Tihle roztomilí pacienti se léčí v největší britské záchranné stanici. Nemocní tuleni tu mají i školku

Mořské ryby za 30 tisíc liber, nemocnice, rehabilitační středisko s několika bazénky a vodní školka. Možná si říkáte, že by se vám tam líbilo, jenže nevoní to úplně vábně. A mít na jídelníčku jen ryby? To by vás brzy omrzelo. Záchranná stanice tuleňů funguje v anglickém Helstonu už od roku 1958. Je to největší zařízení svého druhu v Británii a jedno z největších na světě.

„Tulení slečna, se kterou jsme se hodně natrápili, se jmenuje Sojuz. Právě dnes ji vypouštíme zpátky do volné přírody. Dostala se k nám uprostřed zimních bouří a měla zlomenou čelist,“ popisuje ošetřovatelka Tamara.

„Čelist náš veterinář skvěle sdrátoval, jenže se jí udělal vřed na hlavě, na který nezabrala ani čtyři růžná antibiotika. A tak byla, chudinka, dlouho v nemocnici a nesměla do vody. Teď je v pořádku. Nastává její den,“ dodává Tamara s tím, že v podobných případech vznikne mezi zaměstnanci záchranné stanice a tuleními pacienty docela silné citové pouto.

Čtěte také

Jsme tu od toho, abychom tuleně zachránili

Není pak snadné takového „miláčka“ vypustit zpátky do přírody. Jenže přísun nových roztomilých pacientů je tak pravidelný, že na stesk nezbývá čas.

V některých případech může vzniknout silný vztah mezi ošetřovatelem a tulením pacientem

„Typicky nám zavolají lidé, kteří venčili psa na pobřeží, lidé na pláži nebo pobřežní stráž. Informují nás o tulením mláděti, které je většinou na pláži a vypadá nešťastně. Náš záchranný tým napřed posoudí, jestli v okolí není tulení máma. V takovém případě se nesmíme přiblížit. Když je evidentní, že je zvíře zraněné nebo nemocné, posoudíme jeho stav a rozhodneme, jestli musí k nám na stanici,“ přibližuje Tamara.

„Jsme tu od toho, abychom tuleně zachránili, vyléčili a vypustili zpátky do přírody. Abychom si to mohli dovolit, musíme současně provozovat návštěvnické centrum a zábavní park. Tyhle dvě činnosti jdou ruku v ruce, ale nezapomínáme, proč tu jsme v první řadě,“ zdůrazňuje ředitel areálu Trevor Broome, i když sám svá slova trochu popírá.

Ředitel vystupuje v pirátském kostýmu

V minulosti se totiž živil hlavně jako muzikálový zpěvák a zastihl jsem ho na pískovišti v kostýmu pirátského kapitána. Není ale nejmenších pochyb o tom, že tuleni jsou jeho život a že mu jejich blaho leží na srdci.

Kdy se tento tuleň vrátí do volné přírody? O tom rozhoduje v Helstonu expertní skupina

„Tuleně vypouštíme na tu část pobřeží, na které jsme je našli. Rozlišujeme severní, atlantické pobřeží Cornwallu a jižní pobřeží. Tuleni u nás běžně zůstávají 12 týdnů. Expertní tým posoudí, kdy jejich zdraví a hmotnost umožňují návrat do volné přírody,“ nastiňuje Trevor.

Tuleni i ošetřovatelé se na vaši návštěvu těší po celý rok. Zavřeno mají jeden jediný den – 25. prosince.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio