Téměř tři čtvrtiny Čechů souhlasí s přímou volbou prezidenta i s jeho pravomocí udělovat milosti

Jak se Češi staví k prezidentské milosti? Tři čtvrtiny s touto pravomocí nejvyššího státníka souhlasí. Ukázal to poslední průzkum Medianu pro Radiožurnál. Zákonodárci už ale s milostí tak spokojení nejsou. Většina parlamentních stran by ji sice zachovala, chtěly by ale zavést pravidlo spolupodpisu předsedy vlády.

Zákonodárcům vadí, že je teď milost pro odsouzené čistě v kompetenci prezidenta. Většina z parlamentních stran Českému rozhlasu odpověděla, že jsou sice pro zachování, chtěly by ale zavést pravidlo spolupodpisu předsedy vlády.

Prezident Miloš Zeman udělil milost Miloši Balákovi na základě ústní žádosti

Současný prezident Miloš Zeman využil tuto svoji pravomoc v 21 případech. Naposledy to bylo u šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který byl pravomocně odsouzený na tři roky vězení za ovlivňování veřejné zakázky. Milost prezident odůvodnil jeho pracovitostí.

Ještě víc si možná lidé pamatují milost pro nájemného vraha Jiřího Kajínka odsouzeného na doživotí. Zeman ho omilostnil v posledním roce svého prvního mandátu s tím, že podle něj o Kajínkové vině existovaly vážné pochybnosti.

Čtěte také

V počtu milostí oba předešlí prezidenti Zemana předčili. Václav Klaus jich za své dva mandáty podepsal před 400. Nejvíce kontroverzní byla zřejmě ta pro podnikatele Zdeňka Kratochvíla, stíhaného za tunelování dopravce ICOM. Bývalý prezident ji tehdy zdůvodnil psychickou nemocí, podnikatel přitom firmu dodnes řídí.

Václav Havel pak omilostnil přes tisícovku lidí a v několika případech se také setkal s kritikou. V roce 1997 třeba udělil milost Martinu Odložilovi, synovi své poradkyně Věry Čáslavské. Ten při hádce zabil svého otce Josefa Odložila, také olympijského medailistu.

Přímá volba prezidenta

Pro přímou volbu prezidenta jsou téměř tři čtvrtiny voličů. „Ve vyšší míře názor, že by prezident měl být volen přímo, zastávají ženy, a to v 79 % případů. Voliči stávající opozice se též domnívají, že by status quo měl být zachován,“ upřesňuje ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Ve srovnání s minulostí je to mírný pokles – třeba v roce 2016 si přímou volbu chválilo 84 procent lidí. V Česku tento způsob volby funguje od roku 2012. Zatím jediným prezidentem zvoleným tímto způsobem – a to hned dvakrát – je současná hlava státu, Miloš Zeman.

Český rozhlas oslovil všechny strany a hnutí v Parlamentu a většina z nich už s přímou volbou více či méně souhlasí. Třeba KDU-ČSL má sice zavedení za nešťastné rozhodnutí, zpětně by ho ale nerušila. Naopak podle hnutí ANO je rozhodně dobře, že si prezidenta můžou zvolit občané.

Piráti jsou taky pro přímou volbu, upravili by ale kompetence prezidenta tak, aby vyžadovaly souhlas vlády nebo Senátu. Předseda jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek by chtěl takový návrh v budoucnu předložit.

Spustit audio

Související