Teplický kondiční trenér Čepek nechce mít z fotbalistů vytrvalostní koně

16. červenec 2016

Fotbalisté prvoligových Teplic už zase žijí v moderní době. Po delší době mají totiž kondičního trenéra, kterým se nedávno stal Antonín Čepek, který na jaře péroval hráče prvoligové Dukly. V dnešní době je podle jeho mínění totiž přítomnost kondičního experta v trenérském štábu nutností.

"Určitě a to se nebavíme jen o fotbale. U sportů, které čítají přes dvacet hráčů, tak se to v počtu dvou tří fyzioterapeutů a jednoho dvou fotbalových asistentů nedá obsáhnout. My skládáme mozaiku, které má vést k tomu, že hráči trénují, co potřebují nejvíc. V čem mají největší rezervy," řekl teplický kondiční trenér Čepek.

Dříve na fyzickou připravenost dohlížel hlavní kouč a jeho asistenti. Hráči většinou během přprav naběhali desítky kilometrů. Teď už se trénuje jinak. "Neberte na soustředění balón a bude se běhat po lese a úseky kilometrové se stopkami v ruce, tenhle trend je pryč. To z našich hráčů dělá ve srovnání s hráči z venku vytrvalostní koně. Dnes efektivita spočívá v kvalitním herním tréninku, kde se promítají prvky výbušnosti, opakované výbušnosti a silová průprava," prozrazuje Čepek.

I pro teplické fotbalisty je teď nabírání kondice pod jeho velením mnohem zábavnější. Děje se tak totiž při náročných herních trénincích. "Snažíme se o to. Jedna věc je běhat opakované sprinty bez míče a pak když dostane pod tlakem balón před vlastním vápnem. Klademe důraz na práci s míčem v únavě a na schopnost se rychle zregenerovat z opakovaných sprintů," uvedl Čepek.

Kondičního trenéra většinou v týmu odhalíte hned na první pohled. Štíhlý mladý muž, který většinu cviku provádí se svými svěřenci. Antonín Čepek není výjimkou. "Chápu, že hráči nejsou stroje. Dát si kafe, posedět, to je automatický. Stejně jako nejde jíst celý rok suché kuřecí maso s rýží. Ale mě to vtáhlo. S klukama se snažím udržovat, občas hecovat, posilovat s nima, běhat. Tak by to mělo být. Říkám, že je to moje práce. Podle toho se snažím zařídit," dodal teplický kondiční trenér.

autor: dak
Spustit audio