Těžká koruna, nepohodlná jízda kočárem, stěžuje si v dokumentu Korunovace Alžběta II.

12. leden 2018

Jak nosit korunu? Jak se jede ve zlatém kočáru? I to se dozvíte v novém dokumentu o britské královně Alžbětě II. Snímek s názvem Korunovace odvysílá britská BBC. Televize už s předstihem zveřejnila několik ukázek.

Britská královna v dokumentu vzpomíná na svou korunovaci z léta roku 1953. Co jí nejvíc utkvělo v paměti? Vzpomínala například na samotnou britskou imperiální korunu.

„Naštěstí máme s otcem skoro stejně velkou hlavu. Když si korunu někdo nasadí, tak tam prostě sedí. Když mluvíte, nemůžete se dívat dolů. Kdybyste to udělali, mohli byste si zlomit vaz,” vypráví.

Koruna a kočár

Podle Alžběty je koruna opravdu velmi těžká. Není se co divit, je totiž doslova posetá zlatými kameny. Jsou na ní stovky diamantů a perel, safíry, smaragdy a rubíny. Britská imperiální koruna byla zhotovená už pro korunovaci Jiřího VI. v roce 1937.


Když si korunu někdo nasadí, tak tam prostě sedí. Když mluvíte, nemůžete se dívat dolů. Kdybyste to udělali, mohli byste si zlomit vaz. Alžběta II.

Pro Alžbětinu korunovaci v roce 1953 musela být mírně upravená. Královna pak při ceremoniálu použila hned dvě koruny. Koruna svatého Eduarda, kterou už od té doby neměla na hlavě, a pak tu imperiální, kterou nosí například při projevech v britském parlamentu

Královna Alžběta zmiňuje i další nepříjemné situace, mimo jiné cestu zlatým kočárem z Buckinghamského paláce do Westminterského opatství.

Cesta byla podle královny hrozná, protože kočár, ve kterém jela, nebyl příliš pohodlný. Navíc prý byla dost zdlouhavá. Koně totiž nemohli klusat moc rychle, kočár je totiž velmi těžký. Na druhou stranu je prý ale z kočáru hezký výhled.

Odlehčený rozhovor

Rozhovor s královnou vedl britský politický komentátor Alastair Bruce. Ten v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že při podobných rozhovorech se královny neptá na přímé otázky, jde podle něj spíš o jednoslovné komentáře. Celý rozhovor působí poměrně odlehčeným dojmem.

Alžbětiny vzpomínky oživuje nejen koruna, ta při rozhovoru leží na stole, ale také autentické snímky z korunovace, při které bylo Alžbětě pouhých 25 let. Podle agentury Reuters jde o velmi vzácné a ojedinělé vyprávění.

Zhruba hodinu a půl dlouhý snímek odvysílá v neděli večer britská televizní stanice BBC 1. Na stránkách stanice najdeme již nyní čtyři ukázky.

autor: bal
Spustit audio