Tenistka Markéta Vondroušová bere stříbro! Poslechněte si rozhovor s českou medailistkou

31. červenec 2021

Česká tenistka Markéta Vondroušová si z Tokia nakonec přiveze stříbrnou medaili. Ve finále ženské dvouhry proti Švýcarce Belindě Bencicové dlouho bojovala, nakonec ale po více než dvou a čtvrt hodině prohrála s devátou nasazenou hráčkou turnaje po setech 5:7, 6:2 a 3:6.

Do zápasu o zlato vstoupila lépe Švýcarka, která si nejdřív pohlídala servis a ve druhém gemu se jí podařil brejk a vedla rychle 2:0. Vondroušová ale dokázala rychle zareagovat a hned nato si čistou hrou vzala ztracené podání zpět. Následně podržela i vlastní servis a bylo vyrovnáno.

Čtěte také

„Obě jsme odehrály super zápas. Na to, že jsme odehrály tolik zápasů a byly vedra, tak jsme ze sebe vyždímaly všechno. Byl to super zápas a bohužel mohla vyhrát jen jedna,“ popisuje po zápase Markéta Vondroušová.

Pak se obě tenistky dlouho přetahovaly o další gem a nakonec mohla být spokojenější Vondroušová, která Bencicové znovu vzala podání a dostala se do vedení. Rodačka ze Sokolova ale vzápětí sama umožnila soupeřce ji brejknout a stav byl znovu vyrovnaný.

Vyrovnaný boj o každý gem pokračoval i dál. Za stavu 5:5 ale Švýcarka ustála nepříjemné chvíle na svém servisu, což se o chvíli později nepovedlo Vondroušové. Ta své podání nepodržela, nabídla své soupeřce dva setboly a nakonec ztratila první sadu v poměru 5:7.

Boj o každý fifteen

I druhý set začal velkou přetahovanou o každý míček a Vondroušová měla hned v prvním gemu šanci na brejk, kterou nakonec využila a šla do vedení. Češka pak postupně získávala převahu a dařilo se jí vyhrávat důležité míčky.

To vedlo až k vedení 5:1 ve druhém setu. Bencicová sice snížila, Vondroušová ale při svém podání dokázala dotáhnout druhou sadu k vítězství 6:2.

„Pořád jsme se tahaly. Docela jsme se i brejkovaly, takže to bylo takové nahoru dolů. Myslím si, že jsme hrály hezký zápas a bylo to opravdu vyčerpávající,“ řekla po slavnostním ceremoniálu česká tenistka.

Rozhodující set začala Češka skvěle a sebrala Bencicové po chybě Švýcarky na konci dlouhé výměny servis. To samé se ale hned potom povedlo Bencicové. Ta se pak navíc skvěle rozehrála a dokázala Češku dostat pod tlak. Vondroušová začala chybovat a za stavu 1:2 darovala soupeřce svůj servis čistou hrou.

Markéta Vondroušová skončila na hrách v Tokiu na druhém místě

Finalistka Roland Garros z roku 2019 se ale nevzdala, v nepříjemnou chvíli se oklepala a dalším brejkem se vrátila do hry a následně zvládla i vyrovnat. Pak se s Bencicovou dlouho přetahovala o další gem při soupeřčině podání, nakonec ho ale nezískala.

Švýcarka si pak nechala ošetřit zraněnou nohu a delší pauza jí zřejmě pomohla. Hrála přesně, nezmatkovala a čekala na chyby české hráčky, kterou bohužel přicházely. Bencicová uhrála na returnu čistou hru a za stavu 5:3 šla podávat na vítězství.

Vondroušová začala výborně a měla tři brejkboly, Bencicová ale krizovou situaci ustála. Nakonec dokázala proměnit druhý mečbol a byl konec.

„Paříž mi určitě pomohla. Těším se už domů, až to oslavím s rodinou. Je to pro mě obrovský úspěch,“ míní Vondroušová, která se tak nakonec musela spokojit se stříbrnou medailí. I to je ale obrovský úspěch, zvlášť když je rodačka ze Sokolova v aktuálním žebříčku WTA na 42. místě.

autoři: David Nyč , vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související