Teploty na Rujáně letos lámaly rekordy. Jaká byla na Baltu sezóna podle zkušeného plavčíka?

Na letošní léto se bude na Baltu vzpomínat dlouho. Od jara prakticky nepršelo a dlouhotrvající vedra prohřála baltské vody místy i na středomořskou úroveň. O neskutečné sezóně mluví také plavčíci, kteří sedí na svých věžích nad plážemi a celý den pozorují zaplněné moře.

Čtěte také

Voda je příjemně osvěžující. Je vedro a písek na pláži žhne. Kolik má voda stupňů, zatím nevím. Plavčík Maik se ji teprve chystá měřit. Přidržuje záchranný člun na moři, které se slabě vlní. Nastavuje si motor a dočerpává benzín, aby lépe naskočil. A pak už se po trhnutí startovací šňůrou rozjíždíme.

Máme namířeno k bílým bójkám, které označují prostor, kde je doporučené se koupat. „Tady je hloubka dva metry dvacet,“ říká Maik a roztáčí nad hlavou modrý teploměr ve tvaru rybičky přivázaný na oranžový plovák.

Pomoc na suchu i ve vodě

„Na hlídce jsme každý den, máme na starost 600 metrů pláže a pomáháme, když je potřeba. Dáváme také první pomoc. A odpovídáme na všelijaké otázky,“ přibližuje svoji plavčickou práci Maik. Lidi prý nejčastěji zajímá, jestli v Baltském moři plavou nebezpečné medúzy nebo kdy je vlastně příliv a odliv. Často se ovšem plavčík musí vypořádat i s praktičtějšími dotazy, třeba kde se nacházejí nejbližší toalety nebo kde se dají půjčit plážové koše.

Celkově pomáhá plavčík mnohem častěji na souši než ve vodě. „Ošetřujeme drobná poranění, odřeniny, malé řezné rány, třeba když někdo šlápne na ostrou hranu rozlomené mušle. Anebo vosí bodnutí, těch jsme měli v poslední době víc,“ dodává Maik.

Extrémní léto

Maik je plavčíkem dobrých dvacet let. Ale jenom v létě a na pár týdnů, jinak je povoláním učitel. „Pocházím z Rujány a ještě nikdy jsem nezažil, že by od konce dubna doteď bylo jenom samé slunce. Je extrémní teplo, i voda je nezvykle teplá. Nevzpomínám si, že bych někdy podobné léto zažil,“ kroutí hlavou.

Čtěte také

Balt je moře tradičně chladné. A proto mě zajímá, jestli se baltský plavčík musí celý rok otužovat, aby se pak mohl v klidu a bez zástavy srdce vrhnout během záchranné akce do moře. Maik to prý ale nemá zapotřebí. „Mně to stačí v létě, když se koupám v moři. Ale kvůli tomu se nebudu celý rok zocelovat pod studenou sprchou. To opravdu ne,“ směje se a loví bójku s teploměrem z moře.

Voda má 19,5 stupně, ale na ceduli Maik píše 20 stupňů. Prý aby měli dovolenkáři lepší náladu.

autoři: Pavel Polák , and
Spustit audio

Související