Tichý protest studentů v Budějovicích i pohřeb Jana Palacha ukazuje nová výstava fotografií

17. leden 2019 07:41

Lidé po celé zemi si připomínají 50 let od sebeupálení Jana Palacha. Památku mladého vysokoškolského studenta uctívá i nová fotografická výstava v českobudějovické Galerii Nahoře.

Snímky zachycují tryznu po Palachově smrti v Českých Budějovicích i jeho pohřeb v Praze. Ponurou atmosféru doby zachytili fotografové Bohuslava Maříková, Michal Tůma a Ota Sepp.

20. ledna 1969 vyšli studenti dvou českobudějovických vysokoškolských fakult ze Čtyř Dvorů pietním pochodem na hlavní náměstí. Byla u toho tehdy osmnáctiletá Bohuslava Maříková, která je dnes kurátorkou Galerie Nahoře.

Jako nadšená fotografka vyrazila do ulic dokumentovat smutek i sepětí lidí. „Ta atmosféra byla velice důstojná. To nebyla demonstrace, studenti tomu říkali pietní manifestace a skutečně si zorganizovali tu akci tak, že tichý pochod šel městem. Všude bylo ticho a studenti nesli vlajky a fotografie Jana Palacha,“ vypráví Bohuslava Maříková.

Na výstavu Pochodeň číslo 1 – Jan Palach věnovala sedm fotografií. Na dobové události vzpomíná dodnes.

Při shromáždění za Jana Palacha se na tehdejším Žižkově náměstí v Českých Budějovicích sešlo na pět tisíc lidí. Něco podobného město minimálně dalších dvacet let nezažilo. „I to je jeden z důvodů, proč jsem se pro tu výstavě rozhodla. Snažila jsem se získat i dobové dokumenty, které jsem přiřadila k fotografiím hlavně pro mladou generaci, aby si mohli udělat představu, jak ta doba vypadala,“ dodává Bohuslava Maříková.

Luboš Dvořák: O Janu Palachovi

Hrob Jana Palacha, Olšanské hřbitovy

Napsat sloupek o Janu Palachovi, dvacetiletém studentu filozofie, který se před 50 lety v horní části Václavského náměstí polil hořlavinou a sám sebe zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, je úkol těžší než hora.

Vysokoškoláky v Budějovicích zachytil také fotograf Michal Tůma, který ale zdokumentoval i samotný Palachův pohřeb v Praze. Jeden z jeho snímků na výstavě ukazuje smutek v očích Palachovy matky Libuše a jeho bratra Jiřího. „Atmosféra byla velice stísněná až depresivní a myslím si, že z těch fotografií je to patrné,“ říká.

Celý cyklus fotografií ještě stačil vyvolat a zvětšit. „Během týdne jsem odvezl všechny zvětšeniny a negativy mimo Budějovice, ke svému dědovi na ves, kde to bylo přes dvacet let schované,“ doplňuje.

Výstava v Galerii Nahoře potrvá do 16. února. Kromě dvou zmíněných autorů si na ní můžete prohlédnout i snímky Otty Seppa, tehdejšího fotografa deníku Jihočeská pravda.

Spustit audio

Související