Temná stránka fotbalového turnaje v Kataru zastiňuje samotný fotbal

20. listopad 2022

Začíná fotbalové Mistrovství světa v Kataru pořádané federací FIFA. Tento ročník soutěže ale vyvolal značnou kritiku ze strany veřejnosti kvůli údajnému porušování lidských práv. Organizace Human Rights Watch zveřejnila Průvodce reportérů, který má pomoct novinářům, kteří budou mistrovství světa pokrývat. V článku popisuje i lidskoprávní situaci v hostitelské zemi.

Příručka pro reportéry o lidských právech shrnuje obavy Human Rights Watch spojené s pořádáním turnaje i přípravami na něj a nastiňuje problémy s ochranou lidských práv v Kataru.

Dokument také popisuje politiku FIFA v oblasti lidských práv a navrhuje, jak může tento vrcholný fotbalový orgán účinněji řešit jejich závažná porušení.

Docházelo k zneužívání dělníků, krádeže jejich mezd, zranění i úmrtí.

„Mistrovství světa přitahuje obrovskou mezinárodní pozornost, ale temná stránka turnaje zastiňuje fotbal,“ řekla Minky Wordenová, ředitelka globálních iniciativ Human Rights Watch.

Čtěte také

Dědictví letošního šampionátu podle ní bude záviset na tom, zda Katar a FIFA budou schopny odčinit úmrtí a zneužívání migrujících pracovníků, kteří turnaj postavili.

Očekává se, že Katar navštíví přes milion mezinárodních návštěvníků. Turnaj budou pokrývat tisíce novinářů a miliardy fanoušků sledovat v televizi.

Takže partneři FIFA a korporátní sponzoři budou mít z turnaje finanční prospěch, připomíná lidskoprávní organizace.

FIFA se zavázala k ochraně lidských práv

FIFA vybrala Katar jako pořadatele dalších her už v roce 2010. Nehleděla tehdy na to, jak se v zemi dodržují lidská práva a jak budou v tomto ohledu chráněni dělníci, kteří budou zapotřebí k vybudování rozsáhlé infrastruktury.

Human Rights Watch ale upozorňuje, že v roce 2017 se FIFA zavázala přijmout odpovídající opatření na ochranu lidských práv.

Odhadované náklady se vyšplhaly na 220 miliard amerických dolarů.

Ve zprávě z loňského roku lidskoprávní organizace popsala, jak katarské zákony a praktiky diskriminují ženy.

Čtěte také

Pravidla mužského opatrovnictví jim upírají právo činit klíčová rozhodnutí o svém životě. Od svých poručníků potřebují mimo jiné povolení k uzavření manželství, studiu v zahraničí nebo práci ve vládních funkcích.

FIFA si podle Human Rights Watch ale měla uvědomit, že Kataru chybí infrastruktura pro mistrovství, a že k jejímu vybudování budou zapotřebí miliony zahraničních dělníků.

Bylo potřeba postavit osm stadionů, rozšířit letiště, vybudovat nové metro, hotely a mnoho dalšího. Odhadované náklady se vyšplhaly na 220 miliard amerických dolarů.

Světová fotbalová federace je zodpovědná nejen za pracovníky na stadionech, píše lidskoprávní organizace. Ti navíc tvoří menšinu celkové migrující pracovní síly.

Pod patřičnou ochranou by měli být všichni, kdo pracují na přípravách a fungování samotného turnaje, ale nebyli.

Čtěte také

Podle Human Right Watch je proto fotbalová federace spoluviníkem široce rozšířeného zneužívání dělníků, které zahrnuje vybírání nezákonných náborových poplatků, krádeže mezd, zranění i úmrtí.

„Katar, FIFA a sponzoři akce mají stále příležitost zachránit odkaz turnaje tím, že napraví porušování práv spojené s Mistrovstvím světa ve fotbale a přijmou reformy ke zlepšení ochrany žen, LGBT osob a migrantů – nejen během mistrovství světa, ale i mimo něj,“ říká Minky Wordenová z organizace Human Rights Watch.

Svědectví novinářů, kteří se do Kataru slétají podle ní může pomoct tomu, aby tyto zásadní problémy vyšly najevo.

Celý Svět ve 20 minutách si poslechněte v audiu, připravily Alžběta Jurčová a Tea Veseláková.

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související