Téměř polovina rodičů chce pracovat na částečný úvazek. Firmy je ale většinou nenabízejí

18. květen 2014

Práce z domova i zkrácené pracovní úvazky jsou v Česku nedostatkovým zbožím. To je jeden z důvodů, proč pracuje jen každá třetí žena, která má děti v předškolním věku. Jde o jeden z nejhorších výsledků v Evropské unii. Situaci by mohly zlepšit dětské skupiny, které chce zavést ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pracovní pozice na částečné úvazky nebo i takzvaný homeoffice firmy nabízí jen okrajově. Jenže třeba pro studenty a maminky po mateřské dovolené jsou poloviční úvazky často jedinou možností, jak si přivydělat.

„Bohužel nemůžu pracovat 14 hodin v kuse, neměla bych kam dát dítě. Nevím, co potom budu dělat,“ říká maminka.

„Bývalý zaměstnavatel nemá příliš vůli mi nabídnout částečný úvazek. Co se týká nabídek od ostatních firem, přesto že jsme v Praze, řekla bych, že je to naprosto nedostatečné,“ přidává se druhá.

Firmy se bojí papírování, přitom administrativa je skoro stejná jakou u plných úvazků. Mylná je i obava z toho, že zaměstnanec odvede méně práce.

„Práce na půl úvazku neznamená, že dotyčný zaměstnanec odvede pouze půl pracovního výkonu. On obvykle zkoncentruje svoji práci tak, že půlúvazek je na vyšší výkon než jen 50 procent,“ uvádí předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Podle analytika práce Tomáše Dombrovského jsme tak ve srovnání s Evropou výrazně pozadu. Česká republika má v rámci EU jeden z nejnižších podílů částečných úvazků. Se Slovenskem a Bulharskem se nachází na posledních třech místech.

Zaměstnavatel dostane příspěvek na mzdu

V západních zemích Evropské unie přitom na částečný úvazek pracuje dokonce každý třetí zaměstnaný rodič. A nejde jenom o ženy, skloubit práci a péči o dítě se snaží stále víc i muži. Jen loni pobíralo rodičovský příspěvek přes pět tisíc mužů.

Podpořit práci na zkrácený úvazek chce proto ministerstvo práce a sociálních věcí například zákonem o dětských skupinách.

„Pokud se ho podaří prosadit, mohly by v rámci skupin vzniknout až tisíce míst, například pro děti zaměstnanců firem a institucí, kde bude dětská skupina fungovat,“ popisuje mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Podporu nabízí i Úřad práce. Zaměstnavatelům, kteří na částečný úvazek přijmou například maminku s malým dítětem, nabízí příspěvek na mzdu.

„Nebo na vytvoření pracovního místa například v rámci veřejně prospěšných prací, společensky účelných pracovních míst nebo míst financovaných z evropských fondů,“ dodává mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Výše příspěvku je až 15 tisíc korun.

Často je tak jedinou možností, jak se snaží ženy po mateřské nebo rodičovské dovolené přivydělat, podnikání. V České republice podniká skoro 700 tisíc žen, tedy zhruba o 120 tisíc víc než před deseti lety.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka je to právě známka toho, že si tyto ženy hůř hledají práci.

autoři: Iva Menšíková , zus
Spustit audio