okolní hory,“ láká k návštěvě průvodkyně Muzea Lumen.

Spustit audio

Související