Tbiliská zoo rok po povodni znovu vítá návštěvníky. I díky pomoci z Česka

Právě před rokem se gruzínskou metropolí Tbilisi prohnala velká voda a zabila kolem 20 lidí. Světová média ale k této zprávě přitáhlo něco jiného. Povodeň smetla i zoologickou zahradu a pohřbila spoustu zvířat. Některé šelmy navíc utekly do města. Zoologická zahrada je dnes znovu otevřená, i díky českým odborníkům.

Přesně před rokem byl v těchto místech výběh lvů a tygrů. Je to poměrně velké prostranství, které na jedné straně ohraničuje několikaproudá dálnice, na druhé straně park zoologické zahrady. Je vidět, jakou voda musela mít obrovskou sílu, protože celé údolí je i po roce pořád ještě úplně zničené.

Hned po povodni dostala tbiliská zoo nabídky pomoci z ciziny, včetně Česka. Už za dva dny bylo na místě několik expertů z českých zoologických zahrad. Dobře si to pamatuje asistentka ředitele zoo Chatya: „Nevěděli jsme vůbec, co máme dělat. Oni ano. Čistili zoo, hledali mrtvá zvířata a prostě tu byli 5 dní s námi. Dostali jsme taky nové nákladní auto za to, které zničila povodeň. Bez něj tu nešlo dělat nic,“ vzpomíná.

Česká pomoc

Auto, které tbiliské zoo darovaly české zoologické zahrady

Z pražské zoo tehdy přijel kurátor Petr Velenský. „My jsme vlastně byli v tu chvíli jediní, kdo řekl: ´Pojďme, začneme vyhrabávat ta zvířata, to se musí udělat prostě.´ Protože jsme měli chladnou hlavu. Pomáhali jsme si různými kabely, prkny, vytvářeli jsme smyky a vytahovali mrtvé medvědy nebo opice z bahna. Bylo to samozřejmě docela emotivně těžké,“ popisuje tehdejší realitu Velenský.

Asistence pražské zoo nebyla náhodná. Právě ona má s povodněmi zkušenosti - nejenom ze známého roku 2002, ale taky 2013. Za tlustým sklem se ve výběhu líně převaluje Samuel, což je vůbec poslední lev, tedy včetně jeho celé rodiny, kterého tady v tbiliské zoo mají, protože všichni ostatní zemřeli při loňské povodni. Samuel měl štěstí, protože ho jen měsíc před ničivou záplavou přestěhovali do jiného výběhu, výš nad řekou.

Stěhování k „moři“

Poslední lev Samuel

Tbiliská zoo má dnes pro návštěvníky znovu dveře dokořán. Čeká ji ale přesun. „Budeme se stěhovat k tbiliskému moři, je to nádrž za městem. Tady zůstaneme nanejvýš ještě tři roky,“ říká Chatya.

Pozemek pro novou zoologickou zahradu oceňuje i Petr Velenský z pražské zoo. „Ten pozemek je krásný, je to taková zvlněná polonáhorní pláň, kde si člověk okamžitě dovede představit nějaká stáda afrických kopytníků.“ Nové místo tbiliské ZOO má ale ještě jedno kouzlo. I když je blízko vody, je taky vysoko nad ní. Loňský rok už by se tak neměl nikdy opakovat.

autor: vob
Spustit audio