Téma mistra Jana Husa je pořád jako minové pole, domnívá se římskokatolický teolog

3. červenec 2015

Římskokatolický teolog Ctirad Václav Pospíšil je autorem knihy o mistru Janu Husovi s názvem Husovská dilemata. Podle svých slov se potřeboval vypsat, k čemuž ho vedla také potřeba vyjádřit svůj názor z katolické strany.

„Po sto letech jde o první monografii z pera českého teologa,“ upozorňuje na svou knihu, která se tak stala zajímavým počinem.

Téma mistra Jana Husa vyžaduje obrovské studium a dalším háčkem je také konfliktnost celého tématu. „Je jasné, že někomu uděláte radost, ale spoustu lidí rozčílíte,“ konstatuje Ctirad Václav Pospíšil v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Podle tohoto římskokatolického teologa by měl zaznít názor na mistra Jana Husa také z katolické strany. „Nepatřím mezi lidi, kteří by se mistrem Janem zabývali celý život,“ upozorňuje však Ctirad Václav Pospíšil. Jako teologa ho otázka husitství a Jana Husa prý trápí. „Jak říká kardinál Beran, působí to jako zranění národa,“ konstatuje.

Čtěte také


Klidně můžu být katolík a mít rád Jana Žižku nebo mistra Jana Husa. Je třeba se naučit myslet neideologicky.

Osud mistra Jana Husa je stále minové pole, poukazuje na spory a dohady ohledně této osobnosti. „Je třeba to téma odminovat,“ domnívá se a připomíná, že Jan Hus měl z jednoho pohledu štěstí – jako vítěz by byl zřejmě antipatický, ale pronásledováním dozrál a stal se sympatickou postavou.

Bůh je lepší berlička než drogy nebo alkohol, myslí si teolog

Navíc podle něj není pravda, že by katolíci neměli Husa rádi. „Církev, to nejsou jen oficiální vyjádření, ale také hlas lidu. A z tohoto hlediska panovaly mezi teology rozporuplné názory,“ konstatuje.

Ctirad Václav Pospíšil, římskokatolický teolog

Jenže Ctirad Václav Pospíšil není jen autor knihy, ale především teolog a učitel. „Hlavní moje poslání je vykládat studentům o Bohu,“ přibližuje. Bůh se stal součástí jeho bytosti. Už když mu byli čtyři roky, řekla mu prý maminka: „Lidé jsou fajn, ale Bůh tě nikdy neopustí.“

Boha tedy charakterizuje také jako jistotu a oporu. A pro některé může být i berlička, což nepovažuje za špatné. „Je to lepší berlička než alkohol nebo drogy,“ domnívá se.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio