Timothy Garton Ash: Nevadí, že nemáme Havla a Walesu. Otázkou je, zda máme normální slušné politiky

30. září 2021

V kampani před českými parlamentními volbami se stále častěji objevuje téma migrace. A právě s ním podle britského historika Timothyho Gartona Ashe v Evropě vyhrávají volby populističtí politici: „Bez tématu migrace – které zahrnuje jak přistěhovalectví z oblastí mimo Evropu, tak svobodu pohybu uvnitř Evropské unie – by Spojeného království nehlasovalo pro brexit,“ připomíná. 

Celá otázka je podle něj zabalena do klamavého narativu spojujícího migraci, terorismus, islám a zločinnost. A na to prý voliči slyší, Ash ovšem argumentuje úspěšnou integrací více než milionu lidí, kteří v letech 2015 a 2016 přišli do Německa a dokázali si zde najít práci a naučit se jazyk.

Čtěte také

Migranty bude v následujících letech potřebovat i Česko. Stejně jako Maďarsko, Polsko a další země.

„Evropa by měla přesvědčit voliče, že nepotřebujete postavit novou železnou oponu, jako to udělalo Maďarsko, i když se obávám, že někteří čeští voliči jsou asi této myšlence nakloněni. Ale že je potřeba mít migraci pod kontrolou a řídit ji,“ zdůrazňuje.

Dobrá média jsou potřeba k tomu, aby lidé mohli vidět komplexní realitu a komplexní fakta. Se kterými pak klidně mohou nesouhlasit.
Timothy Garton Ash

Klíčová je v tomto role zodpovědných politiků, ale také institucí a médií. Zatímco ve Spojených státech média vytvářejí dvě odlišné reality, ve Velké Británii další polarizaci a nárůstu populismu brání veřejnoprávní BBC, tvrdí Ash.

„Dobrá veřejnoprávní média a dobrá nezávislá média jsou potřeba k tomu, aby lidé mohli vidět komplexní realitu a komplexní fakta. Se kterými pak klidně mohou politicky nesouhlasit,“ upozorňuje historik.

Vládne nespokojenost

Jedním z největších zážitků byl pro Ashe pobyt v Praze během sametové revoluce. Problém ale vidí v tom, že lidé zapomněli, o jak mimořádnou událost šlo, a začali si myslet, že přechod od diktatury k demokracii je trvalý.

Čtěte také

Návratu diktatury se historik v případě České republiky na rozdíl od jiných zemí neobává, premiér Andrej Babiš (ANO) prý ale velmi obratně pracuje s nespokojeností obyvatel, do určité míry podobně jako Viktor Orbán v Maďarsku nebo strana Právo a spravedlnost v Polsku.

Jde podle něj o nespokojenost s nerovností, s tím být pouhou levnou kopií Západu, s nedostatkem solidarity. A také nespokojenost s Evropskou unií navzdory všem výhodám, které přinesla.

„Pokud myslíte, že nemáte dostatečný vliv jako malá země uvnitř Evropské unie, zkuste si být malou zemí mimo Evropskou unii,“ podotýká Ash s tím, že malé země mají na fungování Unie nepoměrný vliv, například skrze možnost vetování unijního rozpočtu.

Problémem není, že teď nemáme velké heroické postavy. Otázkou je, zda máme normální slušné politiky. Nějaké máme, ale není jich dost.
Timothy Garton Ash

Problémy s politickou třídou ovšem spatřuje ve všech demokraciích: „Problémem není, že teď nemáme velké heroické postavy, jako byl Václav Havel, Lech Walesa, Jan Pavel II. nebo Willy Brandt. Otázkou je, zda máme normální slušné politiky. Nějaké máme, ale není jich dost.“

Mezi lidmi také panují pochybnosti o tom, zda demokracie dokáží řešit velké strategické problémy dneška. „To, že politici přemýšlejí jen do příštího průzkumu veřejného mínění nebo do dalších voleb, místo toho aby uvažovali strategicky. Tohle považuji za velkou zkoušku současné demokracie,“ doplňuje historik.

Respekt pro přehlížené

Za velký problém současné Evropy vnímá Ash propast mezi euroskeptiky a zastánci Evropské unie. Přestože sám sebe označuje za velmi proevropského, Unie zoufale potřebuje konstruktivní euroskepticismus.

Čtěte také

„Evropa by na tom podle mého byla mnohem lépe, kdyby naslouchala těmto hlasům a ne na ně jenom odpovídala stylem: Víc a víc Evropy a vy jste hnusní nacionalisté,“ soudí.

Historik připomíná, že v dobách železné opony byli Evropané rozděleni geograficky na dvě poloviny – na ty na Západě, kteří měli Evropu, a na ty na Východě, kteří v ní věřili. Dnes je dělení vertikální a Evropu dnes mají vzdělaní obyvatelé měst a ti ostatní ji nemají.

Existuje velká nerovnováha nejen v rozdělení bohatství, ale i pozornosti a respektu. A s tím je potřeba něco udělat.
Timothy Garton Ash

Řada států východní Evropy se rovněž potýká s odlivem vzdělaných a proevropsky orientovaných lidí, což pro tyto země představuje velkou ztrátu. Je proto třeba zlepšit podmínky i pro ostatní, například aby něco na způsob studentského programu Erasmus existovalo i pro řemeslníky, dělníky a další profese.

„Je to i problém respektu. Existuje velká nerovnováha nejen v rozdělení bohatství, ale i pozornosti a respektu. A s tím je potřeba něco udělat,“ uzavírá Ash.

Timothy Garton Ash na archivním snímku z roku 2019

Timothy Garton Ash

Britský historik a publicista. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě. Zajímá se především o moderní a soudobé dějiny střední a východní Evropy.

 

Jsou populisté stále na vzestupu? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Filip Nerad , ert

Související