Téhle drobnosti si v Pulp Fiction všimli jen opravdoví fandové. Patříte mezi ně?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Ve filmu Pulp Fiction je většina hodin zastavena na čase 4.20. Proč?

V krátkosti řečeno, čas 4.20 nebo taky číslice 420 mají odkazovat k marihuaně. Kuřáci a pěstitelé této drogy začali číselnou kombinaci užívat už v sedmdesátých letech, dlouho si ji ale nechávali pro sebe.

Její symbolika se tak dostala do veřejného povědomí až později, a to mimo jiné díky slavnému filmu Quentina Tarantina Pulp Fiction z roku 1994, ve kterém ručičky skoro všech hodin ukazují za deset minut půl páté.


Kultovní film Pulp Fiction vznikl v roce 1994 pod režisérskou taktovkou Quentina Tarantina. Obdržel sedm nominací na Oscara, proměnil však jednu jedinou: za nejlepší původní scénář. Na filmovém festivalu v Cannes dostal ocenění Zlatá palma.

A z jakého důvodu příznivci marihuany uctívají zrovna tento čas, respektive tuto číslici? Vysvětlení je nespočet, prokázat jejich věrohodnost lze ale jen těžko. Traduje se například, že americká policie ve svém slangu užívala pro označení konzumace marihuany kód 420.

Jiní tvrdí, že 4.20 je časem, který se stal v 70. letech zásluhou skupiny školáků oficiální dobou na kouření marihuany. Nebo se nabízí ještě jedno vysvětlení: čtyřka jako označení měsíce dubna a dvacítka coby stanovení dne, kdy je prý nejlepší zasít nové rostliny…

autor: ČRo
Spustit audio