Thomas Kulidakis: Eurovolby přepsaly domácí politickou scénu v Řecku

27. květen 2019

Zatímco v České republice mají výsledky voleb do Evropského parlamentu malý dopad na domácí politickou scénu, v Řecku je to přesně naopak.

Unijní politika je v podstatě na úrovni významu politiky domácí. Levicový premiér Alexis Tsipras proto kvůli volební porážce oznámil konání předčasných parlamentních voleb. Proběhnout by měly na konci června.

Petr Holub: Populistická revoluce neproběhla. Co se tedy stalo?

Matteo Salvini

Steve Bannon asi dobře věděl, proč se stáhl do soukromí s dostatečným předstihem před kampaní do evropských voleb. Konzervativní či populistická revoluce podle receptu slavného Trumpova poradce byly tím, čeho se před volbami obávaly dokonce finanční trhy, podle očekávání samotného Bannona z toho ale nakonec nic nebylo.

Jeden z mála levicových politiků v čele unijní země v eurovolbách doplatil na urovnání sporu se Severní Makedonií. Prespanskou dohodou Tsiprasova vláda ukončila skoro tři desetiletí trvající konflikt s postjugoslávkou republikou, která se tak může stát členem Evropské unie i Severoatlantické aliance.

Zatímco v zahraničí si Tsipras vysloužil uznání a nominaci na Nobelovu cenu míru za státnický čin, v samotném Řecku ho národovci v čele s opoziční Novou demokracií dokázali vnitropoliticky znemožnit.

Za druhé místo a v podstatě stejný zisk jako v předchozích Evropských volbách vládní Syriza vděčí dvěma věcem. Za prvé skutečnosti, že se k moci dostala až v roce 2015. Může se tedy ještě pořád distancovat od neduhů minulosti a řady afér, včetně korupčních. Za druhé se Tsiprasovi podařilo vyvést zemi ze sevření věřitelských memorand. Nezaměstnanost už není 30, ale přibližně 18 procent a situace běžných Řeků se velmi pomalu, ale jistě zlepšuje.

Lid promluvil

Filip Nerad: Směřování nového europarlamentu mají v rukou liberálové a zelení. Ne obávaná krajní pravice

Průběžné výsledky voleb do Evropského parlamentu

Varovné hlasy některých evropských politiků jako francouzského prezidenta Macrona, že Evropská unie je kvůli nárůstu popularity protievropských populistických hnutí ve smrtelném nebezpečí, se nenaplnily.

Za dobu své vlády se Tsipras z noční můry řady unijních politiků, v čele s německou kancléřkou, stal pro ostatní partnerem. Do té míry, že mu ostatní země eurozóny umožnily přidat před volbami důchodcům, snížit nepřímé daně a zavést další sociální úlevy.

Ani to ale nestačilo. Tsipras se tedy rozhodnul vyhlásit předčasné volby, aby při pravidelných podzimních neprohrál ještě víc. Ztrácí tím ale cenný čas, v němž mohl zkusit získat sympatie běžných Řeků dalšími opatřeními ke zmírnění dopadů krize.

K tomu mu měl posloužit přebytek ve výši 31 miliard eur, kterým teď řecký erár disponuje. Část peněz měla směřovat k občanům, část na snížení daní, podporu podnikání a hlavně předčasné splacení části půjček. Týká se to především dluhu u Mezinárodního měnového fondu, který je úročen výše, než za kolik si může Řecko půjčovat na trzích dnes.

Jak ve volbách dopadly antievropské a extrémistické strany?

Evropské volby

Podívali jsme se do Velké Británie, Francie, Polska a Itálie a na novou, pozměněnou tvář sboru evropských zastupitelů.

Do předčasných parlamentních voleb je ale ještě daleko. Budou v nich ovšem pravděpodobně dominovat stejná témata, jako v těch do Evropského parlamentu. Jsou zároveň domácí i celounijní. Migrace, reforma eurozóny, klimatická změna. Ve všech těchto oblastech stojí Řecko v první linii. I proto vedli evropští socialisté a lidovci svou kampaň v Řecku, podporujíc své favority z řad Syrizy, sociální demokracie a Nové demokracie.

Řecký premiér prohlásil, že lid promluvil a „porážku nemůže ignorovat“. Podle ministra financí je levice zvyklá prohrávat i vyhrávat. Pokusí se prý dostát slovům, která pronesl Pablo García: „Padnout můžete, vstát ale musíte“.

Thomas Kulidakis

Dobrá zpráva ale je, že v evropských volbách založených na evropských tématech se v Řecku k moci nedostali populisté, ani krajní pravice nebo levice. Jestli se Tsiprasovi jeho voliče nepodaří zmobilizovat, z plodů jeho práce budou těžit jiní, kteří ale mají pro správu země připravené podobné recepty, jako vládní Syriza.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: thk
Spustit audio

Související