Teorie všeho by jednou mohla zachránit lidstvo, naznačuje fyzik. Jeho nová kniha teď vyšla i v češtině

5. duben 2022

Existuje univerzální odpověď na všechny vědecké otázky, která by se vešla do jediné rovnice? Americký astrofyzik a popularizátor vědy Michio Kaku ve své nové knize přibližuje usilovné hledání vzorce, jehož matematická elegance zahrne celou fyziku. Kniha Božská rovnice: Hledání teorie všeho teď vyšla i v češtině.

Všechno začalo před dvěma tisíci lety, kdy velký řecký matematik Pythagoras předpokládal, že hudba je jediné paradigma dostatečně bohaté, aby vysvětlilo rozmanitost všeho, co vidíme ve vesmíru,“ vysvětluje svoje životní usilování profesor teoretické fyziky a autor knihy Božská rovnice Michio Kaku.

Michio Kaku je americký teoretický fyzik, který působí jako profesor na newyorské City University. Je velmi známý popularizátor vědy, který často vystupuje v různých rozhlasových a televizních pořadech, kromě toho je autorem mnoha popularizačních knih.

Podle něj se věda blíží získání „teorie všeho“ a umožní nám číst „boží myšlenky“. Jak píše, teorie strun říká, že všechny subatomární částice, které vidíme v přírodě – elektrony, protony – jsou jen vibrace na miniaturní gumové pásce nebo struně. A vesmír je symfonie složená z těchto strun.

Není divu, že Kakuova kniha vyvolala mezinárodní poprask. „Je napsána s velkou vstřícností vůči čtenáři i překladateli. Vše vykládá jasným a srozumitelným způsobem,“ usmívá se Jan Petříček, který Božskou rovnici přeložil do češtiny.

Čtěte také

Existuje teorie všeho

Profesor Michio Kaku ve své knize tvrdí, že až jednou nastane smrt vesmíru, může být teorie všeho spásou lidstva. „Teorie všeho by nám měla mimo jiné objasnit záhady černých děr a odpovědět například na to, co se nachází na druhém konci černých děr a kam bychom se mohli dostat, kdybychom do ní vstoupili. Jednou z možností, kterou zvažuje a kterou by mohla objasnit teorie všeho, je zda bychom se černou dírou mohli dostat do jiného, paralelního vesmíru,“ naznačuje překladatel.

Teorie všeho, po které Kaku pátrá, by měla sjednotit Einsteinovu obecnou teorii relativity a kvantovou mechaniku, na jejímž rozvoji se Einstein také podílel.

Spustit audio