Tarzanův fíkus stojí v Alžírsku už téměř 165 let

Na světě existuje mnoho sběratelů hollywoodských filmových rekvizit. Za elasťáky Supermana nebo za kolt Clinta Eastwooda jsou ochotni dát tisíce dolarů. V alžírské metropoli mají rekvizitu jednoho legendárního filmu, která je stará bezmála 170 let. Na žádné dražbě ji ovšem nenajdete, protože roste v tamní botanické zahradě. Je to obří fíkus, na kterém se v roce 1932 houpal legendární Tarzan.

Vůbec by mě nenapadlo, že v tak rušném městě, jakým je Alžír – hlavní město Alžírska, může být 32 hektarů naprostého klidu. Tím místem je Jardin dEssai du Hamma, tedy zdejší botanická zahrada. Podél upravených písečných cest stojí vysoké palmy, všude jsou keře záhadných jmen obalené roztodivnými květy.

Mezi touto exotickou flórou pátrám po stromu, který se proslavil na filmovém plátně. Po chvíli hledání je přede mnou. Jako správný prominent zahrady stojí osamocený na malém prostranství. Je to ohromný, tak patnáct metrů vysoký strom, ze kterého visí liány. „Proslavil se hlavně díky filmu o Tarzanovi, který mu v podstatě vdechl druhý život,“ říká zdejší vědecká pracovnice a botanička.

Botanická zahrada Jardin d’Essai du Hamma je oázou klidu v rušném Alžíru

V Alžíru prý každý ví, že se tady natáčel Tarzan. Nějak to ke zdejší zahradě už patří. A to i přesto, že hollywoodští filmaři natočili ve větvích obrovského fíkusu jenom pár záběrů. Řeč je o filmu Tarzan, opičí muž, který se dostal na plátna kin v roce 1932.

<p><iframe title="YouTube video player" width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/MwHWbsvgQUE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Hlavní roli si v něm zahrál Američan rakousko-uherského původu Johnny Weismuller, mimochodem také dvojnásobný olympijský mistr v plavání. Právě on tehdy poprvé vydal typický hrdelní tón, který od té doby opičího muže charakterizuje. Vraťme se ovšem zpátky do zahrady Jardin d’Essai du Hamma a ke stromu, který si na začátku 30. let vyhlédli hollywoodští filmaři.

„Přísně vzato je to fíkus, latinsky ficus retusa,“ opravuje mě botanička, když používám obyčejné slovo „strom“. A kdy a jak se do zdejšího parku dostal? „Je dovezený z Austrálie a u nás ho vysadili v roce 1847,“ dozvídám se. Je tedy pěkně starý. Říkám si, jestli by si dnešní filmaři tenhle masivní fíkus vybrali pro nějaký další díl filmu o opičím muži. V dnešní době počítačových animací nejspíš ne. Žádný div, filmové řemeslo od 30. let udělalo docela velký pokrok.

Fíkus stojí v botanické zahradě Jardin d’Essai du Hamma už 164 let

Fíkus stojí v botanické zahradě Jardin d’Essai du Hamma už 164 let a nějakých pár desítek let tu ještě stát bude. Možná pro případ, že by si to filmaři někdy v budoucnu přece jenom rozmysleli.


Zvětšit mapu: botanická zahrada Jardin d’Essai du Hamma v Alžíru, Alžírsko

autor: Pavel Polák
Spustit audio