Tenis ustupuje fotbalu. V Paříži s koncem French Open vrcholí přípravy na Euro

4. červen 2016

Nejlepší tenisté světa Srb Novak Djoković a Brit Andy Murray se v nedělním finále utkají o titul na Roland Garros a tím také letošní mezinárodní mistrovství Francie skončí. Bez velké sportovní akce ale lidé ve městě a okolí dlouho nebudou, v Paříži vrcholí přípravy na fotbalové Euro.

Tenisový grandslam v Paříži ještě neskončil, ale tréninkové centrum tenistů už je olemované modrým pláštěm s motivy fotbalového Eura. Kurty Rolanda Garrose leží v těsném sousedství stadionu, na kterém se budou hrát zápasy šampionátu.

Na sloupech visí informační cedulky, plakáty a organizátoři šampionátu, který začne 10. června, se zabydlují v mobilních buňkách. Tenisová Paříž se mění na Paříž fotbalovou. Poznávají to i tenisté, kteří často odpovídají na otázky mimo svůj sport.

„Rakousko je samozřejmě můj favorit. Jsem šťastný, že se národní tým po čase opět dostal na velký turnaj. Už se těším na celodenní sledování fotbalu, až to začne,“ vyhlíží událost Dominik Thiem.

Zvláštní náboj může Euro mít i pro Tomáše Berdycha. Česká jednička totiž má v realizačním týmu několik Chorvatů a oba národy se utkají hned v základní skupině. „Myslím, že to bude takové zdravé hecování,“ tuší Tomáš Berdych.

Čtěte také

Mezi tenisty je hodně fotbalových „fanatiků,“ kteří zápasy svých oblíbených týmů pečlivě sledují a mnohdy ani nechodí spát. Fanouškem je i nejlepší tenista světa Novak Djoković, který bude mistrovství Evropy také sledovat, jeho země tam ale nebude.

„Srbsko se neúčastní. Pro mě to znamená, že na Euru nemám tým, kterému bych opravdu fandil víc, než těm ostatním. Budu fandit dobrému fotbalu a užiju si to,“ říká světová jednička.

Srb ale ještě zůstává v grandslamovém turnaji a zítra ve finále nastoupí proti Andymu Murraymu. Stále má šanci vyhrát titul z Roland Garros, který mu jako jediný ze čtveřice největších turnajů chybí.

První zápas fotbalového Eura je naplánován na 10. června, na stadionu Saint-Denis se utkají domácí Francouzi s Rumunskem. V té době by už měla být klidnější situace okolo nesportovních problémů Pařížanů, které nyní trápí vysoká hladina řeky Seiny a problémy způsobené stávkou.

Organizátoři Eura budou pracovat v mobilních buňkách
Atmosféra fotbalového šampionátu se dostala i do těsné blízkosti tenisových dvorců
autoři: jpa , vman
Spustit audio